Roscobouw, een charmant boerderijtje met een dijk van een schuur

Boerderijwoning
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

De woning van Anita en Ton is een plaatje en ’n groot woongenot, Ton blijkt dan ook uitvoerder bij Roscobouw uit Heesch en adel verplicht natuurlijk. We worden nergens teleurgesteld: een charmant boerderijtje met een strak gazon en een dijk van een schuur. Bijna liefkozend noemt Anita het “nun boerderieke mée ons schuurke”, dat klinkt nóg beter! Hier is veel zelfwerkzaamheid verricht en liefde plus arbeid van vrienden en familie in gaan zitten. Prachtig metselwerk, strak potdekselwerk en leuke details. Het dak is op twee manieren uitgevoerd: een superstrak rietdak met op een ander deel keramische, blauw gesmoorde pannen. Opvallend fraai is ook het metselwerk; Anita’s vader blijkt helaas te zijn overleden maar hij heeft een groot deel van het boerenvlechtwerk en de hanenkammen voor zijn rekening genomen! Ook Ton’s vader heeft noeste arbeid verricht; Ton zelf heeft jammer genoeg enkele malen een hernia operatie moeten ondergaan tijdens het bouwproces. Ton: “we hebben allebei een bouwpassie en Anita heeft een talent om zelf in te richten. Wij wilden groter wonen en konden toen deze ruime kavel kopen; de vervallen woning die erop stond, was aanvankelijk verbonden(!) met de linkerburen en er stond een grote schuur midden op het oude terrein dat allerminst opgeruimd was!” Anita heeft een goede deal met de welstand gemaakt: “wij beloofden de troep grondig te zullen opruimen en er iets moois van te maken in ruil voor het vrijstaand bouwen van dit nieuwe huis in landelijke stijl met bijpassende schuur. Wat gebleven is, is de authentieke waterput!” Anita en Ton, met hulp van Roscobouw’s landelijke specialist, architect Van Mierlo en bovendien met hulp van Rosco’s timmerman Maurice Sanders hebben er iets moois van gemaakt en veel detaillering toegepast. Het asymmetrische karakter van deze ‘boerderette’ is een vondst en al heeft de woning slechts één verdieping, het is in combinatie met de forse schuur heus ruim genoeg. Anita waardeert met name “de uitstekende isolatie, zowel zomers als ‘s winters!” Dit woonhuis en de grote, bijpassende schuur tonen van binnen ook nog mooie constructiebalken! Het geheel is dus echt een praktisch wóón-huis geworden!

De originele waterput is gebleven maar de oude woning was met een andere verbonden. Nu mochten we de hoofdwoning en de schuur scheiden dus dat gaf weer een nieuwe impuls. Uiteindelijk was het allemaal begonnen om onze wens om iets ruimer te gaan wonen…wel, dat is toch aardig gelukt!”

Veel fraaie details
Overal aan deze woning met prominente schuur is er een boel aan fraaie detaillering te genieten. Het ‘glad geschoren’ rieten dak met keramische dakpannen als inzet bijvoorbeeld maar ook het prachtige metselwerk met hanenkammen en boerenvlechtwerk of het smeedwerk bij de voordeur!

Het is niemand ontgaan: hier zijn bouwliefhebbers bezig geweest. Het dak lijkt geknipt en geschoren, de pannen knipogen naar de passanten, het metselwerk, de baksteen, het potdekselwerk, de details alles straalt liefde voor bouwen uit. Maar één van de mooiste dingen vinden wij het zichtbare spantwerk van de schuur. De robuuste balken en het ruige metselwerk geven een authentiek gevoel en dat bepaalt weer voor een groot deel de landelijke uitstraling. Hier is echt iets moois ontstaan.

De Architect aan het woord
Architect: Marino van Mierlo
Marino van Mierlo is de architect. Ontworpen in de bouwstijl van een langgevelboerderij. Roscobouw bouwde het. “Anita en Ton wilden graag een karakteristieke boerderij, gebouwd naar historisch voorbeeld. Het ontwerp van hun huis is daarom gebaseerd op een langgevelboerderij, zoals die er in deze omgeving een paar honderd jaar geleden stonden. Karakteristiek voor zo’n boerderij was een stenen voorhuis, daarachter de houten stal waar het vee stond. Het dak was meestal rietgedekt met gedeeltelijk dakpannen. Boven de kleine vensters een uitwaaierende rollaag – ook wel een strek genoemd – anderhalf steens, die benodigd was om de constructie van de raamopeningen te verstevigen. Deze karakteristieken zijn ook in het ontwerp van het huis van Anita en Ton terug te vinden.
Voor de gevels is er een gemêleerde handvorm baksteen gebruikt. In het bovenraam van de voordeur de levensboom van gietijzer.
De bouwwijze is traditioneel. Binnen zijn de houten gebinten in de nok zichtbaar. Dit versterkt het karakter van een historische boerderij. De woonkamer staat met dubbele schuifdeuren in verbinding met de woonkeuken. Een levensloopbestendig huis, want op de begane grond is een slaapkamer met badkamer gerealiseerd. Boven twee ruime kamers en een douche.
Een boerderij helemaal in de stijl van een karakteristieke langgevelboerderij.”

Roscobouw BV
Roscobouw BV Bosschebaan 64
5384 ZG Heesch (Reusel)

Tel.: 0412-455501

www.roscobouw.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis