Scanabouw, flexibele houtskeletbouw levert dit droomhuis op

Houten huis
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

De bewoners droomden er van om een kavel te kopen en er een eigen huis op te laten zetten. In 2016 kochten zij een ruime kavel en eind 2018 gingen zij in hun droomhuis, gebouwd in houtskeletbouw, wonen. Een bijzonder ontwerp met twee dakpunten en verticale houten buitenbekleding. Bovendien was bewoner Kees zelf de bouwbegeleider: “Als je tijd hebt dan is het geweldig om het hele bouwproces mee te lopen, te kijken en te beleven.” Vol passie vertelt hij over hun droomhuis.

Als we bij de woning aan komen lopen vallen er veel zaken op. Natuurlijk de bijzondere belijning, zowel van het dubbele dak (met ruime overstek) als van de houten bekleding. Maar ook de lange raampartijen en de speelse lijnen van de raampartij boven de voordeur. Bewoner Kees heet ons welkom in de ruime en lichte entree. Via de moderne, glazen deuren (ze zijn niet van staal maar van hout) komen we in de open keuken (met zicht op de fijne tuin) en schuiven aan de lange tafel voor de openslaande deuren.

Neem de tijd
Kees steekt meteen van wal dat hij met pension is en zodoende de tijd had om de bouw helemaal zelf te begeleiden. Iets wat veel tijd kost, maar voor enorm veel voldoening heeft gezorgd. “Tijdens de bouw was ik er vrijwel iedere dag en dat is prachtig als je een eigen huis op een kavel gaat laten bouwen. De samenwerking met de aannemer verliep prima, waardoor ik dus ook zelf toezicht kon houden. Ik heb tijdens de bouw nog eens extra gemerkt dat communiceren heel belangrijk is. Als je rondloopt op je kavel tijdens de bouw en je ziet iets waarbij je vragen hebt, dan moet je dat gelijk melden. Heldere communicatie. Wat ik verder graag als tip aan kaveleigenaren meegeef: kies een partij waar je een klik mee hebt en het goed voelt. Wij hebben ook ervaren dat het belangrijk is om van te voren heel goed overal over na te denken en geen overhaaste beslissingen te nemen. Neem de tijd! Steek veel tijd in de ontwerpfase, zodat het echt je droomhuis wordt.”

Houtskeletbouw
Aan tafel, met uitzicht op de terrasvormige moestuin en sloot, proberen we de bouw in chronologische volgorde in beeld te krijgen. Bewoners Kees en Hanneke keken al langer rond naar een kavel, tot zij deze locatie vonden. “Er waren nog twee kavels beschikbaar en in overleg met de makelaar kon er zelfs nog wat geschoven worden in het formaat. Er was een kavel van 600 m2 en een kavel van 1200 m2. De ene kavel lag op een hoek en dat leek ons te druk. Wij kozen de andere kavel en konden doorschuiven naar 800 m2. Perfect. In april 2016 kochten wij de kavel aan en gingen op zoek naar een flexibele houtskeletbouwer. Hout was onze eis, net als een echt dak, veel ruimte in de zin van hoogte en veel licht.” De woonwensen werden op papier gezet en zwager en architect Wim Klaassen heeft de woning ontworpen. Het vinden van een flexibele houtskeletbouwer leek in eerste instantie lastig, maar werd gevonden in Scanabouw.
“Wij konden in de fabriek in Huissen komen kijken. Er hing een prettige sfeer en Scanabouw doet alles wat jij ontwerpt. De samenwerking verliep erg goed, net als met Aannemersbedrijf Janssen Bouw bv. uit Hillegom.”

Hout
Er werden bewust duurzame keuzes gemaakt, zoals maar liefst 30 zonnepanelen, een luchtwarmtepomp en bouwen met hout. Met het systeem voor houtskeletbouw zijn woningen eenvoudig en extreem goed te isoleren. “Het binnenklimaat van houtskeletbouw woningen vinden wij ook erg prettig. Wij hebben nog niet alle seizoenen in ons huis – in damp-open bouw met houtvezel isolatie – meegemaakt maar wij ervaren dat het vochtpercentage laag is en het binnenklimaat aangenaam is”, vertelt Kees. Dankzij de slimme installatiezone van de houtskeletbouw-wand is de woning al zeer energiezuinig en dankzij de grote hoeveelheid zonnepanelen draait de woning in zonneperiodes neutraal.

Biobased bouwmateriaal
Bouwen met hout is duurzaam en energiezuinig, maar op Scanabouw.nl valt ook nog te lezen: “U kunt met onze houtbouwsystemen de ecologische voetafdruk van uw nieuwe woning aanzienlijk kleiner maken dan in de bouw helaas nog steeds gebruikelijk is. ScanaBouw kiest namelijk zoveel mogelijk voor het gebruik van zogenoemde biobased bouwmaterialen. Kort gezegd zijn dat materialen die gegroeid zijn. Hout is daar een goed voorbeeld van, vooral als dat het FSC-keurmerk heeft. Maar ook diverse ecologische isolatiematerialen (zoals houtvezelisolatie of vlasvezel) die wij toepassen, zijn biobased.”

Praktijk aan huis
We maken een rondje door de woning en bekijken de houten trap naar de vide waar spots in de grond zijn geïntegreerd. Het is vooral de hoogte van de slaapkamer(s) die opvalt. De slaapkamer op de verdieping heeft antracietkleurige horizontale jaloezieën aan de buitenzijde. Dat bleek nog even een zoektocht te zijn om de slaapkamer met schuin lopende ramen te verduisteren en koel te houden. Kees: “Deze buitenjaloezie is een prima zonwering. We hebben eerst gekeken naar screens, maar dat werkte niet voor hier en shutters pakte te duur uit. Deze buitenjaloezieën sluiten keurig en houden de zonnewarmte tegen. Via een houten schuifdeur komen we in de inloopkast, waar we in het plafond een luik naar de vliering spotten. Dan staan we in de badkamer. Het vrijstaande, design bad springt in het oog, net als de warme en aardse tinten van de accessoires. Beneden lopen we naar de praktijk aan huis met eigen ingang. Dit gedeelte van de woning heeft zijn eigen dak, vandaar de twee puntdaken. Hanneke heeft hier haar praktijk voor integratieve therapie en coaching in een schitterende lichte en open ruimte. De houten trap met staaldraden bedachten de eigenaren zelf. Door de gehele woning en in de praktijk zien wij beelden gemaakt van natuurlijke materialen. Het blijkt de hobby van Kees en Hanneke. “Wij hebben nog een B&B kamer – tot op heden alleen gebruikt door vrienden – en wij zijn van plan om in de toekomst workshops beeldhouwen te gaan geven in de houten schuur/werkruimte. Het biedt ook de kans om een fijne combinatie met de praktijk van Hanneke aan te bieden.” De extra slaapkamer op de beneden verdieping is natuurlijk ook een goed idee met het oog op de toekomst en het ouder worden van de bewoners.

Meer geluid
Kees is drukdoende met de aanleg van de houten schuur en veranda. Achter deze werkruimte staat de luchtwarmtepomp unit. “Als de pomp aanslaat maakt het meer geluid dan we hadden verwacht”, bekent Kees. We kunnen meteen de red cedar buitenbekleding bekijken. “Het is tweemaal tegen ongelijkmatig vergrijzen behandeld. Het blijft nu op deze kleur. Tijdens het ontwerp- en bouwproces moet je enorm veel keuzes maken, zo dus ook bij de gevelbekleding. Wilden we het hout met noest of zonder, geschroefd of gespijkerd, horizontaal of verticaal geplaatst. Wij kozen overigens voor verticaal en dat bleek een behoorlijk karwei omdat het frame horizontaal geplaatst moest worden.” Gelukkig was er tijd om tot dé schets voor het droomhuis te komen en is er tijdens de bouw heel flexibel en in samenspraak gewerkt en wonen Hanneke en Kees met heel veel plezier in hun huis.

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Tim Bilman

ScanaBouw Houtbouwsystemen
ScanaBouw Houtbouwsystemen Nijverheidsstraat 2
6851 EJ Huissen, (Gemeente Lingewaard)

026-3255160

www.scanabouw.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis