Brummelhuis, jaren dertig als uitgangspunt

Vrij ontwerp
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Hoge bomen geven deze nieuwe, kleinschalige buitenwijk in Zeist een speciaal karakter. Huizen op ruime kavels in verschillende bouwstijlen die toch goed aansluiten bij de bestaande naburige wijk uit de ’jaren dertig’. Op één van de vijftig bouwkavels lieten Scato en Christel hun huis bouwen. Sinds kort wonen zij er samen met hun twee kinderen.

“De tuin hebben we al aangelegd, de beplanting moet nog wel groeien”, vertelt Scato terwijl hij ons op het grasveld in de voortuin begroet. We lopen via het terras naar binnen. Een ruime lichte keuken met in het midden een eettafel. Vanuit de keuken door grote ramen uitzicht op de achtertuin. “Een licht huis met veel grote ramen. Dat was een belangrijke wens van ons. We willen optimaal van deze plek kunnen genieten, ook bij minder mooi weer. De veranda is een verlengstuk van het huis geworden.”
Op zoek naar een ander huis
“We woonden al in deze buurt. Een huis uit de ‘jaren dertig’. Maar we waren toe aan iets nieuws en groters. Met twee opgroeiende kinderen kregen we ruimtegebrek. En verbouwen was door de hoge investering geen optie. We bekeken veel huizen die in deze buurt te koop stonden, want we wilden graag in dezelfde buurt blijven wonen. Ons huis hebben we spontaan verkocht, we betrokken een huurhuis. Vanuit deze positie konden we ons rustig oriënteren.”
Bouwkavel en ontwerp
‘Aan nieuwbouw hadden we nog niet gedacht. We werden geattendeerd op een bouwkavel die door de gemeente werd aangeboden. Deze was – als enige van de in totaal vijftig kavels – nog vrij. We hebben een bod gedaan en werden ingeloot. Een ruime bouwkavel van zo’n 1000m2. Nu nog een ontwerp. We wisten inmiddels wel welke bouwstijl het zou moeten worden. Als uitgangspunt een ‘dertig jaren’-stijl. Die stijl paste ook goed bij de bouwvoorschriften die door de gemeente aan de bouwkavel waren verbonden. We zijn met onze ideeën bij verschillende architecten geweest. Via internet kwamen we bij Brummelhuis terecht. Op hun website zagen we diverse voorbeelden die ons aanspraken. Die bleken tijdens ons eerste gesprek een goede basis voor een definitief ontwerp te zijn. Op de begane grond een grote leefkeuken in combinatie met een woonkamer. Een aparte tv/speelkamer vonden we ook belangrijk. Op de eerste verdieping een slaapkamer, logeerkamer, badkamer en een werkkamer. Op de zolderverdieping twee kamers voor de kinderen. We wonen hier nu ruim een half jaar. Een heerlijk huis in een leuke wijk. Het lijkt alsof we hier al jaren wonen.”
De ontwerper aan het woord: Rinus Holland
Rinus Holland van Brummelhuis aan het woord. “Scato en Christel wilden graag een huis in de ‘jaren dertig’- stijl. Tijdens een eerste gesprek hebben we samen in ons inspiratieboek gekeken. Zo’n inspiratieboek is een belangrijk onderdeel om erachter te komen welke bouwstijl de opdrachtgever het meeste aanspreekt. Op basis van de ideeën in dit boek zijn de eerste schetsen gemaakt – rekening houdend met het budget. De bouwstijl is als basis een ‘dertiger jaren- stijl maar wel met meer strakke vormen. Kenmerkend zijn de grote dakoverstekken, de hoge schoorsteen en de rode baksteen met terugliggende voeg. Het siermetselwerk onder de dakoverstekken en de spekband van hardsteen geven het huis een speciale uitstraling. De meeste ramen op de begane grond reiken tot aan de grond. Zo ontstaat een maximaal contact met de tuin en omgeving. Het is een volumineus huis met een knipoog naar de bouwstijl uit de ‘jaren dertig’,”en prachtig gebouwd door bouwbedrijf Kamphuis uit Geesteren (O).

Bouwbedrijf Brummelhuis
Bouwbedrijf Brummelhuis Maagdenburgstraat 18
7421ZC DEVENTER

0570 - 248 500

www.brummelhuis.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis