Finnhouse Houtbouw & Finnhouse Architectuur, houten boswoning

Houten huis, Schuurwoning
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Liliane en Lars woonden samen met hun vier kinderen in een ecologische wijk. Maar zij wilden meer ruimte om het huis. En het liefst helemaal buiten wonen, maar wel dichtbij de stad. Bij toeval vonden ze een stek om hun huis te laten bouwen waarvan zij alleen maar hadden kunnen dromen.

De hond kondigt met luide blaf ons bezoek aan. Liliane laat ons door het tuinhek binnen. Tussen de bomen zien we het huis. Kleurige herfstbladeren schitteren in het zonlicht. Binnen hebben we het gevoel toch buiten te zijn. Door de grote ramen heb je zicht op de grote tuin. “Het is een kavel van zo’n 18.000m2”, vertellen Liliane en Lars. “We waren niet op zoek naar zo’n grote kavel, maar bij toeval konden we deze kavel kopen. Zo’n vijf jaar geleden zochten we in deze buurt naar een bouwkavel die we op een internetsite te koop hadden zien staan. Maar we konden de locatie niet vinden. We raakten aan de praat met iemand die hier liep. We vertelden wat we zochten. Hij vertelde dat het perceel waarop zijn vakantiehuis stond over een tijdje te koop zou komen. Er was al een bouwvergunning om er een groter huis te mogen bouwen. De plek vonden we fantastisch, maar de kavel was wel heel erg groot. ‘Hoe moeten we dit onderhouden’, was onze vraag. Vijf jaar hadden we geduld. De kavel inclusief vakantiehuis konden we kopen. Uitgangspunt voor het ontwerp was een houten huis – ons vorige huis was dat ook. We gingen naar een architect en bouwer zoeken die gespecialiseerd is in houtbouw. We kwamen uit bij Finnhouse.

De eisen van de gemeente voor een bouwvergunning waren strak. Het woonhuis mocht niet groter zijn dan 600m3 en het ontwerp moest passend zijn in de natuurlijke omgeving. Bij Finnhouse zagen we mooie voorbeelden. Huizen met veel glas zodat we ook binnen-buiten konden beleven. Een echt buitenhuis. Architect Pieter van het Kaar maakte het ontwerp op basis van onze wensen. Een ontwerp in harmonie met de omgeving. Binnen heeft het een ruimtelijk karakter door de hoogtewerking van de vide op de bovenverdieping. De keuken is een centraal punt. Daarnaast de compacte zitkamer met centraal een grote speksteenkachel. De warmte-voorziening gaat door middel van een luchtwarmtepomp. Omdat we beiden aan huis werken hebben we een apart bijgebouw bij het huis laten bouwen.
Helemaal in dezelfde bouwstijl. Ons geduld van vijf jaar is dubbel en dwars beloond. Een woonhuis en kantoor als een warme plek voor binnen en buiten.”

 


 

De bouwer aan het woord: Oscar Walrave
Oscar Walraven van Finnhouse: “Voor de bouwwijze hebben we gekozen voor ons ‘paal en balk-systeem’. De houten draagconstructie van robuuste balken is binnenshuis zichtbaar, waardoor we een verbinding met de natuur creëren (Biofilie). Het glas wordt direct tussen de houten balken van de constructie geplaatst voor een optimaal binnen-buiten effect. Alleen bij openslaande ramen en deuren worden kozijnen toegepast. De isolatie is optimaal. Voor de ramen triple glas. Rc-waarden voor de buitenwanden en dak van 4.7 tot 6. Het ‘damp open systeem’ voor de buitenwanden zorgt voor een prettig leefklimaat. We passen natuurlijke en ecologische isolatiematerialen toe: hennep, houtvezelplaten en vlas. Op deze wijze bouwen we ecologisch verantwoord en creéren we bovendien een gezond leefklimaat voor de bewoners. Slaapkamers op de verdieping zijn ruimtelijk door de hoogtewerking tot in de nok. De constructie van de sporenkap is bewust zichtbaar. Buitenwanden zijn voor een deel bekleed met donker gebeitst vurenhout. Een keramische vlakke dakpan geeft het geheel een strak aanzien. De veranda is een mooie overgang van binnen naar buiten. De combinatie van een zandkleurige betonvloer, de grote glaspartijen,  het robuuste hout en de met leem gestucte wanden geeft een perfecte balans. Kortom, een houten boswoning – volledig in harmonie met de omgeving.”

 


 

Finnhouse Houtbouw B.V.
Finnhouse Houtbouw B.V. Wilhelminastraat 1B
5246 XA Rosmalen

073 6111005

www.finnhouse.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis