Architectenbureau Atelier 3 | Een huis vol verrassingen

Het huis van Arie en Hilde staat een beetje verstopt achter een woonwijk. Aan de voorzijde een huis aan een straat. Vanaf de achterzijde uitzicht op de bossen van een landgoed. Een huis vol verrassingen.

De grote voordeur gaat uitnodigend voor ons open. “Onze voordeur is berekend op lange gasten”, zegt Arie lachend. “Een bijzonder hoog element van dit huis.” Arie en Hilde wonen nu een kleine twee jaar in hun huis in Woudenberg. “We wonen al heel lang in deze plaats. “Met de blik op de toekomst wilden we een huis met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Met dat idee zijn we op zoek gegaan naar een bestaand huis, ook in de omliggende gemeenten. We konden niets vinden. Deze kavel stond al lang te koop, maar dankzij bepaalde ontwikkelingen was de prijs gunstiger geworden. De plek is bijzonder, vanuit de achtertuin uitzicht op de bossen van landgoed Geerestein.”

VAN IDEE TOT ONTWERP

“We gingen op internetsites kijken om inspiratie op te doen voor ons nieuwe huis. Een niet al te grote ‘schuurachtige woning’ vonden wel bij ons passen, maar dan wel met een moderne strakke uitstraling. Dat paste ook wel binnen de eisen die de gemeente stelde, want de nokhoogte mocht niet meer dan 7.80 m zijn. Na lang zoeken kwamen we op de website van Atelier3 terecht. We zagen ontwerpen die ons aanspraken. Met kleine schetsjes van ons zelf gingen we naar het architectenbureau in Scherpenzeel om onze wensen te bespreken. Zoals we aanvankelijk wilden, zou onze slaapkamer met badkamer op de begane grond komen. Maar het werd toch anders. Architect Bram IJkman kwam met een praktisch idee. Je kunt natuurlijk ook rekening houden met de toekomst, was zijn opmerking. De ruimte beneden kun je veel beter benutten voor een extra kamer. Later kun je deze ruimtes nog altijd verbouwen tot een slaapkamer met badkamer. Met dit idee waren we blij, want we zouden nu meer leefruimte op de begane grond hebben. Eén van twee slaapkamers boven kon voorlopig een slaapkamer voor ons worden. De plattegrond op basis van de eerste schets was nagenoeg naar onze zin.

De entree heeft een monumentaal karakter gekregen door de extra hoge voordeur in combinatie met het zijpaneel van eikenhout. Het lijkt hierdoor een dubbele voordeur.

Centraal een woonkamer met een groot raam dat uitzicht geeft op de bossen van het landgoed Geerestein. Aan één zijde een grote woonkeuken met een spoeleiland. Aan de andere zijde een tv-kamer met aansluitend een werkkamer. Deze ruimtes zouden later vrij gemakkelijk om te bouwen zijn tot slaapkamer met badkamer. Nu is het een met schuifdeuren afsluitbare ruimte waar bijvoorbeeld onze kleinkinderen tv kunnen kijken. Het bijzondere van het ontwerp zijn de detailleringen, daar is veel aandacht aan besteed. Zoals de vlakke dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen en de bijzondere entreepartij met de hoge voordeur.”

ZICHT OP HET LANDGOED

“Vanuit de woonkamer hebben we in het verlengde van onze tuin uitzicht op het landgoed. Mede daardoor is het een heel bijzondere plek, daar genieten we elke dag van. ’s Zomers zien we tegen de schemering in de verte vaak reeën voorbij komen. ’s Nachts horen we het geluid van een bosuil. We wonen aan de rand van een woonwijk, maar met de natuur in onze achtertuin. Elke dag is weer vol verrassingen.”

DE ARCHITECT

Bram IJkman, van het architectenbureau Atelier3, vertelt over het ontwerp. “Het is een huis waar we veel aandacht hebben besteed aan detailleringen. Daardoor is het een bijzonder huis geworden. Vlakke dakpannen waarin zonnepanelen zijn geïntegreerd in combinatie met een inpandige goot, geven het huis een eigentijdse uitstraling. De entree heeft een monumentaal karakter gekregen door de extra hoge voordeur in combinatie met het zijpaneel van eikenhout. Het lijkt hierdoor een dubbele voordeur. Aan het metselwerk is extra aandacht besteed. Om een meer horizontale werking van de gevel te krijgen zijn de lintvoegen terugliggend maar de stootvoegen vol gevoegd. Je krijgt daardoor een beetje het beeld van een ‘spekkoek’, lagen op elkaar dus. De bekleding van de aanbouw heeft juist een verticale werking. Daarvoor is hout in combinatie met aluminium gebruikt. Een heel leuk effect. Als contrast ten opzichte van het bovenliggende metselwerk zijn de bakstenen in de plint verticaal gemetseld. De overkapping van de naar voren uitstekende woonkamer en veranda aan de achterzijde is ten opzichte van het schuine dak een ‘opgetild’ dakvlak. Het was voor ons een uitdaging om vanuit een sober basisplan een bijzonder huis te bouwen met een eigentijdse uitstraling.”

Meer over de architect

Architectenbureau Atelier 3
Holevoetplein 303
3925 CA Scherpenzeel
033 455 95 99
info@atelier3.nl
www.atelier3.nl

Tekst:Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.