Solide, passief huis gebaseerd op Europese bouwstijlen -Gussek Haus

Moderne bouwstijl, Klassieke bouwstijl, Eigen ontwerp, Individuele architectuur
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Karina en Frank hebben in Europa vele bouwstijlen en bouwmethoden gezien, zodat ze heel goed wisten welke kwaliteit er mogelijk en gewenst is bij de realisatie van hun passief huis. In een van de uitbreidingswijken van Almere realiseerden ze op een kavel met ‘bosperceel’ een woning die prefab in houtskeletbouw op de millimeter nauwkeurig en vooral solide is uitgevoerd.

In een straat met overwegend woningen in jaren 30 stijl valt de woning van Karina en Frank op door de iets afwijkende hoofdvorm en formaten van de gevelsteen en de dakpan. Het dak heeft een vlakkere hellingshoek, waardoor de hele voorgevel wat breder lijkt. De kozijnen liggen diep in de gevel, wat de indruk geeft dat de gevels extra dik zijn. De ge- velsteen en dakpan zijn wat forser en de boeiboord van de erker is bijpassend wat breder. Alles samen geeft de woning een robuust en solide karakter. Dat is ook wat Frank zo aanspreekt. Hij legt uit dat die degelijkheid samen met de hoge kwaliteit het uitgangspunt was van het ontwerp. “Ik heb ook in Limburg gewoond. Daar zijn vaak bouwbedrijven uit omliggende landen actief. Daardoor wisten we wat de verschillende kwaliteit in bouwmethoden kan zijn.” De laatste jaren woonden ze al in Almere en zochten een kavel om die woning van hoge kwaliteit te kunnen bouwen. Het is de kavel met een bosperceel geworden. “De term bos is misschien wat overdreven. Het achterste deel van de kavel is ingericht als een klein bos. Daardoor hebben we achter vrij uitzicht en veel privacy. De kavel had ook de juiste afmeting voor de woning die we eigenlijk al zelf hadden ontworpen. We hebben dat gedaan door van binnen naar buiten te ontwerpen. Daarin had- den we de belangrijkste wensen: een grote badkamer en grote slaapkamer, een eet-woonkeuken en aparte woonkamer, een serre en een apart kantoortje. Met het oog op de toekomst wilden we de begane grond hebben voorbereid voor alle woonfuncties. En absolute voorwaarden waren een passief huis, all-electric en houtskeletbouw. Hout is warm en geeft
een comfortabel binnenklimaat.

In Europa wordt ontzettend veel in houtskeletbouw gebouwd. Zo kwamen we eerst bij een architect die ervaring had met passief bouw huizen uit Zwitserland.
Via hem kwamen we in contact met het Duitse bouwbedrijf GUSSEK HAUS.” In het uiteindelijke ontwerp kwam de voordeur midden in de zijgevel. Uiteraard is dan ook de hal in het midden met een luie bordestrap die de hal volume geeft. Daardoor ontstond een automatische verdeling van de woonka- mer aan de zuidkant en de eet-woonkeuken aan de noordkant. De badkamer is inderdaad ruim en met de ingebouwde stoom- douche kan je dit met recht een wellnessruimte noemen. “Die indeling hadden we al bedacht voordat we bij GUSSEK HAUS kwamen. We kozen voor GUSSEK HAUS omdat dat bedrijf is ge- specialiseerd in maatwerk in prefab houtskeletbouw. Ze hebben eigen fabrieken voor alle elementen. Ze hebben een eigen hout- bewerkingsfabriek en eigen trappenfabriek. Het kwaliteitsniveau begint bij de eisen van het Duitse bouwbesluit dat hoger ligt dan de Nederlandse eisen, bij Gussek ligt het instapniveau zelfs nog hoger.
Bij de bestekfase wordt alles tot in detail besproken. Bijvoorbeeld de rolluiken zijn geïntegreerd in de gevels en kozijnen. Bij dit bouwbedrijf merk je aan alles dat de bouwploeg in eigen dienst is en alle medewerkers heel goed op elkaar zijn ingespeeld. Alle bouwprocessen sluiten bovendien perfect op elkaar aan. Dat zie je terug in de kwaliteit van het eindresultaat.” In de afwerking koos het echtpaar ook voor kwaliteit. “De mas- siviteit van buiten hebben we doorgetrokken naar een robuuste inrichting. We houden van stenen materialen, dus hebben we hetzelfde graniet vaak terug laten komen. De woning is sleutelklaar opgeleverd en was tot het laatste puntje gebruiksklaar. We wisten wat onze ideale woning zou zijn. GUSSEK HAUS heeft dat begrepen en perfect gerealiseerd.”

Günter Gitzen van GUSSEK HAUS: “GUSSEK HAUS is opgericht in 1951 en is in Duitsland de bekendste producent van geprefabiceerde woningen in houtskeletbouw. Maar we zijn ook al lange tijd actief in andere Europese landen. Deze woning is onze meest recent gebouwde woning in Nederland. Het laat zien dat we met prefab houtskeletbouw helemaal op maat van de wensen van de opdrachtge- ver ontwerpen. In dit geval had de opdrachtgever al een duidelijk beeld van de functies en de indeling binnen. Onze architecten hebben daar de schil omheen ontworpen. Die schil bestaat uit 42 centimeter dikke wanden die zijn opgebouwd uit 10 centimeter thermische isolatieplaat plus 15 centimeter minerale thermische isolatie in een massief houten frameconstructie. De buitenkant is afgewerkt met een onderhoudsvrije gevelsteen. De gevelwanden worden in droge en geklimatiseerde werkplaatsen gefabriceerd. Daarna worden ze snel en droog op de bouwplaats geïnstalleerd, waardoor ze snel en droog op de bouwplaats kunnen worden gemonteerd. Doordat de verschillende onderdelen in het productieproces op elkaar zijn afgestemd, kunnen we de beste kwaliteit garanderen.”

Gussek Haus
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis