FINNLOGS: back to the ‘wooden’ future!

Landhuis, Houten huis
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Een anders dan anders verhaal, in Brabant, een Finnlogs woning van hout in een bosrijke omgeving; bijzonder omdat wij hier een kleine tien jaar geleden ook eens zijn geweest! We ontmoeten bij deze woning van sympathieke bewoners Sonja en Bart meteen het nieuwe ‘houten hart’ van Finnlogs, zonder streepje in het midden: de al even warmhartige Léon Le Haen (met Le inderdaad). Voor ons is het leuk om te zien hoe zo’n houten woning zich in het bos staande houdt en voor Léon is het zo’n beetje de aftrap van het vernieuwde Finnlogs®. Hij is door de houtwol geverfd en kent alle ins en outs van hout en het bouwen ermee en pakt de goede naam Finnlogs weer helemaal op! Samen bekijken we nog eens deze uniek gelegen woning in een fraai bos onder Eindhoven. Een beetje ‘terug naar de toekomst’ dus…

Verliefd geworden op hout
Het is nog even zoeken in de dichtbegroeide, Brabantse bossen maar plots doemt daar weer een witte schoonheid op. We herkennen met name de oranje/rode keramische pannen, de markante entree, de kenmerkende stijl die het meest aan een Amerikaans of Scandinavisch landhuis doet denken en wat toen ook al de aandacht trok: de lichtstraat bij de daknok! Er zijn een gastenverblijf met sauna en twee carports bijgekomen. Tja, tien jaar geleden was dit een klus voor een dia-fotograaf… wat zijn dat ook weer, dia’s? Zelfs digitaal gezien is deze woning nog altijd een landhuis dat perfect in haar omgeving lijkt te passen, een waarachtige boswoning. En het is alleen maar mooier als je het vanaf de achtertuin beziet. Een juweel van een bloemrijke tuin, compleet met vennetjes en al. Een breed balkon bij de ouderslaapkamer en een heerlijke, brede veranda direct aan de vijver en het weelderige bos. De woning is rijk aan romantische details, nu valt ook weer de stenen plint op (trasraam) in vol gevoegde baksteen uitgevoerd. Verder is dit een houtskeletbouw woning met volledige onderkeldering in het werk gestort en één verdieping. Sonja blikt nog even terug: ”omdat Bart in deze regio werk kreeg, verhuisden wij- zonder tegenspartelen trouwens- van de randstad naar Brabant. Aanvankelijk reden we nog wat heen en weer tot ik een advertentie las ‘bosgrond met bouwvergunning’. Het kleine huisje wat er stond, werd gesloopt en via enkele fotoseries in Kavel & Huis kwamen wij pas gaandeweg de oriëntatiefase op het spoor van houtbouw. Met name de manier waarop Finn-logs, destijds nog met streepje, ons heeft geholpen, de open benadering, betrouwbaar, dat sprak ons aan. Dat is de reden dat wij nog altijd goed contact hebben, nu met Finnlogs’ Leon Le Haen. Wij kennen hem nog uit die periode, als betrokken en deskundig, liefhebber van hout pur sang en vakman. Zo werden ook wij ‘verliefd op hout’ en genoten we van die beroemde ‘Brabantse gemoedelijkheid’. Bouwkundig ingenieur en ontwerper van deze boswoning is Max Fitters, op wiens samenwerking Léon ook nu nog kan bouwen, letterlijk.

Het nieuwe Finnlogs
Léon Le Haen is naar eigen zeggen voorzien van ‘een houten hart’. “Al van jongs af aan heb ik ‘iets’ met houten woningen en houtbouw. Het was logisch dat ik uit passie een tijdlang bij het vorige Finn-logs hielp met allerlei bouwwerkzaamheden. Toen zij op zeker moment een bouwcoördinator zochten, bleek dat de geknipte functie voor mij. In die positie heb ik jarenlang ervaring opgedaan met hout: de bouw, organisatie van bestellingen, werkvoorbereiding maar ook calculatie en bouwbegeleiding. Finn-logs stond al bekend als een milieuvriendelijk, energiezuinig en snel bouwsysteem maar ook de prettige manier waarop klanten werden benaderd, sprak mij aan. Toen de vorige leiding de pensioenjaren zag naderen en de activiteiten enigszins afnamen zag ik vanuit mijn timmerbedrijf een goede kans om Finnlogs nieuw leven in te blazen, nu zonder streepje! Met als basis een prettige benadering van de klanten, met in de tas een vracht ervaring, vakmanschap, een bouwkundig ingenieur/ontwerper Max Fitters, een architect Shai van Vlijmen en grote deskundigheid menen wij nu alle verbeterpunten als bonus bij een totaalpakket houtbouw te kunnen aanbieden!”

Techniek
In deze zandrijke regio hoeft door stabiele grondkwaliteit meestal niet geheid te worden maar de volledige onderkeldering, in het werk gestort, is meteen het fundament waarop de hsb-woning steunt. De lichtstraat bovenop het dak is een geniale toevoeging; de entree en het hele trappenhuis inclusief de verdieping profiteren van een fraaie lichtinval. Het oppervlak van deze riante boskavel is ca. 1 hectare. De inhoud van de woning, die overigens nog veel ruimer lijkt dan het is, bedraagt ca. 950 m3. Vanwege de snelheid in houtbouwsystemen kon dit forse landhuis binnen de tijd van een zwangerschap worden gerealiseerd. Als we kijken naar de algehele conditie dan valt op dat zowel het hout als de pannen wel een beetje groene aanslag hebben maar alles verkeert feitelijk nog in puike conditie. Voor een woning die zo omsloten wordt door bos is dit een groot compliment! De kleur van het houtwerk (rabatdelen) is RAL 9002. Ook nu nog bestelt Finnlogs haar houtwerk rechtstreeks bij Noord Europese leveranciers. De ramen, deuren en kozijnen zijn meest afkomstig van de fa. Blankers uit Nieuwkuijk. Sonja en Bart zijn nog altijd dik tevreden met hun houten woning in deze houten omgeving. “We hebben het eigenlijk nog meer naar onze zin dan tien jaar geleden. Je leert het bos en haar geluiden waarderen. Af en toe vliegt er een enorme libelle naar binnen maar dat is juist deel van de charme. Ook het huis is helemaal geworden zoals wij ons dat hadden voorgesteld. Houtbouw is in beginsel erg flexibel, wij konden dus onze eigen kamerindeling bedenken!” Die indeling houdt onder andere in: beneden is de charmante, overkapte entree met staanders op stenen voeten, het open trappenhuis met licht van de lichtstraat, rechts is de woonkeuken met bijkeuken, rechtdoor de breed opgezette woonkamer met eetgedeelte en zicht op de brede veranda/tuin en links is een studeer/tv ruimte. De veranda beneden is een grote troefkaart. We zien enkele mooie haarden trouwens van Harry Leenders uit Oirschot. Vanuit de hal is er toegang tot het souterrain. Op de verdieping zijn verder een badkamer en vier slaapkamers. Meer dan genoeg ruimte dus, zowel binnen als buiten bij deze ‘houten’ woning!

FINNLOGS Houtbouw
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis