Rose en de Bie, landelijk met strakke elementen

Landhuis, Villa
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Mayke en Peter hadden hun vorige huis verbouwd – van een monumentale schuur tot woonhuis. In diezelfde sfeer wilden ze graag een huis laten bouwen, maar dan wel groter. Het werd een huis met rieten kap in een kleine woonwijk in Heesch. “De monumentale schuur die we tot woonhuis hadden verbouwd was heel mooi, maar werd te klein”, vertelt Mayke. “We wilden meer ruimte voor onszelf en voor onze kinderen. Zo werd het laten bouwen van een vrijstaand huis een optie. In Heesch vonden we een kavel in een kleine woonwijk, grenzend aan het landelijk gebied. We wilden in elke geval een huis met een rieten kap, dat had ons vorige huis ook. Voorbeelden van huizen die we op internet-sites vonden hebben we besproken met Esther de Bie van het architectenbureau ‘Rose en de Bie’. Zij heeft het uiteindelijke ontwerp gemaakt. Een huis met een moderne, maar ook landelijke uitstraling. De verspringende kap geeft een speels aanzien. De indeling is praktisch en overzichtelijk. De grote keuken sluit aan op het overdekte terras. Voor onze kinderen is er een speelkamer bij de woonkamer. Een belangrijke beslissing was de aanleg van een kelder. Het hele huis is onderkelderd. Niet dat we die ruimte nu nodig hebben, maar we kunnen zo groeien in ons huis. Misschien voor een nieuwe hobby, als ruimte voor een bioscoopzaaltje, een wijnkelder of als logeerruimte. De sfeer van het huis is ruimtelijk en strak, gecombineerd met houten elementen – zoals eiken gebinten als accent in de woonkamer. Met de keuze voor deze elementen wilden we toch een beetje de sfeer van ons oude huis terughalen. Wat betreft de keuken hebben we ook voor hout gekozen, net als voor de trap. Zowel op de begane grond als op de verdieping ligt een gevlinderde gietvloer. Belangrijk zijn de looplijnen. Zitkamer, eetkamer en keuken lopen naadloos in elkaar over. Grote ramen en deuren geven zicht op achtertuin en terras. Daardoor heb je binnen een ‘buitengevoel.’”

 

Architect aan het woord
Esther de Bie van het architectenbureau ‘Rose en de Bie’: “Van de gemeente moest het een huis worden met een gevel van bruine baksteen. Maar dat was niet naar het idee van Mayke en Peter. Zij wilden een huis met veel witte elementen. Uiteindelijk is het een mooi compromis geworden. We hebben voor de gevel een hele speciale steensoort gebruikt – een extra lange, slanke en stijlvolle betonnen gevelsteen. De gevel heeft het aanzien van een bruine steen, maar door de toepassing van deze strakke gevelsteen heeft het huis toch een moderne uitstraling gekregen. Het ontwerp past heel goed in het straatbeeld. We hebben bij het ontwerp rekening gehouden met de frontbreedte van het perceel. Die is niet zo groot. Door de verspringende kap aan de voorzijde heeft het huis optisch volume gekregen zonder dat het massaal wordt aan de straatzijde. Ook dankzij de verticale elementen, zoals de witte omlijsting van de raampartij. Kortom een ontwerp dat heel goed in de bebouwde omgeving tot zijn recht komt. Een mooie combinatie van architectuur in harmonie met het straatbeeld.”

Rose en de Bie (RedB) Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis