Stoere designboerderij van Vidazz

Landhuis
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Op een open veld, naast een natuurgebied en tegen de Utrechtse Heuvelrug past een woning die doet denken aan agrarisch gebruik uit het verleden. Deze woning is dan ook een hint naar een schaapskooi, maar kan door het hoge afwerkingsniveau beter een stoere designboerderij worden genoemd.
Het zou in het verleden een schapenveldje hebben kunnen zijn, maar de kavel is meer een vlak open veld in een bosrijke, heuvelachtige omgeving. Die combinatie vraagt om gevoel voor het landschap als je midden op dat veld een woning wilt realiseren. Dat is niet de enige verklaring dat de woning natuurlijke vormen heeft met riet op de glooiende dakvlakken, brede deuren van blank hout die doen denken aan staldeuren en een forse schoorsteen waar het geheel steun aan lijkt te vinden.
De bijzondere vorm is ontstaan doordat de wensen van de bewoners in een volume moest worden ondergebracht dat in
het bestemmingsplan was beperkt tot 600 kubieke meter. Een van de wensen was een lift naar de slaapkamer en badkamer op de bovenverdieping en naar de forse, hoogwaardig afgewerkte parkeerkelder. Op de plek van de lift zou dat extra hoogte betekenen, want boven de lift is er nog ruimte nodig voor de techniek. Aan de rechterkant is het bouwvolume op het oog wat groter en aan de linkerkant loopt het in de lengte lager weg. Het geeft aan dat de belangrijkste woonfuncties rechts zijn. Door het hoofdgebouw en het bijgebouw onder één kap te ontwerpen is er een stoere vorm ontstaan. In het midden zijn bovendien aan de voorkant en de achterkant de dakvlakken als dekens opgetilt, waardoor er brede overstekken zijn ontstaan en de woning zich op deze punten opent. Het geeft de woning ook statuur, mede doordat de lange gevel het vooraanzicht is. Het had een schaapskooi kunnen zijn, als de gevels met zwarte gepotdekselde houten delen waren bekleed.

De bewoner en architect vonden dat niet passen bij de gewenste kwalitatieve uitstraling. De bewoner heeft zelf de langwerpige steen in Italië uitgezocht. De stenen hebben verschillende lengtes van zo’n 40 tot 80 centimeter. Door een speciale behandeling is er in de steen een kleurschakering ontstaan waardoor deze een warme genuanceerde uitstraling heeft. De gladde, langgerekte stenen geven de gevels een strakke en moderne uitstraling. Dat wordt versterkt door de kozijnen die diep in de gevels vallen. Zowel de rolluiken als de jaloezieën zijn zo boven het kozijn geïntegreerd dat de ingebouwde cassettes het rustige beeld van de gevel niet onderbreken.

De schoorsteen vormt door de afwerking met ruwe flagstones een natuurlijke tegenhanger en maakt het geheel robuust. De dominante schoorsteen markeert door de hoogte het snijpunt van de dakvlakken. Het interieur sluit met de hoogwaardige afwerking aan bij het exterieur. De woonfuncties zijn om de kern met trap en liftschacht gesitueerd, maar de lift zelf is subtiel weggewerkt. In de woonkamer en open keuken is het effect van de bijzondere vorm van het dak te zien. Wanden lopen schuin omhoog. De raampartijen beginnen op vloerhoogte en lopen door tot de laagste punten van de wanden waar ze in zijn
geplaatst. Samen met de lijnen van de schuine wanden ontstaat er een spel van vlakken en lijnen. De balken die in de vide ook schuin weglopen accentueren dat de constructie van het dak een hoog- standje van de architect en de constructeur is. Dat is ook weer zichtbaar in de slaapkamer en badkamer waar geen hoek haaks is en de balken ingenieus met elkaar zijn verbonden. Ook hier ont- staat een spel met de hoogte van de ramen, wat bij het bad heeft geleid tot een beschutte plek met een panoramaraam dat uitzicht biedt op de voortuin.

Gert van Dijk van bouwkundig ontwerpbureau Vidazz: “Ik heb begrepen dat de woning in de media al de typering designboerderij heeft gekregen. Dat vind ik treffend en dat komt allereerst door die zeer afwijkende vorm van de kap. Als je goed kijkt, zie je dat er overgangen in de dakvlakken zitten die constructief eigenlijk niet te doen zijn. Ik heb veel overleg gehad met de constructeur. We kwamen uiteindelijk tot een stalen skelet dat we volledig uit het zicht hebben kunnen houden. Het riet als dakbedekking is niet alleen voor een landelijke uitstraling, maar maakt de bijna grillige dakvlakovergangen ook stijlvol. Het dak ligt als een deken op de woning. Maar ik vind het ook een stoer gebouw. Het zou logisch zijn om gevels van zwart gepotdekselde rabatdelen te maken. De bewoner wilde in het interieur hoogwaardige materialen toepassen. Daar hoort dan ook een hoogwaardig exterieur bij. Ik vind die enorm lange steen prachtig. Het was ook een hele puzzel om de rolluiken en de lamellen boven de kozijnen in de gevel te integreren. Zo hebben we elkaar aangemoedigd om gezamenlijk een uiterste inspanning te leveren.”

VIDAZZ Bouwkundig ontwerp
VIDAZZ Bouwkundig ontwerp Anthonie Fokkerstraat 39B
3772MP BARNEVELD

06-51308521

www.vidazz.nlBezoek website bedrijf
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis