Lichtenberg, chique spel van klassiek en modern; oost en west

Moderne bouwstijl, Jaren’30 bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Een onmiskenbare, ‘jaren dertig’ Lichtenberg woning maar tegelijkertijd met een leuke vleug eigen inbreng en eigentijdse, moderne ‘binnenkant’. Bouwbedrijf Lichtenberg uit Rijssen is voor geen kleintje vervaard en eerlijk gezegd is dit dan ook geen kleintje! We willen straks natuurlijk nog wel even weten hoe een bouwer uit het oosten onder de rook van Rotterdam terechtkomt. Breed van opzet en vooraan op de kavel, heel slim want des te meer kun je van de ruime tuin genieten. Deze woning lijkt al fors en breed van buiten maar het interieur is zonder meer ook open, ruim en transparant. De zon staat midden juli recht op de voorzijde maar aan de achterkant genieten de bewoners intussen volop van het buitenleven onder een leuke, overdekte veranda.

Denken vanuit een grotere ruimte
Voor de trotse bewoners, die hiervoor in Rotterdam woonden maar dan in een appartement waren enkele parameters van groot belang: “wij wilden het liefst beneden één grote, deelbare ruimte. Dat wil zeggen: een open kamer met diverse ‘hoekjes’ zoals een speelkamer, een open keuken, een eetkamergedeelte, een tv hoek en de feitelijke living, allemaal gevoed vanuit een grote overgangsruimte. Verder wilden wij graag een combi van traditioneel van buiten en strak en modern van binnen.” Wel, het deels klassieke uiterlijk, compleet met brede opzet, lekker overstek rondom, duidelijke gootlijsten, de kenmerkende rode baksteen met iets terugliggende donkergrijze, doorstrijkvoeg en de brede, bijna panoramische raamvensters beantwoordt sterk aan de stijl jaren dertig. Overigens werd dit niet door de welstandscommissie of de gemeente opgelegd. Maar nadere beschouwing leert bijvoorbeeld ook dat architectenbureau Van der Padt en Partners uit Hardinxveld Giessendam in nauw overleg met de bewoners flinke, eigentijdse inbreng heeft toegepast. Er is geen trasraam bijvoorbeeld en de talrijke raamkozijnen lijken met hun blauwbetonnen kaders (wij dachten eerst aan blauwsteen) als het ware uít de muren te komen! Met name ook op de hoekvensters geeft dit een fraai en ruimtelijk effect dat overigens ook van binnen meer ruimtesuggestie tot gevolg heeft. Het lijkt een nieuwere variant op de zogenaamde ‘bloemenvensters’. Verder zie je pas goed dat dit woonhuis niet zomaar een blokvorm heeft als je er rondom heen loopt. Met vier dakkapellen, een hoge schoorsteen links, een carport en inpandige berging links, een aparte voordeurgroep en een overdekte veranda met open haard achter is dit huis van geen kant bezien hetzelfde en best complex van vorm. Daarmee onderscheidt de woning zich meteen van veel andere ‘jaren dertigers’.

Keuze voor ‘oosterse’ bouwers
De bewoners verklaren de keuze voor Lichtenberg uit Rijssen als volgt: “wij lazen in Kavel & Huis een aantal positieve artikelen en zagen in dit magazine ook architectenschetsen van bouwbedrijven. We selecteerden er een stuk of vier, vijf. Met twee zijn we wat verder gegaan; bij Lichtenberg in Rijssen werd echter het best geluisterd naar onze wensen. Wij zijn ook achteraf bijzonder content met ons aanspreekpunt Rutger Bak maar zeker ook met de bouwploeg die hier vier dagen per week van ‘zeven tot zeven’ keihard heeft gewerkt. Echte vakmensen die voortdurend met je willen meedenken! Er is van begin af aan een goede ‘klik’ geweest! Wij konden de kwaliteiten van bouwer Lichtenberg zelfs van tevoren ‘live’ bekijken want onze vorige buren uit Rotterdam hebben een klein stukje verderop ook met hen gebouwd. Wij zagen er in het prilste begin nog een klein beetje tegenop, ons eerste eigen huis maar toen we die kwaliteit zagen en hoorden hoe vlot het bouwproces met hulp van Lichtenberg was bevallen, waren we er meteen uit!”

Strak interieur; veel licht
Een aantal kenmerken bepalen voor een groot deel de stijl, de Hilversums formaat bakstenen met hun bepalende rossige kleur, de belangrijke voegkleur, de vorm van de kozijnen waarbij rekening is gehouden met de lijnen die in deuren en kozijnen doorlopen. Op het dak liggen keramische dakplaten in plaats van gebruikelijke pannen. De markante schoorsteen dient nu nog een gashaard maar is berekend op een eventuele, echte open haard straks. Mogelijk door de brede, verspringende frontgevel en de plek op dit perceel lijkt het geheel groter dan de kavelmaten aangeven: ca. 850 m2. Het huis lijkt eenmaal binnen, door de witte interieur-kleuren nog weer een slag groter. Over de bouw, de woning is op traditionele wijze gemetseld, deed men eigenlijk precies een jaar. Er is op deze plek wel geheid, ook onder het terras aan de tuinkant. De hardhouten ramen deuren en kozijnen komen uit eigen timmerfabriek van Lichtenberg. De goten en afvoerleidingen zijn van zink; af en toe zijn vanwege de uitkomende betonkaders creatieve oplossingen bedacht in die zinken afvoerbuizen, staat eigenlijk wel charmant! Als we in de entreehal binnenkomen is er meteen een heerlijke doorkijk naar boven in het open trapgat, met een perfecte keuze van “kroonluchters” die helemaal geen luchters zijn maar lampen die erg goed uitkomen binnen de strakke, eikenhouten trap met wit stuukwerk. Veel invallend daglicht valt ons op; in alle hoeken van deze transparante woning. De woonkamer met tv hoek is aan de linkerkant, de open keuken, eetkamergedeelte en speelkamer voor de kleintjes is rechts met nog een bijkeuken en de inpandige berging daarachter. De veranda is via de openslaande deuren bereikbaar. Op de eerste overloop vinden we de ouderslaapkamer, met ernaast een forse inloop-kledingkast en een separate badkamer. Hier zijn bovendien nog een kinderslaapkamer, een logeerkamer en een waskamertje. Via de tweede trap naar de volgende verdieping kom je bij nog eens twee kinderslaapkamers en een extra badkamer. Een ruime woning kortom, die het beste van een klassiek uiterlijk verbindt met een modern interieur!

Bouwbedrijf Lichtenberg B.V., Rijssen
Bouwbedrijf Lichtenberg B.V., Rijssen Octaanstraat 5
7463 PM Rijssen

0548 – 513 663

www.bouwbedrijf-lichtenberg.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis