Lichtenberg, in het groen, dichtbij de stad

Eigen ontwerp, Vrijstaand, Rietgedekte villa
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Wonen in het groen en toch dichtbij de stad. Hooglanderveen. Oorspronkelijk een zelfstandig dorp, nu een geliefde wijk nabij Amersfoort. Kiki en Edward wonen er zo’n negen jaar. Eerst in een twee-onder-één kap, nu in een vrijstaand huis. Met een permanent vakantiegevoel, zoals zij zelf zeggen. “Ons vorige huis werd aan de krappe kant met drie opgroeiende kinderen”, vertellen Kiki en Edward. “We wilden graag in deze buurt blijven wonen. Je hebt hier het gevoel dat je buiten woont, maar naar de binnenstad van Amersfoort is het een kwartier fietsen. De ligging van deze kavel was helemaal naar onze zin. Door de naast gelegen oude houtwal van grote eiken heb je het gevoel midden in het groen te wonen. Om ons een goede voorstelling te kunnen maken over de inpassing van het huis op de kavel, gingen we regelmatig de kavel bekijken. Zo wisten we ook waar de terrassen het beste gesitueerd konden worden.”

Ze gingen op zoek naar een bouwbedrijf.“Uiteindelijk werd het ‘Bouwbedrijf Lichtenberg’. Het voordeel van dit bouwbedrijf – vonden wij – is dat het samenwerkt met een architectenbureau. Ontwerpen, bouwen en bouwbegeleiding in één hand. We zijn met de architect om tafel gaan zitten. Onze wensen hebben we kenbaar gemaakt. Daar is een ontwerp uitgekomen dat eigenlijk in één keer raak was. De indeling was helemaal volgens onze wensen. Het accent ligt bij ons op de woonkeuken, dat is eigenlijk onze leefruimte. Beneden een woonkamer. Voor de kinderen een aparte kamer. Daar kunnen zij met hun vrienden bijvoorbeeld televisie kijken. We wilden allebei een eigen werkkamer. Verder drie slaapkamers op de eerste verdieping. Helemaal boven een aparte slaapruimte met badkamer voor ons. We noemen dat onze loft. Omdat we graag buiten zitten, een overdekt terras.

In het ontwerp zijn een aantal variaties aangebracht.” De buitenmuren zijn wit, gekeimd metselwerk. Maar Kiki en Edward twijfelden of ze rode baksteen mooier zouden vinden. “De architect heeft ook een uitvoering op tekening aan ons laten zien in rode baksteen. We konden toen vergelijken. Het werd dus gekeimd metselwerk. De andere variatie was uitbouw aan de zijgevel met een puntdak. Een alternatief was om het schuine dak door te laten lopen. Toch hebben we gekozen voor uitbouw.

Door de kleurstelling en strakke vormgeving is binnen en buiten een harmonisch geheel geworden. Ondanks de strakke vormgeving is het een huis met leuke hoekjes. We houden van een huis met verrassingen.”


 

De bouwer aan het woord: Rutger bak
Rutger Bak, van Bouwbedrijf Lichtenberg, heeft de bouw vanaf de ontwerpfase tot en met de oplevering begeleid. ”Kiki en Edward zagen op onze website een type huis dat hen aansprak. Tijdens het eerste gesprek bij ons op kantoor hebben wij hun wensen geïnventariseerd. Eerst zijn de mogelijkheden onderzocht wat er mocht volgens het bestemmingsplan voor de desbetreffende kavel. Het is een kavel van 550 m2 waarop een huis van ruim 1000 m3 gebouwd moest worden. Er is gekozen voor traditionele bouw, met gemetselde binnenmuren. De buitenmuren zijn wit gekeimd. Daklijsten en overstekken zijn van red cedar, de zwarte gepotdekselde gevels van douglas-hout, deur- en raamkozijnen zijn extra zwaar en van hardhout. Verwarming gaat door middel van een combinatie van een cv-ketel en luchtwarmtepomp-installatie. Alle slaapkamers hebben airconditioning. Met het domotica-systeem zijn veel functies in het huis centraal te bedienen.”

 


 

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis