Livingstone bouwen, nét even iets anders

Jaren’30 bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

We gaan voor een jaren dertig huis naar de Zuid-Hollandse kust. Het leuke van deze, een beetje ‘verstopte’ woning is meer dan de ligging: als op een eilandje achter de andere woonhuizen, alsof dit jaren dertig woonhuis in de tuin van de anderen mocht staan. Maar toch zeker ook de originele buitenkant; is er bijvoorbeeld nu een uitbouw vergroot of is dat stuk van de woonkamer juist hoofdbestanddeel van dit gebouw en de originele positie van de vele ramen. Het is allemaal nét even anders dan anders; dat is ook precies de bedoeling van Inge en Frank en hun twee kinderen. De grootste verrassing is op dat moment nog ongezien gebleven, een onverwacht moderne binnenkant met open ruimtes en een centraal trappenhuis die zowel beneden als op de verdieping “een rondje lopen” mogelijk maken. Wat een verrassend leuke woning is dit, in alle opzichten.

Sterk tuingericht
Frank geeft vrijwel onmiddellijk toe dat de ‘credits’ voor de styling van dit woonhuis voor het grootste gedeelte toekomen aan zijn vrouw Inge. Ondertussen neemt hij maar wat graag deel in het gesprek over de techniek en de ontstaansgeschiedenis. Dit gezin was in 2008 al een tijdje op zoek naar iets anders, iets meer (ruimte en licht) toen ze de huidige buren werden gewezen op deze bijzondere, enigszins in de luwte liggende kavel van bij benadering 850 m2 groot, het lijkt hier door de oprijlaan en de weelderige tuin wel iets groter trouwens. Voorwaarde van de gemeente was echter wel dat er jaren dertig stijl gebouwd moest worden, rode baksteen, donker pannendak, liefst een schoorsteen en natuurlijk het overstek niet te vergeten. Inge en Frank vertellen: “eigenlijk zijn wij wel een beetje meer geïnteresseerd in modern, heel modern zelfs maar toch hebben wij in 2008 eerst maar deze kavel gekocht. Vervolgens zijn we bij diverse bouwers eens gaan informeren met ons ruwe idee over de stijl en de indeling in ons hoofd. Enkele bouwers uit het oosten vonden het toen nog te ver om hier aan de Noordzeekust te gaan bouwen, dat zou momenteel wel iets anders kunnen zijn… maar bij Livingstone vonden we heel goede respons. We zijn toen eens gaan informeren bij hun vestiging in Breda. Als lokale makelaar/ dealer werd TIZO aannemer uit Zoeterwoude gekozen. “Eerlijk is eerlijk, over beide bedrijven die nu ook een connectie met elkaar hebben, zijn we meer dan tevreden!“ In feite heeft de woning twee verdiepingen, geen kelder en aan de rechterkant is een garage die uitmondt in een kantoor. Inge: “het kantoor beneden was een echte woonwens, alsmede de woonkamer deels op de tuin gericht maar wel gescheiden van de woonkeuken, de garage moest binnendoor bereikbaar en de tuin op het zuiden. Wij waren al snel echt tevreden met het ‘lichte’ ontwerp van Livingstones huisarchitect. Het mooie bij Livingstone is dat je eenvoudig van het basisontwerp kunt afwijken en zo je eigen indelingen kunt maken, plaatsing van muren en ramen kun je dan in overleg zelf aangeven. Voor de binnenkant hebben wij toch een beroep gedaan op Anouk Dekker uit Amsterdam (O III, lees: O drie), zij werkt met strakke vormen en gebruikt uitgesproken kleurcombinaties. Aldus ontstond een strak trappenhuis in donkere tint met Amerikaans mahoniehouten treden dat centraal in de woning is geplaatst. Zowel beneden als op de verdiepingen (boven is één grote speelkamer) kun je als het ware rondes lopen. Bij de entree is een markante, hoge, houten kastenwand gekomen.

Wisselwerking binnen buiten
De inhoud van de woning met zij-aanbouw/garage komt op een kleine 1000 m3. De bouwtijd, inclusief toch nog 28 heipaaltjes, komt op een maand of tien. De baksteen is ook de moeite waard: smaller en met terugliggende voeg en beneden voorzien van donkerder trasraam en onderbroken door betonnen spekranden. Op het dak prijken charmante platte keramische pannen en een echt bijpassende schoorsteen. Op het dak is één dakkapel aan de tuinzijde gekomen. De zinken goten en afvoerpijpen worden deels gedragen door een red cedar afgewerkte gootlijst met zoals dat hoort, flink overstek en de bijbehorende scherpe contouren. Voor de ramen, deuren en kozijnen zijn hardhouten toepassingen van HeBo uit Hengevelde gekozen, kwaliteit voor alles. De originele plaatsing van die ramen en kozijnen is bij deze woning erg prettig, zelfs heel praktisch bijvoorbeeld op een hoek waardoor je heel goed naar buiten kunt kijken maar ook veel daglicht terug krijgt. Dat zijn ook de zaken die opvallen als je in de woonkamer staat, strak en modern ingericht maar toch met de ‘benefits’ van de jaren dertig en sowieso veel licht in de vertrekken; ook de woonkeuken aan de tuinkant is hier een mooi voorbeeld van. Minder licht maar daardoor een heel andere sfeer is er in het donkere traphuis, bijna jammer dat je hierdoor soms iets mist van het fraaie mahonie op de treden maar de strakke trap vervult en onmiskenbare, centrale, dragende rol. Meest opvallend dus aan deze woning die volgens het bekende en snelle prefabbeton- met-fraai metselwerk-systeem van Livingstone werd gebouwd, is het harmonieuze samengaan van de originele, klassieke buitenkant met een moderne binnenkant die letterlijk ‘draait’ om een bijzonder trappenhuis! Alle woonwensen zijn meer dan vervuld, het kantoor beneden, ouderslaapkamer met eigen badkamer op de verdieping, extra badkamer en twee kinderslaapkamers, de superkamer op de tweede verdieping. What more can you wish for? Een lang, gezond en gelukkig leven zou je zeggen want dit woonhuis beantwoordt van buiten én van binnen aan alle wensen!

Livingstone
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis