Livingstone Showroom | Villabouw in de stijl van Dudok

villa bouwen

Dit is een vervolgreportage op het artikel in de editie van Kavel&Huis najaar 2016, waarin eigenares Sandra vertelde over de te bouwen woning in Dudokstijl. “Begin mei is de kavel ingericht door de aannemer en spoedig daarna zal gestart worden met de fundering en de bouw. De verwachte levering is eind oktober 2016, begin november van dit jaar”, vertelde zij toen. Inmiddels, het is begin maart 2017, is de woning van binnen en buiten gereed en mogen wij een kijkje komen nemen. “Ik ben trots op onze woning!”, verklaart Sandra. Deze woning is ontworpen in Dudokstijl en is met het samenspel van strakke lijnen en de ronde vorm een echte blikvanger. Wilt u een villa bouwen? Doe inspiratie op, op eigenhuisbouwen.nl.

Op stap voor reportages voor Kavel & Huis magazine betekent dat wij heel wat mooie tochtjes door Nederland maken. En natuurlijk heel wat schitterende woningen van binnen mogen bekijken. Deze keer rijden we naar Willemstad. Nee, niet in het Caraïbisch gebied, maar in Noord-Brabant. Aan de rand van deze mooie plaats komt een wijk geheel in de stijl van de jaren ’20. “De welstandcriteria voor de kavel was een jaren ‘20 stijl met witte houten kozijnen en een rode stenen
buitengevel”, legt Sandra uit. Voor hen een uitstekende keus, want dit viel precies in het wensenlijstje.

Interieur designer

De auto kan gewoon op de oprit, ter hoogte van de erker, en even later bellen wij aan. De hal is een schitterende eye catcher met veel ruimte en geheel in Aziatische sfeer dankzij het grote Chinese leeuwenhoofd onder de houten trap en het bijzondere, zilveren behang. De glazen lampen in verschillende kleuren, die vanaf de tweede verdieping aan zwarte koorden naar beneden hangen, zijn een lust voor het oog. Even later vertelt eigenares Sandra over de fantastische adviezen van interieur designer Angela Howarth (van www. howarths.nl een antiek- en interieur familiebedrijf in Oud-Beijerland). “Zij denkt echt met je mee en weet van aanpakken. Als ik de inrichting volledig zelf zou hebben gedaan dan was ik waarschijnlijk voor meer ‘veilig’ gegaan. Nu is er toch gekozen voor kleur, maar past alles prima bij elkaar, gebruikmakend van onze bestaande meubels gecombineerd met nieuwe. Ook heeft Angela mijn smaak voor inrichting,met mijn hindoestaanse achtergrond, mooi verwerkt.”

Inmiddels zitten we aan de houten keukentafel in de erker en genieten we van het uitzicht over het agrarisch gebied. Ondertussen informeren wij of Sandra vaker een huis heeft laten bouwen. “Dit is de eerste keer en ik zou het zo weer doen. Ik ben heel trots op en tevreden over ons huis.” Op de vraag wat het wensenlijstje voor de woning was, antwoordt zij: “Vanuit de slaapkamer uitzicht over het water (dus grote raampartijen), een vrije zit in de woonkamer, een vide en inpandige garage.” Dat klinkt niet als een lange lijst, maar in de praktijk bleek wel dat de familie niet over één nacht ijs ging. Alle keuzes zijn weloverwogen gemaakt.

Een villa bouwen

Van de garage maakte Sandra een schaaltekening om te kijken of alles past. Op die manier bleek bijvoorbeeld dat de vorige garage een meter langer was en kon er op tekening besloten worden om deze inpandige garage aan de achterzijde van de woning uit te breiden. “In eerste instantie zijn wij bij het ontwerpen bij Livingstone uitgegaan van model ‘Musschenbroek’. Dit is een bestaand ontwerp dat zijn inspiratie vindt in de Rietveld ontwerpen. Dit huis was qua formaat te klein om in onze wensen te voorzien. Na enkele schetsen/tekeningen met verlengingen, verbredingen en een penthouse slaapkamer op de topfloor, hebben wij in samenspraak met de architect in het ontwerp een Dudok woning gecreëerd. Samen met Livingstone-verkoper John van Kempen en architect Richard Martens hebben we besloten om alles een halve meter breder te maken.”
De

villa bouwen

Wat vertraging

Eigenlijk was de familie in eerste instantie niet van plan om een kavel te kopen en zelf een huis te laten bouwen. Daar zagen zij tegenop. Het idee ontstond langzaam, ook na lange zoektochten bij bestaande bouw. Het advies van de makelaar werd opgevolgd: ga overal kijken en bepaal wat je wel en niet wilt. Zo kwamen Sandra en haar man Lex via het opvallende, gekleurde logo van Livingstone in de showroom in Breda terecht.

“Het pakket met informatie en de ervaring van Livingstone kon ons geruststellen. Op Oudejaarsdag 2015 werd ons bod op de kavel geaccepteerd en dachten wij in augustus aan de bouw te kunnen starten. Door diverse omstandigheden – want eigenlijk zijn wij niet zo makkelijk (zegt zij met een lach) – is er pas met de bouw gestart in juni 2016. Er ging nogal wat mis, wat telkens wel keurig is opgelost. Maar dat kost tijd.” Het ontwerp op papier was vrij snel klaar, maar opeens bleek dat er een traptrede niet geplaatst kon worden en alles met 20 centimeter ‘opgerekt’ moest worden.

Ook was de welstandvergunning er snel doorheen, maar bleek er bij de omgevingsvergunning dat de welstand iets over het hoofd had gezien en er geen balkon op de erker gebouwd mocht worden (de oplossing werd een Frans balkon). Daarna ging er nog wat mis met de gekozen gevelsteen, een Hilversums formaat (langer en smaller dan gebruikelijk). De familie koos voor een geel/oranje kleur van de gevelsteen en deze bleek niet meer leverbaar. Toen de stenen werd geleverd, bleek de kleur niet correct. Kortom, er was nogal wat vertraging.

De bouw ging in de zomer van 2016 van start en liep zeker 1,5 maand vertraging op waardoor de woning niet eind oktober maar eind december werd opgeleverd. Toch kijkt Sandra positief terug op deze bouwperiode: “Natuurlijk is het een intensief traject waarbij je continu bezig bent met administratie, het maken van afspraken, terugkoppelen en bewaken van de afspraken. Ik ben dagelijks bij de bouw aanwezig geweest voor projectbewaking en het contact met de aannemer, Van de Tempel bv uit Schiedam, was respectvol. Een goede samenwerking waarbij we vroegtijdig puntjes, zoals de verkeerde kleur van de vensterbanken, konden aanpassen.”

Van tevoren bedenken

De tip van Sandra: “Begin op tijd met keuzes maken. En dan heb ik het niet eens over het uitzoeken van de keuken en badkamer. Wel over het beslissen waar de electriciteitspunten komen en of je wel of geen dimmers wilt. Daar zat voor ons een leerschool. In de woonkamer heb ik bijvoorbeeld in de vloer wel een stopcontact laten aanleggen zodat we later een tafellamp kunnen plaatsen, maar in de keuken hadden we alle lampen op één schakelaar, zonder dimmer. Zaten we in de woonkamer en was het of helemaal donker in de keuken of vol in het licht. Dát hebben we laten aanpassen.”

We krijgen een rondleiding door het huis en Sandra laat zien dat alle meubels vrij staan in de woonkamer, één van de wensen. De gesloten (met ontspiegeld glas) gashaard op de grond met omlijsting is een eye catcher en geheel passend in de Dudok-stijl. Zowel binnen als buiten is die Dudok-stijl met kubistische elementen en industriele vormgeving terug te vinden. Buiten bijvoorbeeld herkenbaar aan de grote schoorsteen en spekbanden. De hemelwaterafvoer is geïntegreerd in de gevel en uitgevoerd in zink. Alles is tot in de puntjes verzorgd in deze woning. En dat gaat eerdaags zeker ook bij de tuin gebeuren. Nu wordt daar nog hard gewerkt en heeft Studio Redd het tuinontwerp verzorgd.

Ruime slaapkamers

Zoals gezegd is de hal in indrukwekkende Aziatische stijl. Eén van de nieuwste toevoegingen zijn de wandpanelen met wapens uit de oude wapenkamer van de opa van Lex. “Ik vind het niet te geloven hoe snel je aan de ruimte went. Voorheen woonden wij een heel stuk kleiner en toch hebben wij veel spullen tijdens de verhuizing weg gedaan. Behalve deze wapens, die sieren de muren door het hele huis.” We lopen via de houten trap met loper naar de eerste verdieping. De trap loopt gemakkelijk en de zwarte spijlen op de overloop ogen prachtig.

We kijken op de met de hand geblazen Italiaanse lampen in diverse kleuren. Een kunstwerk. Opvallend is het dat zowel beneden als boven op de vloer dezelfde ‘sahara zand’ tegels met fossiele look liggen. Het straalt een bijzondere rust uit. De badkamer op de eerste en tweede verdieping is half gestukt en betegeld en voorzien van hetzelfde model bad. Ook het toilet is in eenzelfde rustige, basictint. Sandra toont dat alle randjes bij de tegels voorzien zijn van een aluminium afdekrand waarmee echt blijkt dat alles tot in de puntjes is uitgevoerd. Over alles is van te voren nagedacht, dus ook waar de douchekraan zich bevindt (aan het begin van de inloopdouche zodat je het water aan kunt zetten zonder zelf meteen een koude waterstraal over je heen te krijgen).

De slaapkamers zijn ruim en voorzien van grote raampartijen. De tweede verdieping is het domein van Lex en Sandra en in Las Vegas stijl uitgevoerd, in luxe en met een fijne pantry. “Onze slaapkamer met open badkamer is van alle luxe voorzien en heel ruim. Vanuit het bed kunnen we naar buiten kijken en vooral de badkamer is voorzien van slimme en luxe elementen, denk aan spiegels aan de binnenzijde van de kastjes. Een vijf sterren gevoel. Wij wonen hier erg prettig en ik ben trots op ons huis”, besluit Sandra Coors.

villa bouwen

Over Livingstone

Wat kan Livingstone voor de klant betekenen die bij hen binnenstapt als er een kavel is gekocht en dus een woning ‘gekozen’ kan worden? “Al onze ontwerpen worden op maat en met passie getekend op basis van individuele smaak en voorkeuren. Onze showroom in Breda heeft 1.200 m2 aan inspiratie met vier modelvilla’s op ware grootte en een ruime keuze aan bakstenen, dakpannen, deuren, trappen en andere materialen. Op deze manier kunnen klanten voldoende inspiratie opdoen en deze laten verwerken in hun ontwerp.”

Wat is de kracht van Livingstone? “Bij Livingstone word je vanaf de eerste schetsen tot de feestelijke oplevering volledig ontzorgd. Voor een optimaal woongenot presenteren wij naast het ontwerp van de woning ook graag de ontwerpen voor interieur, keuken en sanitair en de aanleg van de tuin. Door deze elementen al vroeg in het traject mee te nemen, zorgen we er samen met de opdrachtgever voor dat het nieuwe huis ook echt een thuis wordt. “

Is er op het moment een trend te onderscheiden in het model van de woning? “We zien meer durf in de wensen van de opdrachtgevers (persoonlijke smaak), een tijdloze stijl wordt steeds vaker gecombineerd met een warme en huiselijke stijl. En de moderne, kubistische woningen zijn populair.”

Meer informatie

Livingstone Showroom Breda
Vossenberg 4 4825 BH Breda Noord
tel. 076 5735735
www.livingstone.org

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Peter Muller

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis