Livingstone, charme-offensief

Moderne bouwstijl, Jaren’30 bouwstijl, Rietgedekte villa
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

We bezoeken een nog maar recent gerealiseerd project van Livingstone: de witte woning van Anita en Vinodh. De vakkundig gesneden rieten kap lonkt ons reeds van een afstand. Dit ziet er meteen uit als een ruim ogend huis met onmiskenbare trekjes van de jaren 30 en een frisse, moderne inbreng. De indrukwekkende ‘achterkant’ hebben we dan nog niet eens gezien! De sympathieke eigenaars vertellen trots: “wij zochten eigenlijk al sinds 2010 naar een bouwkavel. Pas toen de gemeente o.i.v. de crisis rond 2015 de prijzen verlaagde, kochten we deze kavel van ca. 650 m2 met een watertje aan de tuinkant. Intussen hadden wij hier dichtbij al een Livingstone huis bewonderd met rieten kap. Wij waren toen echt onder de indruk van het afwerkingsniveau en de manier van werken. Toen we ook via internet de bevestiging vonden van onze ideeën zijn we op bezoek geweest naar de Livingstone showroom in Breda. Daar werden we na een rondleiding al snel gekoppeld aan architect Richard Martens. Hij voelde meteen aan dat wij een moderne woning wilden met klassieke trekjes, natuurlijk hadden we wel een kleine collage van plaatjes en indrukken meegenomen. Hij maakte een knappe vertaalslag en al tijdens ons gesprek maakte hij uit de hand de eerste schetsen die ons direct konden bekoren! In hun showroom konden we bij een later bezoek eigenlijk uit een compleet pakket alle materialen kiezen. We hoefden dus niet voor elk onderdeel naar een andere leverancier. Onze wensen zijn overigens echt verwezenlijkt. Zelfs toen de architect eigenlijk grijze kozijnen voorstelde; wij wilden liever zwart vanwege het aangename contrast en dat was dan ook geen probleem! Onze wensen waren o.a.: veel licht en dus veel ramen, genieten van de zon is echt ons ding.

 

Wit gekeimde muren en een rieten kap, de donkere kozijnen (van HEBO), we wilden beneden een kinderspeelkamer en een ferme living op de tuin/zonkant, op de 1e etage wilden we vier slaapkamers, en de zolderetage is trouwens nog ruimer geworden dan we hadden gehoopt. We waren eigenlijk meest tevreden over het totaalpakket van deze bouwer, dus als we ooit denken aan een andere woning, dan bellen we eerst Livingstone en Bouwmaatschappij TIZO!” Klinkt zeer positief maar… verhuizen uit deze woning??

Showroom effect
“Wat erg leuk werkte was die showroom in Breda. Je ziet dan je ideeën die eerst foto’s waren ineens werkelijkheid worden. En daar is echt alles op één plek, dat ‘winkelt’ prettig…”

“Toen we voor het eerst bij Richard Martens op bezoek gingen hadden we onze eigen collages meegenomen, foto’s, plaatjes en omschrijvingen. Er werd erg goed naar geluisterd en de eerste schetsen waren direct raak. Kijk, dan ben je goed bezig als architect!”

De Architect aan het woord
Architect: Richard Martens

Architect Richard Martens maakte het ontwerp van het huis voor Anita en Vinodh. “De opdracht was een groot huis te ontwerpen, zij het wel met een bepaalde intimiteit. Het huis heeft uiterlijk een strakke vorm gekregen, maar dankzij de rieten kap heeft het een warme uitstraling. Er is gekozen voor donkere kozijnen als contrast met de gekeimde witte gevels. De verticale lijnen van de raampartijen geven het huis een statig aanzien. Het ontwerp is een samenstelling van verschillende vormen. Een kruiskap-model met verschillende volumes. Een schilddak voor het gedeelte van de ingangspartij.
Het is een ruim huis, maar dankzij de verspringende delen maakt het geen massale indruk. De gevels zijn rustig gehouden door de symmetrische verdeling van de raampartijen. Onder de gekeimde gevel een donkere bakstenen plint.
De ervaring bij binnenkomst is spectaculair te noemen. De hal en vide geven je het gevoel van immense ruimtelijkheid. Beneden een werkkamer, woonkamer, grote keuken en bijkeuken. Boven drie kamers en twee badkamers. Een speelkamer op de zolderverdieping met weids uitzicht. Het zijn grote ruimtes maar toch met een gevoel van huiselijkheid.
Een royaal huis met een maatvoering die in balans is.”

Livingstone
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis