WnS Architecten | Diversiteit in architectuur

Het architectenbureau WnS, van Jörg Wartewig en Dave Smelt bestaat tien jaar. Tien jaar werken met een voorkeur voor verschillende bouwstijlen. Een visie op architectuur van dit bureau in het Westland. Het eerste dat ons bij binnenkomst opvalt is een wenteltrap gemaakt van houten pallets. “Het kleinste bouwwerk dat we hebben ontworpen”, zegt Dave met een glimlach. We zitten samen met Jörg Wartewig en Dave Smelt aan een lange tafel met zicht op een groot computerscherm.

Presenteren jullie de ontwerpen op dit computerscherm?

“We presenteren onze ontwerpen digitaal driedimensionaal. Dat doen we vanaf de eerste presentatieschetsen”, vertellen Dave en Jörg. Toen we tien jaar geleden samen dit bureau starten presenteerden we nog met handmatige schetsen.” Tienjarig bestaan. Hoe begon het? Dave: “We werkten beiden bij een groot architectenbureau. Op een gegeven moment besloten we om samen een eigen architectenbureau te beginnen. Jörg werkte als projectmanager en ik als architect. We zouden een goed team kunnen zijn, dachten we. Dat is de afgelopen tien jaar ook gebleken.” Jörg: “We kregen al gauw opdrachten van particulieren. Die zijn nu nog steeds onze grootste doelgroep. Het ontwerpen van huizen in verschillende bouwstijlen spreekt ons het meest aan.”

“Extra isolatie en energiebesparende maatregelen vindt men steeds belangrijker”

Geen voorkeur voor één bepaalde bouwstijl?

“Dave: “We proberen ons helemaal te verdiepen in de opdrachtgever. We zien ons zelf als het gereedschap om te maken wat een klant in zijn of haar hoofd heeft. Bij een eerste kennismaking laten we veel referentiemateriaal zien om er achter te komen wat de klant het meest aanspreekt.” Jörg: “Het begint met de grootte en de ligging van de kavel. Die zijn ook bepalend voor een ontwerp. Factoren waarmee we daarnaast rekening moeten houden: de wensen en het budget van de opdrachtgever als ook het bestemmingsplan.” Dave: “Ik kijk niet altijd meteen naar de welstandseisen van een gemeente. Soms weet je dat volgens de eisen een huis bijvoorbeeld niet wit mag zijn. Maar het ontwerp kan later toch worden goedgekeurd omdat het ontwerp qua stijl wel goed past in de omgeving.”

Stel dat je een huis moet ontwerpen op een kavel in een ‘jaren dertig’ woonwijk, maar de opdrachtgever wil graag een moderne strakke bungalow. Wat doe je dan?

Dave: “Dan moeten we de opdrachtgever daarop wijzen. Want vaak mag een ontwerp niet te afwijkend van de omgeving zijn. Maar meestal wil men een huis in de stijl van de omgeving. Het gaat een opdrachtgever niet altijd alleen om de kavel, maar ook om de bouwstijl van een wijk die men mooi vindt.”

Is er sprake van een trend in de woningbouw?

Jörg: “Grote leefkeukens zijn een trend. De woonkamer is meer een loungeruimte geworden waar men televisie kan kijken. Extra isolatie en energiebesparende maatregelen vindt men steeds belangrijker. Er zijn veel bouwlocaties waar geen gasaansluitingen zijn. Dan moet je wel naar alternatieven kijken. We werken daarom nauw samen met een energiespecialist.”

Werken jullie met verschillende bouwwijzen?

Dave: ”Naast de traditionele bouwwijze werken we ook met staalbouw. Dat systeem lijkt op houtskeletbouw maar dan met een stalen skelet als basis. De snelle bouwtijd is een groot voordeel. Binnen twee weken staat het stalen skelet. Het is een bouwsysteem dat we steeds vaker toepassen.” Jörg: “Een mooi systeem is het bouwen met EPS. Dat zijn een soort ‘lego-elementen’ die buiten- en binnenmuur vormen. De holle ruimte tussen deze twee muren wordt met beton volgestort. Zo ontstaat een stevige muur met een perfecte isolatie. Afwerking kan op verschillende wijze gebeuren, bijvoorbeeld met stucwerk, hout of schoon metselwerk.”

Nog meer innovatieve ontwikkelingen?

Dave: “We zijn steeds op zoek naar nieuwe bouwtechnieken. Niet alleen voor ons zelf maar ook voor onze opdrachtgevers. Nieuwe bouwtechnieken kunnen ook tot kostenbesparing leiden.”

Ideeën over de volgende tien jaar?

Jörg: “We zitten in het Westland. Onze opdrachtgevers kwamen in het begin veel uit deze regio. Nu werken we steeds meer landelijk. Niet alleen opdrachten voor het ontwerpen van woonhuizen komen naar ons toe. Zo zijn we nu bezig met de restauratie van een kerkgebouw. Dat is ook leuk.” Dave: “We zijn groeiende. Ons bureau heeft nu een bezetting van vijf mensen. Diversiteit van ontwerpen is onze grote kracht. Dat willen we in de toekomst doorzetten.”

Meer over de architect

WnS Architecten
Stoelmatter 7d 
2292 JM Wateringen
0174 – 44 15 17

info@wnsarchitecten.nl
www.wnsarchitecten.nl

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis