Finnlogs houtbouw | Het houten huis bij de oude IJssel

Monika en Tony lieten hun houten huis niet zelf bouwen, zij zijn de tweede bewoners. Schuurwoning bouwbedrijf Finnlogs heeft het huis gebouwd. Toch hebben zij het gevoel dat dit huis voor hen op maat is gemaakt. Aan de straatzijde is niet te zien dat het een houten huis is. De voorgevel is van gemetselde donkere baksteen. De toegang naar de voordeur in de zijgevel geeft je wel het gevoel van een karakteristiek houten huis. Binnen gaan we in de woonkamer aan de grote tafel zitten. Koffie erbij. De grote ramen aan de achterzijde geven ruim zicht op de omgeving. 

“Even verderop loopt de Oude IJssel”, vertelt Tony. “Voor dit uitzicht hebben we het huis gekocht”, voegt Monika er aan toe.“We woonden in een vrijstaand huis in Arnhem. In een bosrijke omgeving. Maar we wilden een huis met een ‘view’, met meer optische ruimte. We hebben heel lang gezocht. Veel huizen bekeken. In dat rijtje hoorde ook dit houten huis. Elke keer als we weer een huis hadden bezichtigd, maakten we een vergelijking met dit huis. Na een periode van onderhandelingen hebben we het gekocht. De bouwstijl in combinatie met de ligging vonden we aantrekkelijk. Een houten huis is ook sfeervol. Het heeft een energie A-label, dat vonden we ook belangrijk. We zijn de tweede bewoners. ‘Finnlogs’ heeft het gebouwd.”

Schuurwoning bouwbedrijf Finnlogs aan het woord

Leon Le Haen, van schuurwoning bouwbedrijf ‘Finnlogs’ zit ook bij ons aan tafel. “Het huis is gebouwd in houtskeletbouw. Finnlogs is begin jaren tachtig begonnen met houtstapelbouw. Deze bouwwijze wordt nu nog wel toegepast, maar we bouwen hoofdzakelijk in houtskeletbouw. Houtskeletbouw zorgt voor een gezond leefklimaat en is dankzij de goede isolatie energiezuinig.” Monika: “Toen we dit huis voor het eerst bekeken, viel binnen de rust op ons. Dat is moeilijk te omschrijven. Waarschijnlijk heeft het gebruik van hout daarmee te maken. Leon: “Dat is de ervaring die meer mensen hebben. Het heeft ook met de akoestiek te maken. Een huis, gebouwd in houtskeletbouw, heeft binnen een akoestische demping.” Tony:” Dat is denk ik ook de reden dat veel mensen die een houten huis hebben laten bouwen, dat bij een volgende bouw weer doen.”

Een huis met meerdere gezichten

Waarom is de voorgevel van baksteen? Tony: “Dat had, voor zover wij weten, met de ‘welstand’ te maken. Men vond een houten gevel blijkbaar niet in het bestaande beeld van de andere huizen in de naaste omgeving passen. Het grappige is dat het huis daardoor meerdere gezichten heeft. De zijgevels en achtergevel zijn echt houtbouw.” Jullie kochten een bestaand huis. Nog veel aan verbouwd? Tony: “Het zijn geen grote ingrepen geweest. In de woonkamer stond een kolossale open haard. Die hebben we weggehaald. De keuken is nu afgescheiden en uitgebreid met een bijkeuken. De badkamer op de eerste verdieping is wel vernieuwd. Dat geldt ook voor een deel van de zolderverdieping.”

Een huis naar onze wensen

schuurwoning bouwbedrijf finnlogs heeft het huis gebouwd Monika: “Het huis lijkt wel te zijn ontworpen naar onze wensen. Ik houd mij bezig met het maken van kleine theater-decors. Dat werk kan ik uitstekend doen in de grote kelder. Het gehele huis is onderkelderd, de kelder heeft een eigen entree.” Tony: “De kelder is eigenlijk het fundament van het huis.” Wat is karakteristiek voor de bouwstijl? Leon: “Dat zijn onder andere de grote dakoverstekken en balustrades. De achterzijde heeft de uitstraling van een schuurwoning. Een groot overdekt balkon met daaronder een veranda zijn uitgesproken karakteristieken .” Monika: “Dankzij de grote dakoverstekken blijft het in de zomer koel in huis omdat de zon niet naar binnen kaschijnen, door de lage zonnestand in de winter komt dan de zonnewarmte juist binnen.” Tony: “Nog een karakteristiek onderdeel, maar dat zie je niet. Vijfentwintig eiken, die hier op het perceel stonden, zijn gebruikt voor de bouw. De houten vloer in de woonkamer, vensterbanken en deuren zijn van deze eiken gemaakt.” Wat is er bijzonder aan het huis en deze woonplek? “Tony: Dat is het wonen in een gezellig, comfortabel huis. En het vrije uitzicht over de weilanden en de Oude IJssel.” Monika: “We zochten een huis met een ‘view’. Dat hebben we gevonden.”

Meer informatie

Finnlogs houtbouw BV
Laagstraat 10
5256 PJ Heusden
073 – 82 00 944
info@finnlogs.nl
www.finnlogs.nl

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Tim Bilman

 

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis