Modern landhuis waarin seizoenen, dromen en ruimten met elkaar worden verbonden -Converse

Landhuis, Boerderijwoning, Ontwerp op maat, Individuele architectuur, Vrije architectuur
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Een modern landhuis kan veel meer zijn dan de populaire combinatie van een strakke rieten kap, wit gestuukte gevels en zwarte kozijnen. Om dat uit te leggen maken we letterlijk een rondgang door de woning in een nieuwbouwwijk van Maassluis en komen langs de seizoenen, water, dromen en natuur.

In de nieuwbouwwijk is alles nieuw ontworpen en ingericht. Ook de omgeving van de woning waar wij welkom zijn. Ook
de woning zelf én de kavel zijn nieuw. En toch lijkt het alsof het huis is gebouwd in een bestaand minilandgoedje. Zo mag de licht glooiende tuin in Engelse landschapsstijl wel worden genoemd. Je kunt er een miniwandelingetje maken, rond de woning lopen en vanuit verschillende hoeken zien hoe de woning is opgebouwd. De rieten kap maakt de woning landelijk, terwijl het modern en strak is door de aluminium nok. De dakdelen die in verschillende lagen symmetrisch en ritmisch aan elkaar geschakeld zijn, kunnen worden gezien als het logische gevolg van wat zich eronder afspeelt. Een corridor die in het midden dwars door de woning loopt verdeelt en verbindt tegelijk de afzonderlijke plekken die ieder een gemoedstoestand weergeven. De bewoners hebben het door de architect uitgelegd gekregen: de keuken is de plek van het vuur, de slaapkamer is de plek van de dromen en de badkamer de plek van het water. Zo zijn er nog allerlei andere plekken met een menselijke maat. We komen achter de brede, verdiepingshoge voordeur in de plek van het thuiskomen. Er is nog de plek van de winter met de open haard, de plek van de natuur in de tuinkamer en buiten het terras van de ochtend en het terras van de avond. De tuin noemen we de plek van de seizoenen. De plekken staan in open verbinding met elkaar, waardoor is voorkomen dat het hokkerig wordt. De bewoners hebben daardoor altijd contact met elkaar, terwijl ze in verschillende ruimten zijn. Ze zijn ook zo aan elkaar geschakeld dat het mogelijk is om rond te lopen. Dat is zelfs zo in de kelder die met twee trappen te bereiken is. We zien dat ‘gewone’ keldertrappen ook mooi kunnen zijn. Ze zijn de aankondiging dat je in afzonderlijke ruimten terechtkomt met een ambiance en kwaliteit die gelijkwaardig zijn aan die van de plekken op de begane grond. Ze zouden de plekken van de vrije tijd of de late uurtjes genoemd kunnen wor- den. Ze nodigen in ieder geval uit om ze daarvoor vaak te gebruiken. Zo worden ze betrokken bij de beleving van het hele huis.

De plekken hebben in details allerlei accenten, zoals de lampenkapjes in de vorm van vogels. Maar de zware eiken balkenconstructie
is het dragende en verbindende thema door het hele huis. Dat begint bij de twee kolommen naast de voordeur. In de tuinkamer is het eiken het meest nadrukkelijk aanwezig. Het thema komt ook terug in de slaapkamer en de overdekte terrassen. Als verwijzing naar de oude ambachtelijke bouwmethoden zijn de balken met
elkaar verbonden door een metalen pen-en-gat verbinding die speciaal hiervoor is ontworpen. Ingebouwde lichtspots accentu- eren dit. Het zijn de lichtaccentjes die ook door het hele huis de buitenruimte maximaal bij de binnenruimte betrekken. De hoekramen met aan elkaar gelijmd glas in de hoek zijn met dezelfde bedoeling in verschillende ruimten toegepast. Na twee keer rond te hebben gelopen worden we nog gewezen op de hoogte van de plafonds en de prettige akoestiek. Dat komt door het akoestisch dempende stuukwerk. Hoewel we eindeloos rond kunnen blijven lopen om telkens weer doordachte details tegen te komen, nemen we afscheid om de plek van het openbare leven in te gaan en sluiten het speciaal ontworpen houten tuinhek.

Machiel Hopman is eigenaar van architectenbureau ConverseArchitects. “Deze woning hebben we kunnen ontwerpen in een omgeving met woningen die wij hebben ontworpen in een totaalplan voor de wijk. Het resultaat is een grote kavel die naar de meeste kanten toe vrij uitzicht heeft. We denken altijd in een totaalplan. Daardoor kon de tuin al worden aangelegd twee jaar voordat de woning werd gebouwd. Het interieur behoort ook tot dat totaal en is niet de finishing touch in de eindfase, dus was interieurarchitect Simone van Es van begin tot eind bij de ontwerpen betrokken. Daardoor is er een samenhang in sferen tussen de verschillende plekken die ik graag benoem als plek. Een ruimte heeft niet alleen een functie, ook een beleving. De stijl is kenmerkend voor ConverseArchitects. De fors aangezette eiken balken geven de woning een robuuste uitstraling. De verfijning in details maken het elegant. De aluminium nok, de lichtspots en de hoekramen met aan elkaar gelijmd glas in de hoek zijn daar exemplarisch voor.”

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis