SilverWonen architect Richard Brok | Landmark aan een park

Je hebt mooi wonen en… wonen aan je eigen park! Pal voor de deur van Nicolle en Nils is er een bescheiden maar fraai parkje dat speciaal voor deze trotse eigenaars en het fraaie woonhuis van SilverWonen lijkt te zijn aangelegd. De praktijk wijst uit dat het eigenlijk andersom is gegaan, but who cares? Ineens was er deze fraaie kavel beschikbaar, in het oosten des lands. De signatuur van architect Richard Brok herkennen wij zo langzamerhand uit ‘duizenden’… klasse door
design en evenwicht met altijd een hoge afwerkingsgraad en met altijd weer iets geheel eigens. Eerst maar eens even om die blikvangers heen lopen, de twee ferme dakpunten die- rietgedekt- trots tegen de blauwe lucht afsteken. 

Buitenkans in eigen dorp

Met name aan de linkerflank is creatief met de beschikbare, lagere aanbouw omgegaan, houtwerk en platte keramische pannen herbergen onder andere de hoofd-slaapvertrekken, precies zoals deze bewoners het liefst wilden. Nicolle: “wij wilden graag beneden douchen, baden en slapen. Wij hadden uiteraard al vanaf het begin enkele speciale wensen, ik denk dat dat één van de beste eigenschappen is van Richard, hij luistert goed naar je verhaal. Overigens had het nog (letterlijk) heel wat voeten in aarde voor wij hier terecht konden met onze bouwplannen. Wij wilden heel graag ergens vrijstaand gaan bouwen en hadden al ingeschreven bij deze gemeente voor evt. nieuwe bouwkavels. Helaas werden wij steeds uitgeloot tot ineens dit project beschikbaar kwam, wij mochten zelfs nog als eerste kiezen op dit brede perceel. Links van ons staat nog een woning, met iets meer een boerderij-karakter. Ooit stond hier op deze plek namelijk een oude boerderij. Onze kavels werden keurig schoon opgeleverd maar toen moesten we nog een architect zoeken. Wij hebben meerdere offertes aangevraagd en via een collega die aannemer is, werd toen de naam van Silver Wonen, in casu Richard Brok als architect genoemd.

We zijn vervolgens eens gaan praten en dat ging eigenlijk prima. Onze eisen werden voor een deel door de gemeentelijke voorschriften ingegeven. Richard’s eerste tekeningen lieten nog een kleurrijke woning zien maar op ons verzoek is hij daarna met de gemeente flink aan de slag gegaan en heeft het voor elkaar gekregen dat er een witte woning mocht komen, wit gekeimd was wel degelijk wat wij wilden. Het zinken passe-partout en de twee uitkomende dakpunten zijn echt dingen van de architect. Wij wilden wel graag het front op de zon net als het rieten dak, het landelijke karakter wordt daardoor iets benadrukt.

Ook wilden wij vier slaapkamers boven en zelf dus beneden slapen, douchen en baden. Een zekere wens was dat we genoeg licht naar binnen wilden hebben. Zoals je kunt zien komt de zon hier nu heerlijk naar binnen en we kunnen bovendien mooi het parkje inkijken. In het ontwerp ontstond ook genoeg ruimte, de keuken is een echte leefplek geworden, met heel aangenaam licht en vanuit de woonkamer is de woning juist heel tuingericht. We zijn erg blij met het staande houtwerk en de platte dakpannen op de uitbouw waar wij slapen, dat sluit prima aan bij de rest van het huis.” Ook de fotograaf heeft het naar zijn zin; de woning staat er op deze koude maar zonovergoten dag in december prachtig bij.

Subtiel karakter

Deze slim gedeelde kavel is niet eens van uitzonderlijke grootte met ruim 600 m2 terwijl de ligging op het perceel plus de aanwezigheid van het parkje hier natuurlijk optisch veel meer van maken. De gemeente wilde wel degelijk een behoorlijk stempel in het uiterlijk en de vormgeving van de woning. Nicolle: “maar dan blijkt toch de ervaring van Richard en Silver Wonen, uiteindelijk is er geen boerderij/boerderette gekomen, onze naaste buren hebben met hun woning wel meer dat karakter. Wij zijn juist de kant op gegaan van een modern landhuis. Het passe-partout aan de rechtergevel is uiteraard een bijzondere toevoeging maar dat geldt ook voor de eigentijdse, lage uitbouw links. Natuurlijk is het rieten dak sterk debet aan de landelijke uitstraling. Nu is iedereen er blij mee en wij niet in het minst! De bouwer van het geheel heeft ons met raad en daad terzijde gestaan, helemaal in het begin al tot en met de oplevering/nazorg: bouwbedrijf Braakhuis uit Zenderen. Zij kennen Richard Brok goed, dat scheelt altijd.”

Zoals je kunt zien komt de zon hier nu heerlijk naar binnen en we kunnen bovendien mooi het parkje inkijken

De bouwtijd is met dit kinderrijke gezin, ook tijdens ons bezoek krijgt er een heel kleintje de fles, bijna symbolisch gehouden: min of meer negen maanden. Meteen al bij aankomst zien we een paar ‘andere’, leuke dingen aan dit ontwerp. De subtiel in elkaar overgaande dakpunten, de charmante hoge, smalle raampjes op de verdiepingen, de juist brede, panoramische vensters op de begane grondvloer, het zinken passe-partout met vensters over twee woonlagen, het schitterende keimwerk met een ongekeimde baksteenlaag als woningvoet. Ook zijn er het ‘warme’ hout, de platte pannen en het strakke rieten dak niet te vergeten. Opvallend is het ontbreken van een grote schoorsteen. Anders dan anders dus maar onmiskenbaar landelijk én modern van snit. Nicolle en Nils zijn zeker zo te spreken over het interieur: “Ook van binnen is het precies zo geworden als wij ons ervan hadden voorgesteld. We wilden veel licht naar binnen en ruime vertrekken. Deze woning heeft naast de normale woonlaag een ruime verdieping en bovendien hebben we een vaste trap naar de ruime zolderetage die door de kinderen ‘in beslag’ is genomen. De inhoud is ruim 900 m3, die ruimte kunnen we wel gebruiken! We hebben een lekker lange, houten trap naar de eerste verdieping en gelukkig de vaste trap naar ‘helemaal boven’.” Een opvallende, gloednieuwe woning dus, die de indruk wekt hier al langer thuis te horen en die bovendien meteen een belangrijke rol voor zich opeist: landmark aan een park! 

 

Meer over de architect

SilverWonen
Richard Brok, Architect BNA
Tel. 074-2569110 of 06-55712364
www.silverwonen.nl
r.brok@silverwonen.nl

Tekst en fotografie: Peter Muller

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis