Presolid, 4 vrienden, 2 gedachten, 2 huizen

Traditioneel, Landelijk
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Hoe was die volkswijsheid ook alweer? Het eerste huis bouw je voor je vijanden, het tweede voor je vrienden en het derde voor jezelf. Vrienden waren Jaap Bosch en Erica Veldkamp met hun buren Robert en Adrie Zondervan toen ze het plan opvatten om de bouw van hun twee nieuwe woningen samen op te pakken. Wel gezamenlijk bouwen, maar de woningen mochten absoluut niet op elkaar lijken. Dat is na een intensief traject van vier jaar gelukt en ze zijn nog steeds goede vrienden. 

Vanuit de kern van Doorn leidt de Buntlaan naar de gesloten bosrijke omgeving die de drukte van werk, stad en snelweg absorbeert en de ogen doet wennen aan het gedimde daglicht. Het is even knipperen met de ogen als het landschap zich weer opent in een landelijke agrarische omgeving vol zon. Hier gaat het asfalt over in zand als teken dat we het terrein van Jaap Bosch en Erica Veldkamp en Robert en Adrie Zondervan oprijden. Aan het eind staan met gepaste afstand van elkaar links een woning in moderne landelijke stijl en rechts een woning in traditionele architectuur. Jaap Bosch en Erica Veldkamp nodigen ons op het terras van hun landelijke woning uit en Robert en Adrie voegen zich bij ons. Als ze beginnen te vertellen hoe de woningen tot stand zijn gekomen, dan valt er een vergelijk te maken met ons ritje over de Buntlaan. Jaap: “We raakten achttien jaar geleden bevriend en besloten vijf jaar geleden om hier samen ruim drie hectare land met daarop een boerderij en een woonhuis te kopen. Er stonden nog een paar opstallen en het was omgeven door hoge begroeiing. Het was daardoor redelijk gesloten.”

Gebied opnieuw ontwikkeld
Dat is nu veranderd in een open terrein, want wonend in de bestaande woningen vatten ze het plan op om het hele gebied opnieuw te ontwikkelen. Daarbij zouden de oude gebouwen plaatsmaken voor twee woningen en bijgebouwen voor zichzelf en een derde woning. Een omvangrijk project waarvoor ze bij bouwbedrijf Aan de Stegge Presolid Home in Enter uitkwamen. Die koppelde ze aan hun vaste architectenbureau Building Design in Borne. Robert: “De woningen van Building Design zijn allemaal totaal verschillend. Dat vonden we belangrijk. Het past bij het karakter van dit gebied dat gebouwen niet op hetzelfde moment zijn gebouwd en dus van elkaar verschillen. Daarom staan ze ook niet te dicht bij elkaar.”

Een landschapsarchitect vertaalde dat naar een landschapsplan. Het hielp ook dat ieder een heel eigen opvatting had over de stijl van het huis, waardoor er dus een traditionele en een moderne landelijke woning ontstond. Adrie: “We hebben de architect de vrije hand gegeven en ons door hem laten leiden. Hij heeft ons ook begeleid bij de ingewikkelde procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan.” Jaap: “We hebben veel met elkaar gedaan, maar zaten telkens apart met de architect voor onze eigen woningen. Er zijn daardoor maar een paar dingen die hetzelfde zijn.”

Leren wat een woning nodig heeft
Door de lange procedure voor het bestemmingsplan hadden ze vier jaar de tijd om het ontwerp in fasen door te ontwikkelen. Adrie: “Natuurlijk viel die vertraging tegen, maar het was ook goed om te leren wat een woning nodig heeft.” Erica: “Het was een intensief proces. Doordat architect Dinant Oude Lenferink ons zo mooi in het hele proces heeft meegenomen, hebben we het nooit als een opgave gezien. Materialen uitkiezen was geen stress, maar een leuk dagje uit.”

De architect ging bij het ontwerp uit van de bouwmethode van Aan de Stegge Presolid. Robert: “We hebben de hele bouw door Presolid en hun eigen onderaannemers laten uitvoeren. Dat werkt soepeler en flexibeler dan dat wij bijvoorbeeld voor de keuken met een eigen leverancier kwamen. De keuken kon daardoor al tijdens de bouw worden geplaatst. In de bouwperiode van zestien weken waren er ter plekke ook nog allerlei aanpassingen mogelijk. Dat ging via de projectleider, maar ook in overleg met de bouwvakkers zelf.” De bouw verliep naar tevredenheid en zonder vertraging, waardoor ze in december de woningen konden betrekken. Jaap: “En we zijn nog steeds goede vrienden.”

Traditioneel en functioneel voor gezin en werk
De zandweg die tussen de twee woningen loopt doorbreekt het gevoel van een gezamenlijk erf. Rechts van die weg geeft de traditionele woning van Adrie en Robert Zondervan een gesloten aanzicht. Het concept van de woning ontvouwt zich dan ook binnen, waar de woning wel degelijk op het open landschap gericht blijkt te zijn.
Bij binnenkomst wijst Adrie ons direct op het eikenhout van de op maat gemaakte meubels, maar wil toch heel graag als eerste de woonkeuken laten zien. “Dit is zo’n heerlijke ruimte. Met ons gezin zitten we vaak samen aan de ‘stamtafel’. Hij is lekker robuust en staat zo dat je overal vandaan zicht naar buiten hebt. Door de grote raampartijen kun je mooi het slagenlandschap van de weilanden zien.”

Aparte leefruimten
De leefkeuken was één van de gewenste functies, die in het huis zijn samengebracht. Robert: “Wij zijn uitgegaan van de functionaliteiten. Dat was een leefkeuken, een aparte woon-televisiekamer en een kantoor voor mij, omdat ik mijn bedrijf aan huis heb.” Adrie: “We hebben de ruimten bewust van elkaar gescheiden en het niet in één doorlopende ruimte samengebracht. Nu heeft het de menselijke maat en kunnen de kinderen in de ene ruimte met vrienden hun gang gaan, terwijl wij in de andere ruimte rustig zitten.”
De wandafwerking is bewust basic wit gehouden, met één olijfgroene wand. De warmte komt door de eiken stroken als zichtbare verwijzing naar de houtskeletbouw. Adrie: “Het liefst hadden we een echte houten gebintconstructie zoals in oude boerderijen, maar de prijs was het ons niet waard. Dat wist de architect ons al meteen in het begin van de ontwerpfase duidelijk te maken. Die duidelijkheid over werkelijke kosten en budgetten was prettig, want daardoor bleven we realistisch denken wat wel mogelijk is.”

 

Presolid Home B.V.
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis