Presolid Home, nieuw op een vertrouwde plek

Jaren’30 bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Wim Boom en Toos van Schoonhoven voelden zich thuis in hun huis uit de ‘jaren dertig’, maar dit was wel aan renovatie toe. Hun wooneisen veranderden ook, ze wilden op den duur beneden een slaapkamer. Het bestaande huis slopen en nieuw bouwen bleek uiteindelijk de oplossing.

 

Toos en Wim woonden met veel plezier in hun huis uit de ‘jaren dertig’. De plek was prachtig, voor en achter vrij uitzicht op weilanden. Een kavel van bijna 3000m2. Maar zo langzamerhand was het huis toe aan modernisering. Geleidelijk aan ontstond het idee om het oude huis af te breken en een nieuw huis te laten bouwen. Een besluit dat niet van de ene op de andere dag ging. “We hebben er lang over gedaan om een beslissing te nemen. Het oude huis was vertrouwd, een ‘jaren dertig’- bouwstijl met leuke details.”

 

Langdurige afweging

“We wilden graag oud worden op deze plek. Een slaapkamer met badkamer beneden was in het oude huis niet mogelijk. Een woonkeuken was ook een wens van ons. Zo’n vijf jaar geleden stelden we ons de vraag: gaan we renoveren of nieuw bouwen? Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. We kenden mensen die dezelfde afweging hadden gemaakt. Dat huis zijn we gaan bekijken. Gebouwd door Presolid Home in houtskeletbouw. Een bouwwijze die ons eerst niet aansprak, we dachten aan traditionele bouw. Dat idee veranderde toen we het bouwbedrijf in Enter bezochten. Tijdens het gesprek brachten we onze wensen naar voren. Een eerste ruwe schets werd gemaakt. De ontwikkeling kwam daarna in een stroomversnelling.”

 

Ontwerp, passend  in het straatbeeld

“Het moest dus een levensloopbestendig huis worden”, vertellen Toos en Wim. “Maar we wilden ook een huis in een stijl die passend zou zijn in het straatbeeld. Er zijn meerdere schetsen gemaakt. Eerst waren op de eerste verdieping dakkapellen getekend, later zijn deze vervangen door kruiskappen. Dat vonden we ook harmonieuzer staan in het ontwerp.”

 

Van afbraak tot opbouw

“We waren erg aan ons oude huis gehecht. Het was dan ook zwaar toen de eerste klap van de slopershamer het huis raakte. Ik mocht de machine bedienen”, vertelt Toos. “Er ging wel iets door mij heen. Toen de kavel bouwrijp werd gemaakt ,was dit eigenlijk een opluchting. We konden weer gaan opbouwen. Achter het huis staat een houten bijhuis. Daar hebben we in gewoond toen ons nieuwe huis werd gebouwd.”

 

Groter dan het oude huis

“Ons oude huis was veel kleiner. Gelukkig mochten we binnen het bouwblok een huis bouwen van 700m3. Het heeft een praktische en ruime indeling. Beneden een grote woonkeuken met kookeiland, een zitkamer en een aparte kamer met douche. Deze kamer kan later onze slaapkamer worden. Een diepe proviandkelder. Boven drie slaapkamers met inloopkasten en een badkamer.”

 

Materiaalkeuze

“De materiaalkeuze was nog niet zo eenvoudig. We wisten al snel dat het huis voor een deel een houten gepotdekselde gevel zou moeten hebben. Dat zou in overeenstemming zijn met de houten gevels van het bijhuis. Het meest lastige was het kiezen van de baksteen. We zijn samen met de bouwer naar een steenfabriek gegaan en we hebben gekeken naar huizen in een nieuwbouwwijk. De kleur van de baksteen was een moeilijke keuze, maar in combinatie met de kleur van een voeg was het nog lastiger. Uiteindelijk is het een donkerrode baksteen met iets terugliggende donkere voeg geworden.

Ons vorige huis had binnen leuke details zoals glas-in-lood-deuren en paneeldeuren, een ‘dertiger jaren’-stijl. Deze elementen zijn ook in het nieuwe huis terug te vinden.

De hardhouten kozijnen en ramen hebben een roedeverdeling die ons aan ons oude huis doet denken. De keuze voor de vloer was niet gemakkelijk. Eigenlijk wilden we een houten vloer, maar het is een compromis geworden tussen tegels en een houten vloer. Het zijn keramische tegels met een houtstructuur, heel bijzonder.”

 

Veranda

“Na de rondleiding zitten we nog even op de veranda. “Deze veranda was ook een wens van ons”, vertelt Toos. “We zitten hier ‘s zomers vaak tot laat in de avond. Een heerlijke plek. Soms denken we nog wel eens aan ons oude huis. Maar toch hebben we de sfeer van dat huis gelukkig in ons nieuwe huis kunnen ‘bewaren’.”

 


 

De ontwerper aan het woord

Arthur Winkel, van Building Design, is de ontwerper van het huis dat door Presolid Home is gebouwd.
“Het is gebouwd in houtskeletbouw. De prefab-elementen, zoals wanden, verdiepingsvloer en dakplaten zijn in een paar dagen gemonteerd. Door de donkere terugliggende voeg komt de rode handvorm baksteen goed tot zijn recht. De kunststof kozijnen zijn voorzien van driedubbel glas.

Het is een huis met een landelijke uitstraling, goed passend bij de andere huizen in de buurt die in de jaren dertig zijn gebouwd. Uitgewerkte details, zoals de roedeverdeling van de ramen, de houten bakgoten, het metselwerk en de hardstenen vensterbanken geven het huis een rijke uitstraling.”

 


 

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

 

Bekijk andere woningen op eigenhuisbouwen.nl

Presolid Home B.V. Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis