Livingstone, de mogelijkheden van een dijkwoning maximaal benut

Landelijk
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Een dijkwoning levert altijd een bijzondere woning op. Ontwerpers kunnen zich dankzij de grote hoogteverschillen heerlijk uitleven, waardoor woonlagen worden gewisseld en ruimten een andere functie of beleving krijgen. Dat is ook gelukt bij de moderne woning van Peter en Linda De Vries in het buitengebied van Leidschendam.
De woning lijkt bij aankomst geen dijkwoning, omdat de voortuin op hetzelfde niveau doorloopt naar de voordeur. Het risaliet, de vooruitstekende gevelpartij met houten afwerking die over de gehele hoogte doorloopt, trekt direct de aandacht. Minstens zo imposant is het vooruitstekende puntdak ernaast. Al in de hoge hal kijken we de woon-kamer in, of eigenlijk erdoorheen naar het laaggelegen polderlandschap. De bewoners hoeven niet meer uit te leggen waarom ze voor deze locatie hebben gekozen. Dus komen we al snel op hoe ze tot deze woning zijn gekomen. Linda: “Onze wensen waren een kantoor aan huis en een inpandige bed & breakfast. We wisten ook al snel dat we een moderne stijl wilden, met veel daglicht en ramen zodat we maximaal van het uitzicht konden genieten. We wilden ook hoogte en ruimte beleven. Dat begint al in de hoge hal. In de woonkamer is dat door het puntdak van ruim vijf meter hoog. Om het knus te maken, hebben we het halverwege verlaagd. Zo ontstaat een warme zithoek en hebben we boven een extra kamer.” Slaapkamer, kantoor en bed & breakfast zijn onder de begane grond gerealiseerd, waar koelte en rust heerst. Hier vandaan is het mogelijk de diepe tuin in te lopen. De veranda met terras is bewust op de begane grond gehouden, zodat deze ook makkelijk toegankelijk is en er vrij uitzicht is. Peter: “Voor de keuken vonden we het belangrijk dat er open contact is met de eetkamer. We wilden graag een groot kookeiland met een geïntegreerde bar. Dat soort zaken konden we zelf goed bedenken, maar we wilden alle zaken eromheen niet zelf regelen. Daarom zijn we bij Livingstone uitgekomen. Zij begrepen al snel wat we in gedachte hadden. In het hele proces waarbij je allerlei beslissingen moet nemen, denken zij ook vooruit. Daardoor volgt de ene keuze logisch op de volgende. Nu het af is, zijn we er ontzettend blij mee en kunnen we alleen maar concluderen dat we het totaal nooit zelf hadden kunnen bedenken.”

 


 

De architect aan het woord: Marco Bakkers

Marco Bakkers is architect bij Livingstone. “Een dijkwoning met de hoogteverschillen blijkt uitermate goed geschikt om een inpandige bed & breakfast te realiseren. We hebben de voorzijde bewust ingetogen gehouden, zodat het aansluit bij de kleinschaligheid van de weg. Dat het toch een groot huis is komt vol tot zijn recht aan de achterzijde waar je drie woonlagen ziet. Door het risaliet ervaar je de hoogte al bij binnenkomst. De keuze voor hoogte in de woonkamer zorgt ook voor kwaliteit. De wens van onze opdrachtgevers was een woning met een warme uitstraling. Die warmte hebben we kunnen realiseren met het blanke hout in het risaliet en de dakoverstekken.”

 


 

Livingstone
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis