Finnhouse Houtbouw, uitzicht op een glooiend landschap

Schuurwoning
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Het huis spiegelt zich in de vijver van de landschapstuin. Een stromend beekje kabbelt hoorbaar. Een beetje verstopt achter bomen zien we het huis. Uitzicht op het licht glooiende landschap van Limburg. “Dit uitzicht en deze plek hebben we bewust gekozen”, vertelt Jan. Sinds kort wonen hij en zijn vrouw Hannie in hun nieuwe huis. “We woonden in een ‘carré-boerderij’ hier niet ver vandaan. Maar we wilden wat eenvoudiger gaan wonen – in een appartement of een ander huis. Toen kwamen we ineens op een alternatief idee. De grond waar nu ons huis op staat was al in ons bezit. Een perceel van zo’n één hectare met bosjes, waarop een klein huisje stond. Een mooie plek om te wonen. Zo ontstond bij ons het plan om een huis te laten bouwen op die plek. Maar voor het zover was moest eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Dat duurde wel even. We hadden zo alle tijd om ons te oriënteren op een ontwerp. Dit moest wel in de omgeving passen. Een schuurwoning werd het uitgangspunt voor het nieuw te bouwen huis. We vroegen aan architect Jerome Paumen een ontwerp te maken. Dit ontwerp was gebaseerd op een houten huis. Via internet kwamen we bij Finnhouse terecht, een bedrijf met veel ervaring in het ontwerpen en bouwen in houtbouw. Dit bedrijf heeft het schetsontwerp uitgewerkt en de vergunning geregeld. We wilden een huis van hout, maar niet dat het hout overal zichtbaar zou zijn. Een overwegend wit huis met veel glas, licht en ruimte. De indeling moest praktisch zijn met een ruime keuken en aansluitend een woonkamer. Beneden een slaapkamer met badkamer. Want we willen er nog lang blijven wonen. Boven kamers voor logés en een werkkamer met een grote glazen pui. Een heerlijke plek met uitzicht op het dal in de verte. We wilden ook een energieneutraal huis. We hebben nu een grondwarmtepomp en 32 zonnepanelen die ons huis van energie voorzien. We vinden het in alle opzichten een geweldig huis. Elke dag genieten we weer van het uitzicht op onze tuin en het glooiende landschap.”

 

DE BOUWER aan het woord
Arjan Walraven – bedrijfsleider bij Finnhouse – vertelt over de bouw en bouwwijze. “Het schetsontwerp hebben wij nader uitgewerkt voor het aanvragen van de vergunning, met toepassing van ons unieke bouwsysteem. Het ‘paal en balk’-systeem – geproduceerd in Finland – , gecombineerd met prefab gemaakte houtskelet-bouwdelen is de basis voor de houten schuurwoningen die wij ontwerpen en bouwen. Het huis van Jan en Hannie is daar een voorbeeld van. Zowel buiten als binnen is de robuuste houten balkenconstructie zichtbaar. Het is een huis met veel glas. Het triple glas van de ramen wordt direct in het houten frame geplaatst, dus zonder kozijnen. Dat geeft aan het huis een bijzonder open effect, waar binnen en buiten in elkaar overgaan. Ook heeft dit huis een hoge isolatiewaarde. Door het ‘damp open’-isolatiesysteem ontstaat er een gezond binnenklimaat. Voor de isolatie gebruiken we natuurlijke materialen zoals hennep en vlas.
Deze schuurwoning is groot, maar dankzij het transparante karakter in harmonie met de omgeving.”

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis