Huis laten ontwerpen door een architect

Samen met een architect een eigen woning laten ontwerpen, is de droom van velen. Het is belangrijk om alle woonwensen kenbaar te maken, want zo kom je tot een echt droomhuis.

Zelf de indeling voor het nieuw te bouwen huis ontwerpen is bijzonder, maar schakel op tijd een goede architect in. Architecten zijn er om een gebouw te ontwerpen en vooral ook om een bestek met bijbehorende tekeningen voor de aannemer te maken. Bovenal heeft een architect ervaring om schetstekeningen voor een huis om te zetten naar technische tekeningen en –berekeningen. Wat zijn de bouweisen vanuit de gemeente? Is het bouwkundig verantwoord? Hoe kijkt de welstand naar het ontwerp?

Deskundige architect

Alleen architecten die ingeschreven staan in het architectenregister (na een opleiding) mogen de titel ‘architect’ voeren en zijn dus deskundig om een gebouw te ontwerpen. Er zijn ontwerpers met veel ervaring in bepaalde bouwstijlen, maar wat vooral belangrijk is: de klik tussen de toekomstige bewoner en de architect.

Doorgaans heeft de toekomstige bewoner een eerste kennismakingsgesprek met een architect en als het tussen hen klikt (en men er financieel uit gaat komen) dan zal er een vragenvuur volgen. De architect heeft veel informatie nodig van de klant om tot een juist schetsontwerp te komen. Het draait niet alleen om de woonwensen maar ook om de gezinssamenstelling, de gewoontes, hobby’s etc. Het is ook handig om als opdrachtgever voor het gesprek gaat plaatsvinden goed voor ogen te hebben wat de wensen voor de indeling zijn en wat de voorkeur aan materiaalgebruik is.

Bouwen

Er zullen diverse gesprekken en waarschijnlijk ook schetsontwerpen nodig zijn om tot hét droomhuis te komen. Alle tekeningen en berekeningen moeten vervolgens kloppen, alle vergunningen moeten in orde zijn en dan kan er met het bouwen van de eigen woning gestart worden. Ook tijdens de bouw van het huis zal de architect contact houden met zowel de toekomstige bewoners als met de aannemer(s).

Het bouwen van een eigen huis is een mooi en tegelijk ook intensief proces, waarbij de samenwerking met de architect van groot belang is.

architect

Diversiteit in architectuur

Het architectenbureau WnS, van Jörg Wartewig en Dave Smelt bestaat tien jaar. Tien jaar werken met een voorkeur voor verschillende bouwstijlen. Een visie op architectuur van dit bureau in het Westland.

architect

Twee architectenbureaus onder één dak

Eigenaar-directeur Henk Veenvliet verwelkomt ons hartelijk en start meteen met een korte rondleiding door het bedrijf. Of anders gezegd, langs de architecten, projectmanagers en bouwkundigen van de twee bedrijven: Architectenbureau Atelier 3 en Kavel3 Architecten.

Een huis vol verrassingen

Het huis van Arie en Hilde staat een beetje verstopt achter een woonwijk. Aan de voorzijde een huis aan een straat. Vanaf de achterzijde uitzicht op de bossen van een landgoed. Een huis vol verrassingen.

Landmark aan een park

Je hebt mooi wonen en… wonen aan je eigen park! Pal voor de deur van Nicolle en Nils is er een bescheiden maar fraai parkje dat speciaal voor deze trotse eigenaars en het fraaie woonhuis van SilverWonen lijkt te zijn aangelegd. 

witte schuurwoning

Liefde op het eerste gezicht

Als we richting Amsterdam Z.O. koersen, hebben we nog geen idee wat ons te wachten staat. In plaats van weer een fraaie, jaren dertig woning of nog zo’n mooi rietgedekt landhuis kan de verrassing niet groter lijken: Shai van Vlijmen, architect van NarrativA architecten heeft iets ‘heel anders’ in petto! 

moderne schuurwoning

Jaren dertig huis in stijl

Ze ontdekten een bouwkavel , verscholen achter bosjes en struikgewas. Nu staat er een huis geheel in de stijl, zoals zij die voor ogen hadden. Op een unieke locatie. Het verhaal van Marieke en Remco.

witte schuurwoning

Oase in subtiele baksteen

Als we in een bestaande woonwijk in ‘zuid Zuid-Holland’ netjes doen wat onze TomTom zegt, lijkt het toch even niet goed te gaan. Dit lijkt meer een Vinex wijk en van WnS architecten zijn we juist altijd iets bijzonders gewend! Maar dan, zo ineens doemt er langs een vaart een kavel van geheel andere orde op, ruimer en met volwassen bomen…

moderne schuurwoning

Transparant in architectuur

Een opvallend gebouw. Veel glas. Het Twentse landschap wordt in de gevels weerspiegeld. Achter de glazen gevel is men zichtbaar aan het werk. EVE architecten in Nijverdal.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis