Brummelhuis | “Wij zijn dicht bij het oorspronkelijke ontwerp gebleven”

Bij de eerst opgeleverde vrijstaande woning in de Bakboord-straat doet Eva de voordeur open. De woning staat dusdanig op de kavel, en in een knik in de straat, dat vanuit de erker de andere Brummelhuis woningen te zien zijn. Zo wordt nog meer duidelijk dat deze huizen familie van elkaar zijn, en toch ontzettend verschillend zijn.

We zitten aan tafel, geplaatst tussen de keuken en de woonkamer. De bewoonster steekt van wal: “Wij woonden in het centrum van Groningen, maar toen wij kinderen kregen zochten we naar iets rustigers. Na een familiebezoek hier in Meppel reden wij langs plan Berggierslanden en de borden over de Bakboord. Het sprak ons meteen aan en wij schreven ons een dag voor sluiting in. Wij werden ingeloot voor de kavel van onze eerste keus. Wat een geluk! Toch was het besef dat wij echt een vrijstaande woning naar onze wens gingen bouwen ‘onwerkelijk’, alles was zo snel gegaan. Gelukkig is de begeleiding vanuit Brummelhuis erg goed en zo gingen wij stapje voor stapje het ontwerp- en bouwproces in.” Op deze kavel werd als eerste gebouwd, dus het jonge gezin had nog niet echt een voorbeeld om naar te kijken. “Wij zijn dicht bij het oorspronkelijke ontwerp gebleven. Hoewel, wij hebben als één van de weinigen een erker en dakkapel, verder is er nog uitgebouwd aan de achterkant en is de garage een meter verbreed”, legt Eva uit.

Lichte erker

De stijl van bouwen, vooral aan de buitenkant, staat vast. De kleur van de steen, voeg, dakpan, betondorpel en houtwerk is bepaald. “Het is nu grappig om te zien dat de zeven woningen met dezelfde ingredienten zijn gebouwd en toch iedere smaak verschillend is. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor een erker gekozen. Een mooie, lichte plek in de woonkamer. Als je vanuit de erker de straat in kijkt, kun je de andere zes woningen zien.”

Donkere achterwand

Een ‘spannende’ keus was de donkere achterwand en de zwarte kozijnen in de keuken aan de binnenzijde. “De houten kozijnen aan de buitenkant zijn wit, maar wij wilden graag het wit van de keuken doorbreken met een donkere achterwand. Wij kozen ervoor om de kozijnen zwart te laten schilderen in de keuken. Best spannend, maar wij vinden het resultaat erg mooi. De aannemer was ook blij verrast.” Het is duidelijk dat het gezin voor het interieur heeft gespeeld met kleur. In de woonkamer is de muur in een aangename groene tint geverfd. “De muren zijn voorzien van verf waar je eventuele vlekken van kunt afnemen. De vloer is ook kidsproof. Het lijkt hout, maar is pvc. Gelegd in visgraat motief.”

Slaapkamers

Op de bovenverdieping is gekozen voor een gietvloer, wat volgens Eva wat kwetsbaarder is. Wij lopen via de eikenhouten trap naar de ruime overloop en fijne, lichte slaapkamers. Mooie kinderkamers met veel lichtinval. In deze woning geen inloopkast, maar een ruime kastenwand weggewerkt tegen de achterwand. De badkamer heeft een ruime inloop douche met dubbele douchekoppen. “Handig met twee kinderen.” Op de zolderverdieping is gekozen voor een dakkapel waardoor de toch al grote zolder nóg ruimer is. “Het is nu een fijne speelzolder. Ik geniet hier ook altijd van het uitzicht naar de Hoogeveense Vaart en de natuur en weilanden. Je kunt zelfs Staphorst zien.” Ondertussen kijken we ook op de tuinen van de buren met een ander type woning. En we zien dat de garage is verbreed en op de erfgrens staat.

Lichtpunten

Tijdens de bouw is het belangrijk om te vooraf te bepalen waar de stopcontacten en lichtpunten komen. Het gezin wilde zowel inbouwspots als sfeerverlichting en diverse lampen. Eva: “Tijdens de bouw liepen wij een rondje door het huis en toen nog konden er spots worden aangepast. Bouwbedrijf Kamphuis was flexibel en ze doen ook echt wat ze zeggen. Bij het bouwen van het huis kan je alles zelf bepalen en dan is het bijzonder fijn als de installateur gewoon doet wat je vraagt. Ik ken wel horrorverhalen, maar bij ons ging alles prima.”

Ideeën filteren

“Wij bouwden ongeveer een jaar en ik vond het fijn dat we dus ruim de tijd hadden om over iedere stap na te denken. Van de indeling tot later het bedenken van het interieur en welke lampen je wilt. Wij hadden de tijd om ideeën te filteren en zo keuzes te maken. Je moet al zoveel kiezen en dat wil je weloverwogen doen. Ik vond het fijn om lijstjes af te vinken. Van welk materiaal wordt de vensterbank tot welke lamp komt er waar te hangen.”

Schaduw

De tuin is direct na het betrekken van de woning aangelegd, zodat nu – bijna een jaar later – alles mooi groeit en bloeit. De pergola is recent geplaatst. “Wij hebben voor een langere overkapping gekozen, zodat we op deze zonnige zijde wat meer schaduw kunnen krijgen. Om de breedte wat te ‘breken’ kozen we voor een pergola waar we in de toekomst planten overheen gaan laten groeien. Die overkapping gaf ons overigens ook meer ruimte om de zonnepanelen op te leggen”, vertelt Eva.

Gezellig wonen

Terugkijkend op de bouwperiode is het gezin heel tevreden. “Natuurlijk moet je goed nadenken hoe je je droomhuis wilt hebben, maar alles verliep voorspoedig. Al waren wij de eerste in het plan met zeven woningen, en was er hier en daar wat bouwoverlast, wij zagen hoe de andere zes woningen werden gebouwd. Welke keuzes daar werden gemaakt. Het is een mooi geheel geworden en het is nu een gezellig buurt om te wonen.”

Meer over de aannemer

Bouwbedrijf Brummelhuis
Grote Voort 221
8041 BK Zwolle
info@brummelhuis.nl
Tel: 0387501930
www.brummelhuis.nl

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Jan van Esch

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.