eVe architecten BV | Jaren dertig huis in stijl

Ze ontdekten een bouwkavel , verscholen achter bosjes en struikgewas. Nu staat er een huis geheel in de stijl, zoals zij die voor ogen hadden. Op een unieke locatie. Het verhaal van Marieke en Remco.

In de voortuin zijn hoveniers aan het werk. “Het huis is helemaal klaar, nu is de tuin aan de beurt”, vertelt Remco nadat hij ons heeft binnen gelaten. Remco en Marieke wonen nog maar een paar maanden in hun nieuwe huis. Het ruikt binnen nog ‘nieuw’. “Het gekke is dat we het gevoel hebben dat we al heel lang in dit huis wonen. Wennen ging heel snel”, zegt Remco.
Voorgeschiedenis “Tot aan de realisatie van dit huis is er wel een lange periode aan vooraf gegaan. We woonden in een andere wijk van deze stad. Dat was een rijtjeshuis in ‘jaren dertig’-stijl. Maar dit huis werd te klein. We gingen ons daarom oriënteren op een groter huis. Maar wel in dezelfde bouwstijl. We hebben veel huizen bekeken. Of er moest nog veel aan worden verbouwd of de buurt beviel ons niet. De optie om zelf te laten bouwen kwam zo aan de orde. Eerst was dit eigenlijk nog maar een idee. Totdat iemand ons attendeerde op deze bouwkavel. De plek was helemaal overwoekerd door bosjes en struikgewas. Als bouwkavel onopvallend. Maar wel een uitstekende locatie ten opzichte van de binnenstad en allerhande voorzieningen. Het ging om een kavel van 3000 m2. Wel een beetje groot, vonden we. Ook de vraagprijs speelde daarbij een rol. We hebben ongeveer driekwart jaar onderhandelingen gevoerd met de eigenaar. Uiteindelijk hebben we een deel van de grond als tuin kunnen verkopen aan een buur. Zo werd de prijs van de kavel voor ons aantrekkelijk.”

Het ontwerp

Remco: “Dan heb je een bouwkavel, maar nog geen huis. Je gaat op zoek naar een architect. Vanuit mijn werk kende ik een aantal architecten. Onder andere het bureau EVE Architecten. Daarmee kregen we de beste klik. We hebben ons vervolgens georiënteerd op bouwstijlen. De speelsheid van de bouwstijl uit de ‘jaren dertig’ spreekt ons bijzonder aan. Die stijl zou ook prima passen op deze plek. Er staat een aantal huizen in deze straat die in deze stijl zijn gebouwd. Richard Smit, de architect, heeft een eerste schetsontwerp gemaakt om bij de gemeente te toetsen of wij voor dit ontwerp een vergunning zouden krijgen. Dit werd goedgekeurd. Op basis van de eerste schets is het uiteindelijke ontwerp gemaakt.”

“Binnen zijn ook ‘jaren Dertig’-kenmerken te vinden, zoals de dubbele schuifdeuren en het hang- en sluitwerk.”

Indeling

“De vraag was nu hoe ga je het huis indelen. Wil je bijvoorbeeld de woonkamer aan de voorzijde of juist aan de tuinzijde. Zo hebben we geschoven in de plattegrond. De grote woonkeuken zou onze leefruimte worden. Die grenst aan de tuin aan de achterzijde. We wilden een ruim huis maar niet met te grote ruimtes. Het moest wel gezellig zijn. Dat is goed gelukt. Woonkeuken, woonkamer, aparte tv-kamer en werkkamer. Kelder voor de technische installatie. De verwarming gaat door middel van een aardwarmtepomp. De open haard heeft een voorverwarming-voorziening voor de centrale verwarming. Binnen zijn ook ‘jaren dertig’-kenmerken te vinden, zoals de dubbele schuifdeuren en het hang- en sluitwerk. Het portaal is een bindend, centraal element.”

Materiaalkeuze

“Samen met de architect hebben we ons uitgebreid georiënteerd op de te gebruiken baksteen. We zijn zo’n beetje het hele land doorgereisd om huizen te bekijken. Uiteindelijk hebben we de juiste baksteen in combinatie met de kleur voeg gevonden.”

De bouw

“De bouw verliep voorspoedig. Binnen een jaar was ons huis sleutelklaar. Tijdens de bouw gingen we elke dag kijken. niet alleen omdat we nieuwsgierig waren naar de vorderingen, maar ook omdat je dan goed contact hebt met de mensen op de bouwvloer. Er zijn altijd zaken, waarover je tijdens de bouw even kunt overleggen. Meestal gaat het om kleinigheden, die voor ons evenwel belangrijk waren.”

Trotse blik

Als we weggaan zijn de hoveniers zijn nog steeds druk bezig. “Kijk de tuin wordt straks een harmonisch ontwerp, geheel in lijn met het huis”, zegt Remco, met een trotse blik in zijn ogen.

De architect

Richard Smit van EVE Architecten: “Marieke en Remco herkenden in ons werk als architecten de sfeer waarnaar zij naar op zoek waren. Ze wilden een huis in de karakteristieke ‘jaren dertig’-stijl waarbij zij de materiaalkeuze tot in de kleinste details wilden laten aansluiten. De eerste ontwerpschets was voor een groot deel al raak. We hebben nog wel wat aanpassingen doorgevoerd, maar in hoofdlijnen is het huis uiteindelijk zo geworden. Zeker ook omdat Marieke en Remco goed konden aangeven wat zij wilden. We hebben veel andere huizen bekeken in verband met de materiaalkeuze. Onder andere voor de baksteen in combinatie met de kleur van de voeg. Het is een donkerrode baksteen geworden in combinatie met een donkere voeg. Daardoor geeft de gevel een beeld van ingetogenheid. Het huis is rijk gedetailleerd. Voornamelijk in het ‘timmerwerk’. Dat is heel mooi en strak uitgevoerd. Heel specifiek voor het ontwerp zijn de hoge en lage goten in samenspel met de grote schoorsteen. Dit geeft een speels effect.

De kavel heeft een L-vorm. Aan straatzijde smaller dan aan de achterzijde. Het ontwerp hebben we daarop aangepast. De voorgevel staat nagenoeg in lijn met de andere huizen in de straat. Het volume van het huis hebben we gerealiseerd door meer in de diepte van de kavel te bouwen. Aan de straatzijde heb je niet het idee dat het een huis is van 1100m3. De keuken is een belangrijk woonverblijf. Deze sluit aan op de veranda en het terras. Het portaal is door zijn centrale plek in huis heel kenmerkend. Eigenlijk vormt dit portaal het hart van het huis waar alle ruimtes op uit komen. Als architect ben ik heel tevreden over het resultaat. Een huis in ‘jaren dertig-stijl’, tot in de kleinste details.”

Meer over de architect

eVe architecten BV
Ernst Machstraat 2
7442 DL Nijverdal
0548-65 69 50
info@eve-bv.nl
www.eve-bv.nl

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis