Twee unieke ontdekkingshuizen! Gebouwd met hout

Landhuis, Houten huis, Individuele architectuur
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Barentsz-ontdekkingshuizen kenmerken zich onder andere door het gebruik van hoogwaardige, natuurlijke materialen. Bij dit project, in de landerijen van Noord-Holland, werd er gekozen voor hout. Zowel exterieur als interieur. Met als grote voordeel een heerlijk comfortabel binnenklimaat. Andere herkenbare punten van een Barentsz-ontdekkingshuis zijn grote raampartijen, brede trappenhuizen, hoge plafonds en zware massief houten in het zicht geplaatste balken. Kavel & Huis magazine brengt een bezoek aan de twee unieke huizen van dit project.

Tekst: Marije Smit
Fotografie: Jan van Esch

Op een kavel van ruim 7200 vierkante meter, in de buurt van Purmerend, wenste de gemeente in eerste instantie een stolpboerderij. Dat idee kwam niet van de grond. Pas toen er twee Barentsz-villa’s voor het project werden bedacht waren er direct geïnteresseerde kopers. Niet zo vreemd, want het is een schitterend project op een fantastische locatie. Huizen gebouwd met hout en ook nog eens voorzien van de meest energiebesparende technologieën. Eigentijdse huizen passend in het West-Friese landschap. Belangrijk puntje: er staan twee villa’s op een gezamenlijk erf, bereikbaar over één bruggetje. Dan is het wel handig als je het als buren goed met elkaar kunt vinden. En dat kunnen deze bewoners!
Kavel & Huis magazine bezoekt het 5-persoons huishouden van Gonneke en Johan (op de foto’s aan de rechterkant) en het huis van André en Claudia met hun twee kinderen.

Wonen in de ‘schuur’

Als je via het bruggetje de kavel benadert kán het lijken of het om één groot huis gaat. Wij weten dat het twee unieke ontdekkingshuizen zijn. De rechterkant is van Gonneke en Johan en hun drie kinderen. “We wonen met twee gezinnen op één grote kavel, met een stukje gezamenlijk terrein. Wij leerden onze buren pas bij het tekenen van koopakte kennen. Dat is natuurlijk best spannend, maar we hadden direct een positief gevoel”, vertelt Gonneke. Zij woont met haar gezin nu ruim vier maanden naar alle tevredenheid in de ‘schuur’, zoals zij het zelf uitlegt. Ze vervolgt: “Wij wilden graag een huis van deze tijd, duurzaam dus, bouwen. We hadden al eerder naar de kavel gekeken, maar een stolpboerderij past niet bij onze smaak en voor ons gevoel ook niet in deze tijd. Tot wij door een vriendin werden gewezen op dit project met twee moderne houten huizen. Wij waren direct enthousiast en zijn meteen met de makelaar gaan bellen. Het basisontwerp van de twee BARENTSZ-ontdekkingshuizen van Nieuw Nederland is precies zoals wij het in ons hoofd hadden.” Vanaf dat moment in oktober 2018 ging het snel met de realisatie van hun droomhuis. In december 2018 werd de koop ondertekend, rond de jaarwisseling werd er geheid en in mei 2019 kwamen de vrachtwagens met het casco uit Letland aan in Noord-Holland. Op 1 november 2019 werd het huis van Gonneke en Johan opgeleverd en trokken zij er snel daarna in, omdat de eigen woning was verkocht. Johan: “De combinatie van de locatie – in de weilanden – en duurzaam bouwen met hout sprak ons direct aan. Ook stonden wij volledig achter het ontwerp van de ontdekkingshuizen, wat bovendien bij de verkoop al langs de welstand en de gemeente was geweest. Voorheen stond er op de kavel een grote boerderij met een schuur. Nieuw Nederland landinrichters en architecten had het project al prachtig uitgewerkt, passend in de polder. Twee op zichzelf staande huizen, maar wel als boerderij met schuur. Wij wonen in het gedeelte wat voorheen de schuur was. Onze buurman André en zijn gezin wonen in de grotere boerderij. Wij kozen bewust voor de schuur, want de indeling van het huis past het best bij onze leefstijl. We zijn bij verdere keuzes zoveel mogelijk bij het bestaande concept gebleven. Nieuw Nederland had al zo’n prachtig totaalconcept met twee woningen ontworpen. Dat ging heel ver, van de relatie met de historie van de boerderij en de stal in omgeving, het uitzicht op de omgeving en dus de weilanden plus fruitbomen tot binnen met plafonds met brede balken. Overal was al over nagedacht. Hoe meer je als koper dan gaat aanpassen, hoe meer het van het projectplan gaat afwijken. Dat wilden we niet.”
Hout in de badkamer
Johan en Gonneke kozen bewust voor een houten huis. Gonneke: “Ons huis is grotendeels van hout, maar er zijn ook elementen van staal. Een prachtige look en feel.” Johan geeft een belangrijke aanvulling: “Wij wilden een modern huis, van hout. Dat is gelukt! Wonen in een huis van hout is fijn. Meteen als je binnenkomt voelt het aangenaam, met een warme uitstraling. De woning is voorzien van de meest nieuwe en duurzame technieken, maar ook de isolatie van het houten huis zorgt voor een fijn binnenklimaat, zonder echo.” Het hout omarmt.
Er vallen veel punten in het huis op als we naar het houtwerk kijken. Waarvan wellicht de meest opvallende is: de badkamer. Hout in de badkamer? “Oorspronkelijk werd er met tegels gewerkt. Op de vloer weer een andere tegel dan tegen de wand. In combinatie met de schuine, gestucte wand vonden wij dat rommelig worden. We kozen er dus voor om het hout van ons huis ook in de badkamer terug te laten komen. Het geeft een warm gevoel. Er is een white wash op de houten wanden – overigens in het hele huis – aangebracht. Daarnaast houdt hout wel van een beetje vocht, dus kan het bij ons in de badkamer prima worden gebruikt”, legt Gonneke uit. Hetzelfde ‘probleem’ van het gebruik van ‘te veel’ hout zagen Johan en Gonneke ook op de beneden verdieping. Het plafond van zwaar massief hout met in het zicht geplaatste balken om het robuuste karakter van het huis visueel te accentueren én houten wanden, kan wellicht met een houten vloer te veel van het goede zijn. De familie koos dus voor een gietvloer in beton look.
Energieneutraal
Ontdekkingshuizen van Barentsz zijn honderd procent elektrisch en zo energiezuinig als maar kan. Er wordt gewerkt met hoogwaardige sterk-isolerende materialen, driedubbel thermopane glas in hout-aluminium kozijnen, een hoogrenderende warmtepomp, in het dak weggewerkte zonnepanelen en de bijbehorende ‘slimme’ energiebesparende technologie. Johan legt uit dat zij in maart al meer energie hebben opgewekt dan zij hebben verbruikt. “We zijn heel tevreden. De luchtwarmtepomp maakt zelfs veel minder geluid dan wij hadden verwacht en is ook nog eens op een fraaie manier in een houten framewerk weggewerkt.”

Karakter van huis

Bij Barentsz laten ze weten: “De binnen- en buitenkant van deze beide Barentsz-villa’s zijn niet alleen mooi afgewerkt ‘op het eerste oog’. Ook bij een nadere inspectie van zowel het in- als het exterieur van de villa’s zie je dat de zorgvuldige afwerking en fijne detaillering overal ‘strak’ en consequent zijn doorgevoerd.” Ook hierover zijn de bewoners te spreken. Tijdens de bouw kwamen zij 1 à 2 keer per week kijken. Gonneke blikt terug: “Het allerleukst was de ochtend dat alle bouwpakketten uit Letland arriveerden. We hebben samen op een steiger zitten kijken hoe alles in elkaar geschoven werd en hoe in twee dagen ons huis werd gebouwd. De bouwers weten exact wat zij moeten doen, want ze werken veel met Nieuw Nederland samen. Nieuw Nederland voert zelf de regie en wij gaven ze ook de ruimte, omdat zij alles over het karakter van het huis en de omgeving weten. De visie achter het beleid. Plus het gebruik van mooie materialen.”
Uitzicht
Beneden is de indeling als volgt: een grote woonkeuken, een zitgedeelte met grote ramen zodat er over de weilanden weggekeken kan worden én er veel licht in huis is, plus een tussenruimte. “We noemen het; het puberhol waar kan worden gegamed. Zo kunnen we toch met het gezin bij elkaar zijn, maar is het op andere plaatsen in huis wel rustig. In de afbouwfase gaf dat nog wat omdenk-werk. Voor de puberkamer wilden we het stucwerk op het hout laten aansluiten, juist omdat er al zoveel van hout is. Vandaar dat onze keuken bijvoorbeeld niet van hout is, net als de vloer.” Binnen is het hout met white wash verf voorzien en buiten is het Douglas hout geïmpregneerd, zodat het weinig onderhoud vraagt. Zo blijft er meer tijd over om te genieten van het huis en het uitzicht. “We gaan steeds meer weidevogels herkennen. Het uitzicht op de weilanden is prachtig en we willen liever niet met de gordijnen dicht slapen, zodat je ’s ochtends meteen naar buiten kunt kijken. Het uitzicht is iedere dag anders en daar genieten we van.”

“De combinatie van de locatie – in de weilanden – en duurzaam bouwen met hout sprak ons direct aan.”

“Wij wilden een modern huis, van hout. Dat is gelukt! Wonen in een huis van hout is fijn.”

Genieten van het levendige uitzicht
In het andere huis op de kavel, aan de rechterkant, dus in het ‘boerderij’ gedeelte leven Claudia en André met hun twee kinderen. Zij kwamen via Funda bij dit projectplan. “Wij zochten naar een landelijke locatie en dat is met deze kavel goed gelukt. Het uitzicht op de weilanden, waar regelmatig koeien lopen, is geweldig. Dankzij de grote raampartijen hebben we binnen veel licht, maar ook kijken we door een schilderijlijst naar buiten en dat is fantastisch. Eerdaags komen er op onze kavel twee mini-ezels, waar we hier de ruimte voor hebben. Ruimte voor eigen mini-ezels plus genoeg opberg- en werkruimte. We hebben het allemaal”, vertelt André enthousiast. Met het inrichten van de beneden verdieping is ook rekening gehouden met het uitzicht. De vele en grote raampartijen zorgen voor altijd weer een ander uitzicht. “We genieten ook van de veranda op het zuidwesten. Eind van de dag kun je daar comfortabel zitten.” In het originele ontwerp van het ontdekkingshuis was er nog een veranda getekend, gespiegeld aan de zuidwestkant. Op die ‘koude kant’ is nu een inpandige schuur gemaakt. André: “Er was voor dit projectplan al zoveel goeds uitgedacht en getekend, maar hier en daar wilden wij toch dingen anders. Gelukkig was dat in overleg met Barentsz vaak mogelijk. Zo wilden we bijvoorbeeld geen verlaagde plafonds waar leidingen in weggewerkt konden worden. Wij vinden het mooi om de balken zichtbaar te houden, dus zijn de leidingen in één vak geplaatst.”
Vide
Uniek aan de woning is de vide. In combinatie met de grote ramen geeft dat een zee van licht binnen, en in het trappenhuis. De eikenhouten trap wordt er een eye catcher door en is een verbindende factor in het huis. Tegelijk zorgt de opengewerkte ruimte van de vide wel dat de warmte, tot in de nok, blijft hangen. De woning mag dan wel energiezuinig zijn, de airco is geen overbodige luxe. “We hebben genoeg zonnepanelen op het dak liggen, 14 meer dan 28 die op de planning stonden.” In het projectplan waarbij de twee villa’s zijn ontwikkeld op basis van het Barentsz-concept van Nieuw Nederland is er energiezuinig gebouwd. De woningen zijn voorzien van alles wat de consumptie van energie tot het absolute minimum beperkt.
Kookeiland en design bad
Claudia vertelt dat dit de eerste keer is dat zij een woning hebben laten bouwen. “Het is leuk om vanaf het begin mee te denken, al was dit al een bestaand plan. We konden samen met de architect wel aanpassingen aanbrengen. Zo hebben we gekozen voor een extra grote badkamer en is er dus één slaapkamer ‘opgeofferd’. Het is een riante ‘badzaal’ geworden met een vrijstaand design bad. Om het bad van 160 kilo de trap op te krijgen was nog wel een dingetje. We hebben uiteindelijk kennissen uit de sportschool benaderd of zij konden helpen met tillen. Gelukkig ging dat allemaal goed en is het nu een droombadkamer.”
Een andere eye catcher in het huis is de fijne, openkeuken met kookeiland. “Met zo’n ruimte moet dat wel. Wij wilden ook graag iets aparts doen met de keuken. André houdt zich hobbymatig bezig met bomen en we hebben een mooie tak van een perenboom gebruikt als poot onder het kookeiland. De keuken is in antraciet kleur en dat combineert mooi met het hout. Het huiselijke combineert mooi met het strakke”, aldus Claudia.
Mooi afwerkingsniveau
Claudia en André zijn net als de buren zeer te spreken over de werkwijze van Nieuw Nederland. “We gingen heel vaak kijken tijdens de bouw en dat werkte prima met de aannemer”, verduidelijkt André. “Het is wel zo efficiënt als je vaak komt kijken als er aan je huis wordt gebouwd. We konden zo snel schakelen met de bouwers. Ook over de harde werkers uit Letland niets dan lof. Toen zij met de panelen kwamen en uit mijn oogpunt niet alles in rechte lijnen plaatste, dacht ik dat het fout ging. Lachend hebben ze uitgelegd hoe zij bouwen en de binnenwanden netjes met lasers in de juiste positie brengen. Tijdens de dagen dat de panelen werden geplaatst hadden we weercode oranje en dat heeft ons nog wel hoofdbrekens gekost. De wind en regen kwam zo in het huis en alles werd nat. Wij hadden het gevoel dat hout niet nat mag worden, maar gelukkig bleek het geen probleem en is het hout weer keurig opgedroogd.”
Het afwerkingsniveau is tot in de puntjes prima. “Soms moesten we een middenweg zoeken in het uitvoerend en cosmetisch aspect”, geeft André toe. Het gevelwerk is geïmpregneerd en geschilderd Douglas hout en in verschillende diktes verwerkt. Uniek. “Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de voorkant van het huis, met een hoogte van 11,8 meter naar de nok, klopt. Zo moeten naadjes in de plank aansluiten en houtlijnen symmetrisch zijn. Die details maken het een karakteristieke woning. Het hout is met veel aandacht op het huis bevestigd. Bij houtbouw zie je het direct als balken scheef zijn. Met stucwerk kun je ‘smokkelen’ maar langs een houten balk zie je een afwijking meteen. Het houten buitenwerk is behandeld en is volgens zeggen 50 jaar onderhoudsarm, maar het is afwachten wat het zonlicht en de warmte met het hout gaan doen. Binnen hebben wij het hout white wash laten verven en later hebben we de muren zelfs wit laten verven. Wij voelen ons zen in het huis en we genieten van het levendige uitzicht naar het polderlandschap.”

“We hebben genoeg zonnepanelen op het dak liggen, 14 meer dan 28 die op de planning stonden.”
Zo moeten naadjes in de plank aansluiten en houtlijnen symmetrisch zijn. Die details maken het een karakteristieke woning.

Meer informatie over BARENTSZ-concept van Nieuw Nederland:
Waldeck Pyrmontlaan 22, 3743 DE Baarn, Tel.: 035-7370814, www.barentsz.nl
Wat maakt een Barentsz-huis nu zo uniek en karakteristiek? Van het eerste idee tot en met de oplevering, binnen 365 dagen. “Volgens ons zit het toch vooral in de eenvoud van het ontwerp, het ‘slimme’ gebruik van de ruimte(s) en het licht, plús de toepassing van nieuwe energiebesparende technologieën en kwalitatieve, herbruikbare materialen. Een echt huis van én voor de toekomst!”, aldus Barentsz.nl.

De architect, Derk-jan Wentink, van Nieuw Nederland vertelt over het project:
“Dit project was voor ons een speciaal project vanwege de bijzondere ligging in het open weidegebied en vanwege het feit dat dit onze eerste eigen ontwikkeling was met Barentsz-huizen. Naar aanleiding van dit succesvol verlopen project zijn wij momenteel met meerdere eigen ontwikkelingen bezig. Een mooi voorbeeld is het plan voor de eerste energieneutrale stolpboerderij aan de Mijzerweg 1a in Noordbeemster, werelderfgoed (nu te koop). Dit is een mooi voorbeeld, dat laat zien hoe flexibel het Barentsz concept is en hoe goed de plannen ingepast kunnen worden op hele verschillende bijzondere locaties.
Wij ontwikkelen en realiseren op eigen initiatief en in opdracht (plannen voor) tijdloze, eigentijdse gebouwen die naadloos passen in hun omgeving. Dit doen we met veel plezier en ambitie. En natuurlijk met respect voor de wensen van iedereen die er gebruik van maakt!”
Nieuw Nederland landinrichters en architecten. www.nieuw-nederland.nl.

Barentsz Ontdekkingshuizen
Barentsz Ontdekkingshuizen Waldeck Pyrmontlaan 22
3643 DE BAARN

035 7370814

www.barentsz.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis