Brand BBA, villa met allure

Herenhuis, Klassieke bouwstijl, Individuele architectuur
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Langs de dijk die van Alblasserdam naar Kinderdijk voert staan halverwege enkele buitendijkse huizen. Op de kop van dit cluster huizen bevindt zich deze nieuwe woning.
In formaat en hoofdvorm doet het herinneren aan het oude veerhuis dat zich vroeger op deze locatie bevond. Ook sluit het ontwerp in zijn verschijningsvorm aan bij de statige herenhuizen die zich verderop aan de dijk bevinden.

Een zwart-witfoto uit de negentiende eeuw vormde de basis voor het ontwerp van deze woning. Want buitendijks een huis bouwen, daar zijn ze bij instanties als Rijkswaterstaat over het algemeen niet enthousiast over. Op die oude foto stond het veerhuis dat ooit op deze locatie stond. De bouwmassa was destijds even groot als ons ontwerp en vormde dus een doorslaggevend argument om groen licht te krijgen.

Een goede onderbouwing met authentiek historisch materiaal bleek veel bezwaren weg te nemen. Wat daarnaast meespeelde was dat we een betrouwbare partner zijn voor de gemeente. Ook met Rijkswaterstaat, de welstandscommissie en de andere instanties kwamen we al snel tot overeenstemming. Het zorgde ervoor dat het ontwerp tijdens een bouwproces van negen maanden realiteit werd. Het resultaat is een villa met allure. Een huis waar je voorbijgangers bewonderende blikken op werpen.

De eerste indruk van de tekeningen van de opdrachtgevers was: ‘Wow, wat mooi. Zou dit echt kunnen? ‘Maar dit kan toch niet?’. Maar het kon wel. In plaats van de inkt op de tekeningen zijn er nu de robuuste en natuurlijke materialen waarmee het droomhuis van de opdrachtgevers gebouwd is. “Ze krijgen soms de vraag: ‘Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?’ Dan zeggen zij: ‘Dan moet je een goede architect in de arm nemen’.

Eén van de blikvangers is het terras aan de achterzijde, met een riant uitzicht over de Noord. Binnen bevind zich de royale woonkamer met aangrenzend de erker. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de ruime slaapkamers. Nog een blikvanger, al springt die veel minder in het oog, is het souterrain. Ook dat was een lastig onderdeel, omdat we van Rijkswaterstaat toestemming moesten krijgen voor de constructie in de dijk. Maar ook daar zijn we al snel uitgekomen. Als iets niet kan, dan zien we dat juist als een uitdaging om het toch voor elkaar te krijgen.

Als architectenbureau blijft een project niet beperkt tot alleen het maken van het ontwerp van een nieuwe woning; tot en met de oplevering van het huis blijven wij graag betrokken. Dat gold ook voor de woning aan de Kinderdijk Oost. We hebben hier de directievoering gedaan; je houdt dan voortdurend de vinger aan de pols of het project wordt uitgevoerd zoals is afgesproken. Daarmee geef je de opdrachtgevers een stuk rust. Het is mooi om dat vertrouwen te krijgen. Zeker zo belangrijk is de budgetbewaking. Niet alleen bij het ontwerp, maar ook in het bouwproces denken we mee en helpen we bij het maken van keuzes. Wat kun je eventueel schrappen en waar krijg je later spijt van als je het nu niet doet?

Een proces dat tot volle tevredenheid van de opdrachtgevers is uitgevoerd. De eerste twee weken voelden de opdrachtgevers zich alsof ze in een luxe hotel zaten. Is dit echt van ons? Een paar weken later is het voor hen een thuis geworden.

Brand BBA Architecten
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis