Presolid, van ‘dorpshuis’ naar woonhuis

Landelijk
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Marloes en Ruud wonen nu ruim een jaar in hun nieuwe huis in het Twentse dorp Enter. De koop van een bijzonder aantrekkelijk gelegen bouwkavel vormde voor hen het startpunt voor het laten bouwen van een huis helemaal naar hun eigen ideeën en wensen.

Op de plek waar nu ons huis staat stond een dorpscafé. Eigenlijk een soort dorpshuis waar bewoners elkaar konden ontmoeten en waar feesten werden gevierd,” vertelt Ruud, terwijl hij ons koffie inschenkt.  “Maar de ontwikkelingen gaan verder, ook in dit dorp. Het bestemmingsplan werd gewijzigd, er kwamen drie bouwkavels beschikbaar op de locatie van het ‘dorpshuis’.
We woonden al in het buitengebied, maar aan de andere kant van Enter. De locatie van deze bouwkavel was voor  ons nog aantrekkelijker om een huis te laten bouwen. Een mooie kans, zo vonden wij.”

Je bent niet alleen de bewoner van dit nieuwe huis, maar ook adviseur in de bouwwereld. Hoe verliep die combinatie?
“Ja, dat klopt, ik werk als adviseur regelmatig samen met bouwbedrijf ‘Presolid Home’. Ik stond nu aan beide kanten – als opdrachtgever maar ook als adviseur en bouwbegeleider. Een bijzondere ervaring. Maar de ontwikkeling en bouw van het huis zijn natuurlijk in samenwerking met collega’s tot stand gekomen. Het ontwerp is afkomstig van het architectenbureau ‘Building Design’, de huisarchitect van Presolid Home”

Hoe kwam het ontwerp tot stand?
“Marloes en ik waren het snel eens. Het huis zou in ieder geval een rieten kap moeten hebben. We waren tevreden over de eerste schetsen: een huis met een landelijk karakter dat goed in de omgeving zou passen. Een rieten kap met een lage daklijn zodat het geheel minder groot oogt. Donkere houten geveldelen, gecombineerd met een witgrijze baksteen. 

De indeling is ook heel bijzonder. De trap is niet in de hal geplaatst maar functioneert als centraal element in het huis waaromheen de ruimtes zijn gegroepeerd. Het huis is in de breedte op de kavel geplaatst, waardoor je vanuit de  woonkeuken en het zitgedeelte uitzicht hebt op de achtertuin. De grote glazen schuifpuien geven een buitengevoel als we binnen zijn. Deze schuifpuien zijn een
product van het bedrijf ‘Hebo Kozijnen’ – al meer dan 25 jaar partner van Presolid Home. Dat geldt ook voor alle kozijnen in het huis. Een nieuwe lijn met een smal profiel.”

Jullie wonen hier nu ruim een jaar. Hoe bevalt het?
“De ligging is natuurlijk fantastisch. Je woont in het buitengebied, maar het dorp is slechts een paar honderd meter hier vandaan. Heel comfortabel wonen ook dankzij de bouwwijze met houtskeletbouw en de goede isolatie. 

De indeling is functioneel en aangenaam. De ruimtes op de begane grond zijn verbonden door glazen taatsdeuren. Daardoor heb je een besloten maar toch ook een open effect. Beneden aan de voorzijde een werkkamer. De hal met de voordeur-partij hebben we bewust klein gehouden. Bijna niemand komt hier namelijk door de voordeur
binnen. De achterdeur staat altijd gastvrij open. Boven drie slaap-kamers en twee badkamers. Het huis voelt voor ons als een behaaglijke deken.” 

Presolid Home B.V.
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis