Landelijke eigentijdse woning – Presolid Home

Landhuis, Boerderijwoning, Ontwerp op maat, Eigen ontwerp
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Als professionele hoveniers stond het voor Annemien en Martien vast dat hun kavel veel buitenruimte moest hebben die ze zelf konden inrichten. Dat het ook nog vrij, in de hoek van een clustertje van kavels was, gaf helemaal de doorslag. Om inspiratie op te doen voor de woning, kwamen ze op Pinterest telkens bij woningen uit die door bouwbedrijf Presolid Home waren gerealiseerd.
Wat een brug al niet kan doen. Om de woning van Annemien en Martien te bereiken, moeten we een bruggetje over. Het geeft meteen het gevoel van vrijheid en geborgenheid. Als we het rijpad volgen naar de laatste woning, is het duidelijk dat deze op een grote kavel staat. Voor het huis is een ruim erf. Een perfect bijgehouden tuin scheidt het huis van een bijgebouw. De ruime opstelling maakt ons nieuwsgierig hoe de tuin achter de woning ver doorloopt.
Door die ruime opstel- ling komt de landelijke stijl van de woning helemaal tot zijn recht. De traditionele hoofdvorm is logisch opgebouwd uit wit gestucte gevels met zwarte kozijnen boven een zwart gemetselde plint. Uiteraard is de schuine kap met riet gedekt. De zwart gepotdekselde rabatdelen van de aanbouw komen terug in enkele gevelelementen en het losstaande bijgebouw. Het eiken als ondersteuning van de hoek zien we meer toegepast als we door bewoners Annemien en Martien naar de uiter- ste hoek van de achtertuin worden geleid. Martien: “Hier zie je hoe de lijn van de goothoogte helemaal is doorgetrokken. Je ziet ook hoe de verschillende gevels verspringen en in elkaar grijpen doordat de materialen elkaar afwisselen.” Binnen leggen ze uit hoe dat zo is ontstaan.

Vanzelfsprekend nemen we plaats aan de tafel in de grote leefkeuken. Annemien: “We hebben een hoveniersbedrijf, dus vinden we de buitenruimte belangrijk.
We leven ook het liefst zoveel mogelijk buiten. In de keuken vindt het dagelijks leven plaats. Door de dubbele openslaande deuren lopen we zo vanuit de keuken naar de overkapping.” Martien: “Als je via de voordeur binnenkomt is de hal zo gericht dat het logisch is om door te lopen naar de keuken. Maar je kunt ook rechtsaf naar de werkkamer. Die hebben we bewust wat apart van de woning bedacht, met nog een wasruimte ertussen. Door die bijna los in een aanbouw te plaatsen, is de aansluitende overkapping het verbindende
element geworden.” Ze zijn tot deze plattegrond gekomen samen met bouwbedrijf Presolid Home, nadat ze hun ideale kavel hadden gevonden. Martien: “We vonden huizen met witte gevels, zwarte kozijnen en een rieten kap al mooi. Toen we ter inspiratie op Pinterest dit soort huizen bekeken, kwamen we telkens uit bij huizen die waren gebouwd door Presolid Home. Dus was de keuze niet zo moeilijk.”

Annemien: “Hun bouwmethode is prefab, maar onder architectuur. En houtskeletbouw. Dat spreekt ons aan vanwege het prettige leefklimaat en de akoestiek. Je hebt ook nooit koude muren en het is droge bouw, dus je hebt geen droogscheuren.” Nadat ze hun wensen kenbaar hadden gemaakt en de architect van Presolid Home de eerste schetsen aan ze
voorlegde, konden ze nog veel inbrengen. Annemien: “Voorna- melijk op de bovenverdieping hebben we nog veel aan de inde- ling veranderd.” Mede door de houtskeletbouw zagen ze hun huis in één dag overeind staan, wind- en waterdicht. Martien: “Dat is indrukwekkend. Maar het betekende ook dat je vooraf over alle details al moet hebben nagedacht. Presolid Home heeft dat goed in het hele ontwerpproces met ons doorgesproken.” Zelf hebben ze door de tuininrichting en de vele planten in het interieur nog eens extra binnen en buiten in elkaar laten over- lopen. Dat is niet alleen waarom ze het als hun eigen woning ervaren. Annemien: “Het huis is mooier doordat we er veel tijd aan hebben besteed om het goed uit te denken.”

Ruud ten Brinke is adviseur bij Presolid Home. “Dit is een plaatje dat mooi in het landschap staat. Het is een ruime kavel op een prachtige, vrije locatie. Dat moet je in de woning terug laten komen. Daardoor is dit een landelijke woning met een eigentijdse uitstra- ling. Dat is te zien aan de combinatie van het strakke stucwerk, het antraciet-zwarte metselwerk en de rieten kap. De zwarte houten elementen en het eiken versterken elkaar in de robuuste uitstraling. De grote glazen elementen brengen binnen en buiten samen. Ik vind het een sterke indeling doordat de ruime leefkeuken het hart van het huis is en tegelijk naar buiten toe gericht is. De overkap- ping aan de zijkant, zorgt ervoor dat het geen licht uit de keuken wegneemt. De opdrachtgevers hebben veel inbreng gehad. Het is onze expertise en professionaliteit om ze zo te begeleiden dat het bouwkundig goed is en de maten en verhoudingen kloppen. Daarin moeten ze hun inbreng terugzien, zodat het hun woning is.”

Presolid Home B.V.
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis