EVE Architecten BV | Transparant in architectuur

Een opvallend gebouw. Veel glas. Het Twentse landschap wordt in de gevels weerspiegeld. Achter de glazen gevel is men zichtbaar aan het werk. EVE architecten in Nijverdal.

Na de draaideur staan we in een grote hoge ontvangstruimte. De stijl van het interieur is industrieel. Strak, maar met een warme uitstraling. Marjorie van Haren verwacht ons.

Zij is bedrijfsdirecteur van EVE-architecten. Enthousiast laat zij ons het gebouw zien. “Sinds 2010 werken we hier. Transparantie is het uitgangspunt voor het ontwerp van dit gebouw. Dat geldt voor de buitengevel, men mag ons zien werken, maar ook het interieur heeft veel glazen wanden. Dat heeft een ruimtelijk effect. De betonnen constructie en de leidingen van de luchtbehandeling zijn zichtbaar. Laat maar zien hoe het gebouw in elkaar zit.’

Waar staat EVE voor?

“Dat is de afkorting van de naam van Edwin van Elk. Hij is in 2001 als zelfstandige architect begonnen. Nu werken hier vierendertig medewerkers.”

Wat is het profiel van het bureau. Ontwerpen jullie hoofdzakelijk villabouw?

“Men kent ons hoofdzakelijk van villabouw, maar we ontwerpen bedrijfspanden, kantoorgebouwen en horecapanden. We houden ons ook met stedenbouwkundige projecten bezig, bijvoorbeeld met een aantal vinex-wijken in Houten.”

Wat doet een bedrijfsdirecteur bij een architectenbureau?

“Ik stuur de werkprocessen aan, en ik houd mij bezig met de financiën en marketing. Eigenlijk alles om de organisatie draaiende te houden.”

Is er een speciale werkwijze?

“Het belangrijkste vinden we inleving in de opdrachtgever. Wie zijn straks de bewoners, wat zijn bezigheden en hobby’s. Kortom we willen graag een goed beeld krijgen van een particuliere opdrachtgever. Op basis van deze gegevens kan één van onze architecten de eerste schetsontwerpen maken. Er moet een klik zijn tussen architect en opdrachtgever. De eerste fase is heel belangrijk, daarin investeren we veel tijd.”

Sterk in het ontwerpen van rietgedekte villa’s

Door de glazen wand van zijn kamer zien we Edwin van Elk, de oprichter van het architectenbureau. “Ik heb na mijn studie bouwkunde een aantal jaren op de tekenkamer bij een aannemersbedrijf gewerkt. Daar heb ik veel geleerd. Vooral dat een mooi ontwerp ook goed uit te voeren moet zijn. En binnen een vastgesteld budget. Ik tekende zo’n zeshonderd woning in een jaar. Dat heb ik tien jaar gedaan. Veel villabouw. Met deze ervaring ben ik in 2001 voor mijzelf begonnen. Op een zolderkamer. Dat liep zo goed dat ik er na een aantal maanden een architect naast mij in dienst nam. De zolderkamer verruilden we voor een kantoorpand. We kregen steeds meer opdrachtgevers. En meer werknemers.”

Groter worden is ook méér management. Was dat goed te combineren met het werk als architect?

“Je bent in een kleinere organisatie veel met andere dingen bezig. Ik wil juist als architect ontwerpen maken. Toen we groter werden hadden we iemand nodig die de dagelijkse leiding heeft. Dat is Marjorie geworden.”

Heb je als architect een voorkeur voor een bepaalde bouwstijl?

“Ik probeer een ontwerp te maken dat een opdrachtgever graag wil. Als een opdrachtgever een ‘jaren dertig-stijl’ wil, dan probeer ik dat zo goed mogelijk te doen. Dat geldt natuurlijk voor alle bouwstijlen. Wij zijn wel sterk in het ontwerpen van rietgedekte villa’s. Een groot project is de bouw van vijfenveertig villa’s op het Naardereiland. Het lijkt één ontwerp, maar deze villa’s zijn allemaal anders. Aangepast aan de wensen van de bewoners. We doen ook veel stedenbouw. Of een groot complex van appartementen. Maar ontwerpen voor de particuliere markt is persoonlijker.”

‘Proefrit’

Even verder treffen we Bas Heitkamp achter zijn computer. “Ik ben als architect nu zo’n acht jaar bij dit bureau werkzaam. Elke architect heeft zijn eigen ‘handtekening’, die heb ik ook. Toch zijn er in de villabouw wel EVE-kenmerken terug te vinden. Daar hebben we afspraken over gemaakt.”

Hoe begint een opdracht?

“Een opdracht begint met goed luisteren naar een opdrachtgever. Ik kan moeilijk iets maken voor iemand die ik niet begrijp. De klik met elkaar is het belangrijkste om een goed ontwerp te kunnen maken. Bij een uitvoerig intake-gesprek komen we te weten wat de wensen zijn. We vragen altijd om foto’s van ‘referentie-huizen’ aan ons te laten zien. Zodat we een idee krijgen over de gewenste bouwstijl. Op basis hiervan maken we op vrijblijvende basis een schetsontwerp. Een boekwerk met schetsen van verschillende aanzichten, plattegronden en situatie-schetsen op de kavel. Behoorlijk uitgewerkt. Eigenlijk laten we de opdrachtgever een proefrit maken. Als je een auto koopt maak je eerst een proefrit. Bij het bouwen van een huis kan dat natuurlijk niet. Dat is maatwerk. Maar met deze werkwijze krijgt een opdrachtgever toch een idee.”

 

Is dat helemaal op vrijblijvende basis?

“Ja, het is een eerste vertaling van de wensen van de opdrachtgever naar een ontwerp. Bijna altijd gaan we op basis van deze eerste fase verder. Deze werkwijze werkt goed. Voor de opdrachtgever, maar ook voor ons.”

Aanspreekpunt

Een groot planbord vult de wand van zijn kamer. Arie-Jan Fransen is projectmanager. 

Wanneer komt de projectmanager in beeld?

“Als een ontwerp nagenoeg klaar is, haak ik in. Het vooroverleg met de betreffende gemeente wordt opgestart. Onderzoeken worden gedaan, bouwaanvraag in gediend. Ook eventuele sloopvergunningen en kapvergunningen horen daarbij. Ik ben het aanspreekpunt voor de gemeente. Verantwoordelijk voor het vergunningsproces. Op het planbord staat een overzicht van alle projecten die nu lopen.”

Heb je veel contact met een opdrachtgever?

“Ik houd een opdrachtgever steeds op de hoogte van alle ontwikkelingen. Als er een probleem met de vergunning is, ga ik samen met de architect en opdrachtgever overleggen om het probleem op te lossen.”

Wanneer is je taak als projectmanager klaar?

“Als alle voorbereidingen en bouwaanvragen rond zijn, dan begint het echte bouwproces. De bouwmanager komt hierna in beeld.”

Bewaker van het bouwproces

Jeffrey Lichtenberg is als senior bouwmanager verantwoordelijk voor de planning van het bouwproces. “Niet alleen de planning, ik ben ook verantwoordelijk voor de aanbestedingen. Die gaan in overleg met de opdrachtgever en architect. Het laten maken van bestektekeningen en de technische beschrijving behoren ook tot mijn taak.”

Een bewaker van het bouwproces?

“Om een planning te halen moet je vooruit kijken, dat is onze kracht. Ik ben inderdaad een bewaker van het bouwproces. De helft van mijn tijd ben ik op een bouwplaats te vinden. Kijken en controleren.”

Wat is de uitdaging in dit werk?

“Het leuke aan dit werk is de diversiteit. Je bent met veel facetten bezig. Het is altijd een uitdaging om het hele bouwtraject van begin tot het eind te coördineren. Maar het is zeker zo leuk om een opdrachtgever te begeleiden.”

Het interieur in harmonie met de architectuur

Op haar werkplek bekijkt Sanne Hoogeland een collectie tapijtstoffen. “Ik ben nu bezig met een styling van een woonhuis. Maar styling is maar een klein onderdeel van mijn werk. Het interieurontwerp krijgt steeds meer aandacht. Niet alleen voor de vormgeving maar ook omdat het functioneel is. Looplijnen in een huis bijvoorbeeld, of een verlichtingsplan.”

Is er een bepaalde trend?

“We merken dat er wel een trend in het wonen is. Vroeger was de woonkamer het centrale punt in een huis. Nu is een grote leefkeuken een belangrijk onderdeel van het woongedeelte.”

Werk je altijd samen met een architect?

“Ja, als de opdrachtgever wil dat ook het interieur bij een ontwerp wordt betrokken. Ik werk dan al in vroeg stadium van het ontwerp samen met één van onze architecten.

We proberen tijdloze ontwerpen te maken. Dat kan strak modern zijn of klassiek. Ik luister heel goed naar de wensen van de opdrachtgever.”

Alleen voor particuliere woningbouw?

“Wel veel, maar ik ben nu bezig voor een interieur van een rijksmonument. Bij het ontwerp van een parkeergarage word ik ook betrokken. Daar zijn het niet de looplijnen die logisch moeten zijn maar meer de rijlijnen. Ik werk bij dit project met grote kleurvlakken. Een parkeergarage mag ook leuk zijn.

Wat is het interessante aan dit werk?

“De veelzijdigheid. En het interpreteren van wensen van een opdrachtgever naar een interieur waarin men zich thuis voelt.”

Meer over de architect

EVE Architecten BV
Ernst Machstraat 2
7442 DL Nijverdal
0548-65 69 50
info@eve-bv.nl
www.eve-bv.nl

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Peter Muller

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis