Lichtenberg, stoer en eigentijds huis

Vrijstaand, Villa
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

We rijden in een pittoresk Fries dorp, door een straat met een typisch Friese naam. Een vrijstaande witte villa met een rietenkap trekt onze aandacht. Wat een eyecatcher! In vele opzichten is het een opvallende verschijning: de dakkapellen, verspringende daklijnen, robuuste schoorsteen, zwarte kozijnen, een gezellige veranda. En dan zien we nog niet eens het interieur. Even later zitten we aan tafel met Kees en Hester en vertellen zij dat zijn graag duurzaam wilden bouwen. Tegenwoordig natuurlijk ook een vereiste. “Wij hebben gezegd dat we duurzame producten, zoals zonnepanelen, willen toepassen mits de terugverdientijd rond tien jaar ligt. We hebben dus volop zonnepanelen op het dak van de garage en er is vloerverwarming”, vertelt bewoonster Hester.

 

Kees en Hester, plus hun vier dochters, waren gecharmeerd van het Friese dorp. Wat een geluk dat zij er een bungalow te koop zagen staan. “Ik heb meteen met de makelaar gebeld om uit te zoeken of we de bungalow in de bestaande wijk zouden mogen slopen en dus nieuw konden gaan bouwen. Er komen hier niet veel bouwkavels te koop. Bij de gemeente hebben we uitgezocht of er op de kavel een woning, in bouwoppervlakte even groot als de bungalow, mét een verdieping gebouwd mocht worden. Toen daar akkoord op was, zijn we via internet en magazines als Kavel & Huis bij Eve architecten en Bouwbedrijf Lichtenberg terechtgekomen”, vertellen de bewoners.

 

Woonwensen
Bij Lichtenberg volgden uitgebreide gesprekken waarbij ook de huisarchitect aanschoof en alle de woonwensen werden geïnventariseerd. Er moeten in ieder geval vijf slaapkamers komen, een bijkeuken voor voldoende opbergruimte, een sfeervolle veranda, een rieten dak en een open keuken met eetkamer waarbij toch niet alles ‘zichtbaar’ is. “De inhoud was in één keer goed op papier gezet, maar wij wilden in het uiterlijk toch iets meer landelijke stijl vanwege het rieten dak. De tekening werd bijgesteld en het dak kreeg meer verspringende lijnen en er werden modernere, grijze hardstenen dorpels ingetekend. Mooi! Na een kleine aanpassing door de welstandscommissie is de hoeveelheid ramen in de dakkapel verkleind en werd het ontwerp goedgekeurd”, vertelt Hester.

 

Samenwerking
Tijdens de bouw ging het echtpaar natuurlijk vaak op locatie kijken. “In samenspraak met de architect is er bepaald waar wij lampen etcetera wilden, daarna hebben we samen met de aannemer – ook tijdens de bouw nog – alle lichtpunten en stopcontacten verder geregeld. Er was tijdens de bouw nog veel mogelijk”, legt Kees uit. Zo is hun droomhuis ontstaan. Hester: “Het is intensief om je huis te laten bouwen, maar we zouden met deze bouwopzichter van Lichtenberg, met verkoopadviseur Rutger Bak en Eve architecten zo weer een huis laten bouwen. De samenwerking verliep uitstekend!”

 


Duurzaamhei
d
Duurzaam bouwen is tegenwoordig een must, maar duurzaamheid stond absoluut ook op het wensenlijstje van de bewoners. “Wij wilden duurzame producten zoals zonnepanelen toepassen, mits de terugverdientijd rond tien jaar ligt. Op moment van bouw viel een warmtepomp dus af, maar we hebben wel al de nodige voorbereidingen getroffen voor als het moment daar is om wel over te schakelen. De zonnepanelen liggen op het dak van de garage, omdat je die niet gaat toepassen in een rieten dak.”

 

Wit gekeimd
Het bouwbedrijf adviseerde om te kiezen voor donkere kozijnen. Na wat wikken en wegen, gingen de bewoners voor zwarte kozijnen aan de binnenkant. Nu past dat prima het frame van de taatsdeuren en de inrichting. “De buitenkozijnen zijn wit, net als de gevel. Gelukkig hoefden we niet ook nog eens de kleur baksteen en voeg te bepalen.” Bij Lichtenberg hebben villa’s een aantal kenmerken zoals de grote schoorstenen, rietenkappen en het wit keimen van de woning. “Keimen is een schildertechniek waarbij met speciale keimverf wordt gewerkt. Doorgaans wordt het complete huis wit gekeimd. In combinatie met een rieten kap en donkere, houten gevelbekleding steekt dit mooi af en zorgt het voor een chique uitstraling”, adviseert het bouwbedrijf.

 

Open ruimte
De indeling en het interieur zijn zorgvuldig gekozen. Hester legt uit dat zij op een gegeven moment ‘keuze-moe’ waren. “We zijn eerst eens een half jaar in de woning gaan leven. Wij menen dat je dan pas ervaart hoe groot de meubels kunnen zijn. De lange eettafel en de bank zijn dus pas aangeschaft toen wij hier al lang woonden.”
Een tussenmuur bij de eettafel en de woonkamer zie je niet vaak, maar werd hier bewust gekozen. “We wilden wel een open ruimte, maar niet overal volledige inkijk. Het is knusser. Bovendien kun je nu rustig aan tafel zitten en niet worden gestoord door de tv in de woonkamer”, aldus Kees. Vandaar een speelse schakeling. Maar bovenal een bijzonder behang op de muur aan de zijde van de eettafel. Een eyecatcher. Al zijn de taatsdeuren vanuit de hal naar de living dé blikvangers in de woning.

 

DE bouwer aan het woord
Rutger Bak, commercieel manager bij Lichtenberg Bouwbedrijf:

“Lichtenberg is vanaf de ontwerpfase tot en met de oplevering bij deze fraaie villa betrokken geweest. Wij zijn er om het project te begeleiden. Bij ons heb je alles onder 1 dak: ontwerpen, adviseren en bouwen. Wel zo fijn, want laten we eerlijk zijn: bij de realisatie van een traditioneel gebouwde woning komt héél wat kijken. Vandaar dat wij al deze stappen hebben ondergebracht in een slim 10-stappenplan. Lichtenberg Bouwbedrijf kiest al sinds 1935 voor de ambachtelijke en traditionele aanpak voor het bouwen van een villa. De klant kan dus o.a. rekenen op klassiek metselwerk, ambachtelijk gestorte vloeren en klassieke dakpannen of robuust riet. Hester en Kees zagen op onze website en in onze brochure een en aantal huizen dat aansprak. Tijdens het eerste gesprek bij ons op kantoor hebben wij hun wensen geïnventariseerd en een eerste budgettering opgesteld. Daarna hebben we samen met onze huisarchitect het eerste ontwerp gemaakt. Wij werken veel samen met EVE architecten. Wij hebben een goede samenwerking met elkaar en begrijpen elkaar met één woord. Het eerste ontwerp sprak gelijk aan en na een aantal wijzigingsronden was het ontwerp definitief en gereed voor de bouwaanvraag richting de gemeente. We hebben optimaal gebruik gemaakt van de hoekkavel. Vanuit elke kant heeft het huis een eigen gezicht. Het is door de keuze van materialen en de kleurstelling een stoer en eigentijds huis geworden. Met wit, gekeimde buitenmuren, daklijsten en overstekken van red-cedar, zwarte gepotdekselde gevels van douglas hout. Het dak is voorzien van een eerste keus riet en gelegd door onze vaste rietdekker van Wincoop uit Putten. De hoofdslaapkamer en de kamers op zolder zijn voorzien van airco. Alle wanden, plafonds en schuine zijden van de kap zijn sausklaar opgeleverd en gesausd. Al met al kan de afwerking van dit huis luxe worden genoemd.
Wij kijken terug op en een zeer prettige samenwerking en we zijn trots op het eindresultaat.”

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis