Begrijpt u ons goed, wij kunnen enorm genieten van een chic herenhuis of een romantische boerderij maar… op zijn tijd is een friswitte, moderne schoonheid als de woning van Jessica en Marc de andere spijs die doet eten! Brummelhuis heeft blijkbaar geen moeite met welke bouwstijl dan ook dus wij laten ons dit moderne woonhuis met monumentale schoorsteen en open veranda goed smaken! Jessica heeft een goed verhaal: “wij zochten een grotere woning en fietsten op een dag door deze wijk na een tip over bouwkavels. Dit is akkerbouwgrond en gelukkig konden wij met de boer zelf tot een goede deal komen, deze kavel is ca. 750 m2. Daarna hebben we meerdere offertes bij bouwers aangevraagd. Mede door hun allround karakter, de grotere organisatie en de goede ‘klik’ die wij met Peter Taks (Brummelhuis’ rayonmanager) hadden, zijn we met een veilig gevoel het traject ingegaan. Meteen al vanaf het begin werden onze wensen/ gedachten prima vertaald in de eerste schetsen. Samen kwamen we bij J&R Bouw uit Dongen als aannemer uit. Onze wensen waren niet direct kubistisch maar wel modern en in elk geval praktisch. De schoorsteen lijkt een eigentijdse knipoog naar de jaren dertig maar wij vinden het daarnaast heel prettig: een binnen- en buitenhaard. Op het platte dak ligt een duurzame bitumenlaag met grind. De muren zijn van wit gekeimde baksteen en contrasteren hier en daar met de antracietkleurige stenen aan o.a. de zijkant en de schoorsteen. Juist door het open en transparante karakter heeft ons huis in de buurt een leuke bijnaam gekregen: het Ibizahuis, het geeft inderdaad bijna een vakantiegevoel als je onder de veranda met heerlijke brede schuifwanden kunt vertoeven, al dan niet met buitenhaard aan, het strakke gazon, wij voelen ons er echt in thuis!
Ook aan de voorzijde is veel glas, wij wilden een licht huis maar ook louvres om de inkijk te beperken en de zon te temperen. Alle kozijnen zijn van hardhout, sommige door tot aan de grond. De inhoud is ruim 850 m3. Ook de tuin is geworden wat we wilden: een praktisch, glad gazon zodat we lekker om het huis heen kunnen lopen!” En dat is nu precies wat wij, mét camera en veel plezier, ook hebben gedaan!
Modern maar niet kubistisch
Het moest een praktisch huis worden en we wilden meteen al vrij modern. Maar kubistisch is nog iets anders. We stelden de knipoogjes naar de jaren dertig op prijs: het hoekkozijn is zo’n voorbeeld en de schoorsteen die bovendien binnen én buiten te gebruiken is. De veranda is nu echt onze hotspot!
Door het transparante karakter en natuurlijk ook nog eens door de witte muren is er overal in en om het huis mooi diffuus daglicht beschikbaar. Om de woning niet al te warm te maken zijn bij de voordeur en de vide houten louvres gekomen, op verzoek van de bewoners. Ze maken het lichtspel natuurlijk alleen maar mooier. De veranda achter heeft bijvoorbeeld ook geen compleet gesloten dak. En “we kunnen lekker om ons huis heenlopen!
De ontwerper aan het woord
Ontwerper: Xander Lammerink
Xander Lammerink, van bouwkundig bureau Brummelhuis, is de ontwerper.
“Jessica en Marc waren het er vrij snel over eens dat ze een kubistisch ontwerp wilden. De indeling van de plattegrond was ook al snel rond. De eerste schetsen waren gebaseerd op een donkere baksteen met donkere kozijnen. Men vond dat toch te somber. Uiteindelijk is het een wit gekeimde baksteen geworden. Het huis heeft niet een typische voorgevel en achtergevel, maar is ‘rondom gericht’.
De voorzijde heeft een ingetogen karaker met centraal de ingangspartij. Boven de brede ingang houten lamellen die het licht in de hal filteren. De kleur van de lamellen komt weer terug in de houten voordeur. Aan de andere zijde is de keuken als aanbouw geprojecteerd. Daarvoor is net als voor de grote schoorsteen een donkere baksteen met donkere voeg gebruikt. De veranda is om de buitenhaard gesitueerd. Beneden een woonkamer met eethoek in de hoofdbouw, een keuken, deels in de uitbouw; boven vier slaapkamers en twee badkamers. Het huis wordt verwarmd door middel van een aardwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming.
De kracht van het ontwerp zit in de eenvoud.”