Livingstone: Karakteristieke Engelse Tudor bouwstijl

Jaren’30 bouwstijl, Klassieke bouwstijl, Engelse Bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Het was nogal schakelen voor de bewoners, want zij waren van plan een moderne kubus villa te laten bouwen. Tot zij deze prachtige kavel in het project TudorPark konden bemachtigen en het bouwen in Tudorstijl verplicht was. Een drastische wijziging van het beeld van een woning, maar het is een juiste stap geweest verklaart eigenaar Suresh. “Wij hebben nu samen met Livingstone een uniek maatwerkhuis neergezet en daar zijn we trots op en heel blij mee.”

 

Het is een uniek nieuwbouwproject, dat zie je al van ver. Er wordt nog druk gebouwd aan de rand van Hoofddorp, maar de woningen die er al staan zorgen voor een bijzonder straatbeeld. Een on-Nederlands project, dat is onze eerste aanblik. En dat klopt, want de architectuur van de wijk is geïnspireerd op die van de Engelse Tudor-dynastie en dat betekent romantisch én statig. Enkele karaktertrekken van de Tudorstijl zijn steile daken met vlakke pannen, ramen met roede-verdelingen en opvallende schoorstenen. Wij mogen vandaag een kijkje nemen in de villa in karakteristieke

 

Engelse Tudor bouwstijl
Voor ons staat een bijzondere villa met een in het oog springende schoorsteen met torentje, een combinatie van witte vakwerkvlakken met antraciet bakstenen en een verspringende gevel. Wij bellen aan bij de ruime voordeur, verwerkt in een vakwerkgevel, en terwijl de trotse bewoner Suresh de deur voor ons openhoudt bekijken we het lange raam pal boven de entree. Dit zorgt voor veel licht in de ruime hal, dankzij de vide. We bewonderen meteen de trap, met licht houten treden en bijpassende leuning. Later zullen wij ontdekken dat – en dat is bijzonder – de trap naar de tweede verdieping niet boven de trap naar de eerste verdieping is geplaatst. “Wij zijn wel voor een huis met inhoud gegaan, maar niet per se voor veel leefruimte”, legt Suresh uit. En dat is overal terug te vinden, in speelse hoeken en een ruime opzet.

 

Integrale aanpak
Even later zitten we aan de lange tafel bij de open keuken. We beginnen bij het begin. Hebben de bewoners al eerder een huis laten bouwen? “Wij komen uit een appartement in Amsterdam en wij verlangden naar een ‘grote mensen huis met tuin’. Het leek ons een droom om een moderne kubus woning te laten bouwen. Toen ik begin 2016 dus naar een woning in het TudorPark informeerde en hoorde dat er een puntdak moest komen, zijn wij afgehaakt. Enkele maanden later kwam deze kavel aan de rand van het nieuwbouwproject in de verkoop en waren wij heel enthousiast over de locatie maar nog niet zo enthousiast over de Tudorstijl.”

De kavel werd gekocht en de bewoners waren al eerder bij Livingstone wezen kijken naar een moderne woning. “Het ontvangst bij Livingstone was goed, wij hadden er een goed gevoel bij én de integrale aanpak spraken ons aan. Wij hebben bij de architect gezeten en gevraagd om een villa te ontwerpen met zo min mogelijk Tudorstijl. De welstand kwam terug met enkele punten, zoals meer vlakverdeling, een extra dakkapel en in overleg met de architect zijn er asymmetrische dakgoten ontworpen. Wij waren het eens met de opmerkingen van de welstandcommissie en vanaf dat moment zijn wij de Tudorstijl gaan omarmen. Volgens mij is het opvallende villa geworden met donkere (antraciet) gevelsteen in combinatie met witte vakwerkgevels en donkere kozijnen/roedeverdelingen.”

 

Maatwerk
De woonwensen waren onder andere: een grote leefkeuken, een badkamer en-suite, een voortuin met twee parkeerplaatsen naast elkaar, drie woonlagen (“zodat onze meiden een eigen verdieping hebben”), een veranda en het liefst van het gas af. Suresh: “Wij willen geen woning met een saai uiterlijk en dertien in een dozijn. Achteraf gezien, nu wij in een Tudorstijl villa wonen, zou ik ook geen modern huis meer willen. Daar zouden we vast na een poos op uitgekeken raken. Nu hebben wij een karakteristieke villa, geheel maatwerk en naar onze woonbehoefte. Mijn tip voor lezers die nog gaan bouwen is: ben je besluiteloos, dan zou ik zeker niet een huis gaan bouwen. Je moet wel een miljoen besluiten nemen. Je moet en kan overal iets van vinden, van de kleur voeg tot de lichtknoppen en van de isolatie tot de kleur van de muren. Alles bepaal jij zelf.”

 

Samenhangend geheel
Het is duidelijk dat als je een huis laat bouwen je niet over één nacht ijs gaat, en Suresh zeker niet. Hij zocht alles tot in detail uit, ieder document werd gelezen en zo is er een woning gebouwd die perfect op de behoeften aansluit. “Bij Livingstone wordt een integraal plan gemaakt waarbij je een ontwerp ontvangt voor de keuken, badkamer, tuin en het interieur. Overal wordt meegedacht zodat je een samenhangend geheel krijgt. Dat werkt uiterst prettig. Wij hadden ook een lichtplan, zodat alle elektrische aansluitingen en lichtknoppen op de juiste manier en op de juiste plek zijn gekomen. Wij hebben een meubelmaker gevraagd om de kasten, keuken en tafel te maken, zodat alles mooi op maat is. Een tailor made huis voor vier personen. Wij hebben ervaren dat een maatwerkkeuken niet duurder hoeft te zijn dan standaard confectiekeuken”, geeft de bewoner als tip mee.

 

Gevelsteen
Het bouwproces verliep zoals gepland en de bewoners gingen zeker twee keer per week even kijken. “Dat is niet alleen leuk, maar het levert ook een fijne samenwerking met de aannemer op. Er zijn altijd dingen die tijdens de bouw opeens nog aangepast kunnen of moeten worden. Als je dat op een prettig manier gezamenlijk kunt doen, dan is dat wel zo fijn. Schrikmomenten hadden wij ook. Zo bleek de gekozen gevelsteen anders van kleur uitgepakt te zijn dan wij hadden gedacht. In plaats van beige was de baksteen meer antraciet geworden. Na het advies van de metselaar om door te gaan, hebben wij ons verwachtingsmanagement bijgesteld en zijn we nu heel tevreden met deze gevelsteen en diepe voeg.”

 

Als Tudor
Tudor is een unieke Engelse bouwstijl en o.a. herkenbaar aan de steile daken met vlakke pannen, ramen met roede-verdelingen en opvallende schoorstenen. Op Tudorpark.nl valt te lezen: “Alle woningen zijn met gevoel voor detail gebouwd. Deze onderscheidende architectuur komt ook terug in het omliggende landschap. Een kronkelig lint van groen en water loopt als een ader door TudorPark. Geen rechttoe rechtaan nieuwbouwwijk dus.”

Alle ramen van deze woning hebben, geheel in stijl, een roedeverdeling en er zijn zowel symmetrische als asymmetrische vormen. Duurzaam bouwen is tegenwoordig natuurlijk verplicht en dus is er onder andere dubbelglas, een hoge isolatie, een recirculatie systeem, een warmtepomp voor de vloerverwarming, zonnepanelen. “Wij hebben een epc-waarde van 0,36 en wij hebben bijvoorbeeld ook al voorbereidingen getroffen voor meer zonnepanelen. Ik rijd een elektrische auto, dus een extra paneel voor een laadpaal is handig. Van het gas af zijn we niet, omdat wij ook voor comfort en gezelligheid gaan en een gashaard willen. Zo is ons droomhuis gebouwd en wij wonen er met veel plezier.”

 

Over TudorPark
Er is een uitgebreide brochure over TudorPark, in Hoofddorp. We citeren enkele punten uit de brochure en magazine TudorPark: “Met TudorPark bouwen we in Hoofddorp een stukje van die Engelse allure. De sfeer van weleer en de luxe van vandaag gaan hand in hand in een bijzonder nieuwbouwproject.

Alleen al de ligging van TudorPark zorgt voor een exclusieve sfeer – pal aan de Toolenburger Plas, een groen stukje Hoofddorp. Natuur en water zijn belangrijke ingrediënten in het bijzondere plan. De woningen maken TudorPark uniek: ze zijn allemaal anders, met stuk voor stuk een eigen identiteit. Je vindt een grote variatie in woningtypen: van eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen tot appartementen en vrijstaande woningen.

TudorPark is een woongebied waarin alle woningen een eigen identiteit hebben, en tegelijkertijd samen één herkenbare, sfeervolle wijk vormen. Er is samenhang tussen de stedenbouw, het landschap, de openbare ruimte en de architectuur. Maar ook samenhang tussen de verschillende woningen onderling. In de hele wijk herken je de typische, romantische Tudor-stijl.”

 

Livingstone over deze Tudor woning:

Welke aspecten hebben jullie aan de villa toegevoegd om de Tudorstijl te krijgen?
“Deze woning is gebouwd in het TudorPark in Hoofddorp. Dit nieuwbouwproject bestaat enkel uit woningen die gebouwd zijn in deze karakteristieke Engelse Tudor bouwstijl. Aspecten die herkenbaar zijn voor deze bouwstijl zijn o.a. de steile daken met vlakke pannen, de opvallende vakwerkgevels, de donkere kozijnen met roede-verdelingen en de geprononceerde schoorsteen.”

 

Wat is er volgens jullie opvallend aan deze villa? En waarom?
Opvallend is de asymmetrie binnen het ontwerp, de diversiteit in goothoogte en de samengestelde kap. In combinatie met de vakwerkgevels zorgt ervoor dat het een unieke en onderscheidende villa is geworden.”

 

Waaraan kun je zien dat het een Livingstone villa is?
“Het ontwerp is volledig in balans en heeft een hoog afwerkingsniveau. Alle details kloppen en vormen samen een mooi geheel.”

 

Waar ligt – in het algemeen – de kracht van Livingstone?
“Binnen Livingstone werken we in team van meerdere architecten, ieder met een eigen ‘ontwerp-handschrift’. De wensen van de opdrachtgever zijn altijd leidend en wij vertalen deze wensen naar een exclusief ontwerp dat ook past binnen de eisen van de kavel.

We maken niet alleen het ontwerp, maar we zorgen ook voor de bouw van de woning. Kort samengevat: we ontzorgen onze opdrachtgevers van begin tot eind. Niet alleen bij het maken van een ontwerp, maar ook bij het vertrouwd maken met alle procedures die bij het bouwen van een huis komen kijken. We bieden een totaalpakket aan. Daar horen ook adviezen voor het interieur, de keuken en het sanitair, de verlichting, de haard en de aanleg van de tuin bij.”

Livingstone
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis