Kavel3 Architecten Atelier 3 | Twee architectenbureaus onder één dak

We draaien het parkeerterrein aan het Holevoetplein in Scherpenzeel op en zien een mooi verzorgd pand. Tussen de beukenhaagjes en parasolbomen zetten we de auto neer en lopen naar de zwarte, houten aanbouw op nummer 301. Eigenaar-directeur Henk Veenvliet verwelkomt ons hartelijk en start meteen met een korte rondleiding door het bedrijf. Of anders gezegd, langs de architecten, projectmanagers en bouwkundigen van de twee bedrijven: Architectenbureau Atelier 3 en Kavel3 Architecten.

Directeur-eigenaar Henk Veenvliet: “Ik heb bouwkunde en informatica gedaan en zo’n vijf jaar als constructeur en zes jaar als aannemer gewerkt. Ik wéét dus wat je nodig hebt als je een huis gaat bouwen. Daarnaast spreek ik de taal van de aannemer, een pluspunt binnen een architectenbureau.”

Henk Veenvliet maakt direct duidelijk: “De twee bedrijven zijn onafhankelijk en opereren los van elkaar, maar zitten onder één dak.” Kavel3 Architecten is te vinden op nummer 301, de zwarte deur waar wij naar binnen gingen. Architectenbureau Atelier 3 zit op nummer 303, in het witte pand. Henk zal over de visie en werkwijze van de twee bedrijven meer vertellen én we spreken de architecten van beide bedrijven.

Een kijkje in het pand van de architectenbureaus

Eerst nemen we letterlijk een kijkje in het pand. Via de entree van Kavel3 Architecten komen we in de spreekkamer, waar samples van bouwmaterialen (zoals bakstenen en dakpannen) te vinden zijn en vooral heel veel voorbeelden van unieke woningen. Kavel3 is gespecialiseerd in het ontwerpen van onder architectuur te bouwen betaalbare woningen op een nieuwbouwkavel en verzorgt daarbij maatwerk. De foto’s onder de glasplaat op tafel laten duidelijk zien wat er zoal mogelijk is met iedere bouwstijl; van klassiek tot modern en van schuurwoning tot villa. Henk: “Klanten vinden het leuk om aan deze tafel te zitten en ideeën op te doen aan de hand van de fotovoorbeelden. Van iedere foto kan wel een detail worden aangewezen wat men zelf ook wil toepassen.” Naast de spreekkamer van Kavel3 is een reprohoek met tekentafels te vinden, want hier wordt nog veel met de hand geschetst. Aan de wanden hangen nog veel meer foto’s van woningen. Via een grote, lichte en open ruimte met diverse bureaus komen we via een – door glazen wanden afgesloten – koffiehoek, bij Architectenbureau Atelier 3.

De entree heeft een andere uitstraling met het grote raam in strak eikenhouten kozijn wat een doorkijk naar de gedreven medewerkers geeft. Ook hier is een spreekkamer, maar met een ander interieur en duidelijke – net iets chiquere – Atelier 3-sfeer. Om de rondleiding door het pand compleet te maken laat eigenaar Henk ons ook de zolderverdieping zien waar in de toekomst een materialenkamer komt. “Wij zitten sinds het najaar van 2017 in dit pand en de bovenverdieping is dus nog in ontwikkeling. Je ziet hier de sfeervolle, houten dakspanten en de zolderramen zorgen voor veel lichtinval. We willen hier veel kleurvoorbeelden en stoffen gaan laten zien aan onze opdrachtgevers waar wij ook de interieur architectuur voor doen.”

DE TAAL VAN…

Inmiddels zitten we aan een goede kop koffie en vertelt Henk Veenvliet meer over zijn eigen achtergrond. “Ik heb bouwkunde en informatica gedaan en zo’n vijf jaar als constructeur en zes jaar als aannemer gewerkt. Ik wéét dus wat je nodig hebt als je een huis gaat bouwen. Daarnaast spreek ik de taal van de aannemer, een pluspunt binnen een architectenbureau. Doordat ik een bouwkundige achtergrond heb, weet ik heel veel van materiaalgebruik en praktisch bouwen. In 1997 heb ik een tekenbureau overgenomen waaruit Kavel3 is ontstaan. Kavel3 ontwerpt woningen, voor opdrachtgevers met een (nieuwbouw) kavel, een ‘beperkt budget’ én de wens om een huis onder architectuur te bouwen (dus geen catalogus woning). In 2013 heb ik Architectenbureau Atelier 3 – inclusief de architecten – overgenomen. Atelier 3 is de onafhankelijke specialist in het ontwerpen van luxe villa’s en landhuizen. In 2017 ben ik gestart met Kavel3 Architecten, voor opdrachtgevers met en kavel en de wens voor een huis onder architectuur. Twee verschillende architectenbureaus met ieder een eigen doelgroep, onafhankelijk van elkaar, maar wel in hetzelfde pand.”

Kavel3 Architecten

MAATWERK HOEFT NIET DUUR TE ZIJN

Daniël den Ouden, de architect van Kavel3 Architecten, schuift aan en hij vertelt – met ‘het stappenplan van Kavel3’ op tafel – gepassioneerd meer over zijn vak. “Bij Kavel3 Architecten ontwerpen wij unieke woningen. Onze opdrachtgevers willen geen cataloguswoning, maar maatwerk. Nemen zij eenmaal de stap naar Kavel3 Architecten dan ontdekken zij zeker dat maatwerk niet duur(der) hoeft te zijn. Wat zelf (laten) ontwerpen wel is? Veel leuker! Wij leveren maatwerk en daar worden de bewoners blijer van.” We slaan de papieren uitleg met het stappenplan open. “De 6 stappen hebben wij op papier gezet in ‘Van kavel tot droomhuis – Het stappenplan van Kavel3’. In het kort: de opdrachtgever maakt een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Vaak is er dan al een optie op een kavel. Bij de kennismaking moet simpelweg ‘de klik’ zijn. Daarnaast stel ik heel veel vragen om er achter te komen wat de wensen zijn, maar ook hoe de klant die bij ons aan tafel zit leeft en wat de gewoontes zijn. Dé hamvraag is dan: wat zijn de kosten. En voor ons; wat is het budget. Wil de opdrachtgever met ons verder, dan ga ik een schetsplan maken.

Vanzelfsprekend ook weer na diverse gesprekken. Er volgen besprekingen op kantoor, wij maken een 3D-model in de app zodat er op een rustig moment nog eens (en nog eens, en nog eens) naar gekeken kan worden. Een belangrijk puntje: ga niet over één nacht ijs. Zo omschrijven wij de stap tussen 2 en 3 ook. Er volgt een principeplan als het schetsplan naar wens is, gevolgd door een definitief ontwerp. En elke stap bekijken we met onze praktische bouwkundige ogen. Overigens, het kan ook zo zijn dat een opdrachtgever alleen een ontwerp laat maken en verder zelf een aannemer regelt. Dat kan en mag. Maar Kavel3 Architecten is een onafhankelijk architectenbureau en wij kunnen vanaf de eerste schets tot en met de oplevering van de woning alles voor de opdrachtgever regelen.”

DUURZAAM

Het stappenplan gaat na het definitief ontwerp verder (met tussenstapjes als een bouwbesluittoetsing, constructieberekening en aanvraag bij de gemeente) naar het punt van de aannemer en de bouw. Kavel3 kan bij iedere stap ontzorgen en het traject, in nauw overleg met de opdrachtgever, op zich nemen. “In deze tijd moet je maatregelen nemen in duurzaamheid. We gaan van het gas af en zonnepanelen zijn haast vanzelfsprekend”, licht Daniël toe. Op de vraag op welke ontwerp hij trots is, is zijn reactie: “Op welke niet?! Iedere opdracht is uniek en na iedere oplevering gaan we vol trots kijken.

ZO ONTWERPT ATELIER 3 UW DROOMHUIS

Op de website van Architectenbureau Atelier 3 valt onder andere te lezen: “Een droomhuis is de plek die aan al uw woonwensen voldoet en waar u zich bovenal thuis voelt. Architectenbureau Atelier 3 vertaalt uw woonwensen naar een uniek ontwerp en begeleidt u tijdens het hele bouwtraject. Zodat u zorgeloos kunt genieten!” De Atelier 3 architecten Bram Eijkman en Luuk Schreiber vertellen er graag meer over. “Wij vertalen het wensenpakket van een droomhuis in architectuur en bouwkunde. Iedere villa of landhuis is maatwerk. Samen met de opdrachtgever gaan wij aan tafel om te inventariseren wat de wensen voor het droomhuis zijn. Detaillering, zowel binnen als buiten, is voor ons belangrijk en hierbij kiezen wij met zorg voor hoogwaardige materialen.”

VAN START…TOT FINISH

Atelier 3 levert een breed en compleet dienstenpakket waarbij persoonlijke begeleiding, de aanbesteding en de uitvoering als vanzelfsprekend zijn. De architect zal in ieder gesprek veel vragen stellen om er zo exact achter te komen wat de woonwensen zijn. Dit gaat bij de villa’s en landhuizen van Aterlier 3 heel diep… “van een vlekkenplan tot interieur- en verlichtingsplan en van ruimtebepaling tot materiaalgebruik. Het eindresultaat moet voelen als ‘thuis’ komen.” Er wordt met een stappenplan gewerkt, van start tot finish. Dus van kavel naar ontwerp, van bouwen en begeleiden naar oplevering. “De wensen van de klant houden we als uitgangspunt bij het ontwerp en de realisatie, zónder het budget en de kwaliteit van de uitvoering uit het oog te verliezen. Er is een draaiboek, een checklist. Ontwerpen zijn er als handschets en worden later ook uitgewerkt naar een 3D-app. Wij regelen alles tot in het kleinste detail. Dus ook de omgevingsvergunning bij de gemeente. Ons definitieve ontwerp krijgt een zeer uitgebreide technische omschrijving, mede dankzij de aanwezige aannemerskennis bij ons bedrijf”, vertelt Luuk. Ook tijdens de bouw blijft Atelier 3, met een projectmanager, aanwezig.

RIET

Bram antwoordt op de vraag wat in 2018 als trend kan worden gezien: “Wat in het oog springt, is de keuken. De keuken wordt steeds belangrijker en groter. Qua kleur zie ik veel antraciet, denk aan kozijnen. Maar bovenal wordt er niet meer zo in hokjes gedacht. Opdrachtgevers komen wellicht binnen met het blikveld naar de populaire notariswoning, maar al pratend en schetsend komen we bij iets heel anders. Bij een rieten dak, bijvoorbeeld. Riet is één van onze specialiteiten. Wij willen betrokken zijn bij het keuren van het riet omdat er veel kwaliteitsverschil is, maar ook bij de uitwerking waarbij men kan denken aan de dikte en de dakhelling. Wij hebben veel kennis van riet in huis. Maar ook wat betreft duurzaamheid en energieneutraal bouwen adviseren wij vol passie en denken wij met de opdrachtgever mee. Zo zijn wij op ieder door ons ontworpen woning (en dat zijn er inmiddels meer dan 500, in 25 jaar) trots, maar recent hebben we een villa in Bloemendaal gerealiseerd met een rieten kap. Men ziet het niet, maar de nok is verdiept met een plat dak waar zonnepanelen op liggen.

Meer over de architecten

Atelier 3
Holevoetplein 303
3925 CA Scherpenzeel
www.atelier3.nl

Kavel3 Architecten
Holevoetplein 301
3925 CA Scherpenzeel
www.kavel3.nl

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Jurriaan Huting

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis