TRANSPARANTE LANDELIJKE WONING dankzij paal- en balkconstructie -Finnhouse

Houten huis
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Bij het zien van een bestaande Finnhouse woning ontstond bij Ilse en Erwin het besef dat ze ook zelf zo’n woning konden laten bouwen. Toen een bijpassende kavel in een Brabants dorpje was gevonden, was het voor hun dan ook logisch om voor een woning in houtskeletbouw te gaan. Ze kwamen daarvoor bijna vanzelf- sprekend uit bij Finnhouse Houtbouw. Die realiseerde het ontwerp en de ruwbouw, want in houtskeletbouw konden ze zelf de afbouw aan.

TRAP IN HET MIDDEN
Ze hadden nog wel meer wensen waarvan een aantal bepalend werden voor de architectuur en de indeling van de woning. Erwin: “Het was niet een wens, maar meer een eis dat we de trap in het midden van de woning wilden. Het moest een levensloopbestendige woning worden, dus met ons slaapgedeelte op de begane grond. Energie- zuinig vonden we ook belangrijk. Daarvoor wilden we zonnepanelen en een grondwarmtepomp.” Ilse: “We hebben ook altijd gezegd dat we een houthaard wilden. Het open karakter vinden we mooi, dus is er een vide in gekomen. En we hebben heel lang gezocht naar een douglas houten vloer.”

STIJL VAN EEN SCHUURWONING
Hoewel ze overtuigd waren van de stijl van Finnhouse, was het pas op een woonbeurs dat ze serieus in contact kwamen met het architectenbureau van Scandinavische houten woningen. Dat contact verliep prettig waarop Erwin en Ilse ook serieus op zoek
gingen naar een kavel. Met de keuze voor de kavel in het schattige dorpje aan een dijkje was het aan Finnhouse om daar een bijpassende woning voor te ontwerpen. Dat werd niet alleen houtskeletbouw, maar volledige houtbouw in de architectuur van een schuurwoning.
Ilse: “Die stijl vinden we mooi, omdat we geen poespas of tierelantijntjes wilden. We wilden het rustig houden door natuurlijke kleuren te gebruiken.” Erwin: “Het is nog meer een schuurwoning geworden doordat er op advies van Finnhouse in de voorgevel een dubbele deur en kleine raampjes zijn gekomen. Dat heeft een stal ook.”

FLEXIBEL IN ONTWERP
Door de duidelijke wensen stond ook al vrij snel de indeling vast. Erwin: “We hebben maar een paar aanpassingen aan het ontwerp hoeven doen. Dat is bij houtskeletbouw vrij makkelijk. Voor de constructie zijn een paar stabiliteitswanden voldoende. Dat is in ons huis helemaal makkelijk, want de trap in het midden geeft al veel stabiliteit. De rest van de maten is flexibel en dus makkelijk aan te
passen.” Ilse: “Bij een bouwtekening is het vaak lastig om je voor te stel- len hoe het uiteindelijk wordt. Bij houtskeletbouw is dat veel makkelijker. En bij de bouw zie je al vrij snel wat waar komt en hoe groot het wordt.”

ZELF AFBOUW GEDAAN
Een ander voordeel van houtskeletbouw is dat het makkelijker is om delen van de bouw zelf te doen. Erwin, die werkt voor een afbouw- bedrijf, kon daardoor goed de afbouw zelf doen. “We hebben het vrijwel leeg kunnen laten opleveren. Met wat hulp hebben we zelf de tussenwanden gezet, de badkamer en keuken geplaatst en het tegel- werk gedaan. Als het te specifiek werd, hebben we het laten doen. Betonstuc moet je bijvoorbeeld echt door een specialist laten doen.” Ilse: “Maar het schilderwerk buiten konden we wel zelf doen. Het hout hebben we met een speciale verf behandeld dat veel in Finland wordt gebruikt.”

FEEËRIEK IN DE AVOND
Ze zijn vooral blij met het open karakter van de achtergevel. De grote veranda wordt ondersteund door de paal- en balkconstructie die dezelfde vorm heeft als de houten constructie erachter waar het glas direct tussen zit. Daardoor ontstaat het effect dat optisch niet duidelijk is in welke paal- en balkconstructie het glas zit en je het idee hebt door een open gevel te kijken. Erwin kan zittend achter het huis genieten van die transparantie. “De trap komt zo mooi uit als hét centrale punt in het huis. We hebben er verlichting in gemaakt. Ook in de veranda. Samen met de verlichting binnen is het zicht vanuit de tuin ’s avonds feeëriek en vormt binnen en buiten één geheel. Wat ook bijdraagt is de plafondhoogte van 270 centimeter en de openslaande
rustiger beeld.” Aan de achterzijde heeft bovendien de uitbouw voor de woonkamer en het slaapgedeelte de vorm van een boenhok aan boerderijen waar de melkbussen werden schoongemaakt.
VLOER EN HOUTHAARD
De douglas houten vloer is er ook in gekomen. Erwin: “Eigenlijk was die alleen te koop in Denemarken, maar uiteindelijk vonden we een bedrijf in Nederland die hem kon leveren. Wij waren de eerste in Nederland waar hij de vloer aan leverde.” Ook de houthaard heeft een plek gekregen. Ilse: “We weten dat een houthaard omstreden is vanwege de uitstoot. We willen ook niet dat de omgeving er last van heeft. Daarom hebben we een stookcursus gevolgd en stoken we alleen met goed gedroogd hout. Bovendien zijn er tegenwoordig allerlei roetfilters waardoor het fijnstof minimaal is.”
METEEN SFEER
Na een bouwperiode van zes maanden wonen ze nu alweer een jaar in hun nieuwe woning. Hoewel ze aanvankelijk niet direct dachten om een woning in houtskeletbouw te laten bouwen, vinden ze het nu de beste keuze. Ilse: “Hout is duurzaam en natuurlijk. Dat merk je ook aan het binnenklimaat. We hebben vanaf de eerste dag niet hoe- ven wennen en de sfeer zat er meteen in.” Erwin: “Het is ook geen standaard woning. Als mensen voorbijkomen, staan ze vaak even stil om tegen elkaar te zeggen dat ze het een bijzonder huis vinden. En daar zijn we trots op.”

Finnhouse Houtbouw B.V.
Finnhouse Houtbouw B.V. Wilhelminastraat 1B
5246 XA Rosmalen

073 6111005

www.finnhouse.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis