Groenveste, een ‘boswachterswoning’ in Nobelhorst

Vrij ontwerp
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Nobelhorst – het dorp van Almere. Zo wordt deze nieuwe wijk in ontwikkeling omschreven. Elke buurt heeft een eigen karaker. ‘De Boswachterij’ bijvoorbeeld. Ronald en Nancy kochten een bouwkavel in deze buurt.
Ze lieten een huis bouwen aan de rand van het bos. Een ‘boswachterswoning’.

 

 

Het huis staat aan de rand van de wijk tegen het decor van een groene bosrand. Van buiten gezien maakt het een bescheiden indruk, binnen is het opvallend ruimtelijk. Dankzij de grote glazen pui genieten de bewoners van vrij uitzicht op het bos.
Ronald, Nancy en hun dochter Yasmine wonen nu ruim een jaar in hun ‘boswachterswoning’.

Hoe ziet een boswachterswoning er eigenlijk uit? “Dat was de omschrijving van de bouwstijl die we voorgeschreven kregen toen we deze bouwkavel kochten”, vertelt Ronald. “Het ontwerp was vrij als je maar gebruik maakte van natuurlijke materialen. Qua stijl moest het wel passen in de omgeving – aan een bosrand. Vandaar de benaming ‘boswachterswoning’”.

 

Waren jullie op zoek naar een bouwkavel in Almere?
“Ja, we wilden graag in Almere blijven wonen. Het idee voor nieuwbouw kwam bij ons op omdat we de ligging van de kavel in het plan Nobelhorst heel gunstig vonden. Een perceel van 540 m2 met
uitzicht op het bos. Een uitdaging om daar een huis voor te laten ontwerpen. Nadat we een optie op de kavel hadden genomen maakten we op een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst kennis met verschillende architecten en bouwbedrijven. Eén daarvan was Groenveste. De presentatie en werkwijze van dit bedrijf sprak ons aan.”

 

Wat waren jullie ideeën over het ontwerp?
“We hadden in het begin alleen nog maar vage ideeën. Tijdens het eerste gesprek met architect Folkert Bijlsma zijn er ruwe schetsjes gemaakt als uitgangspunten voor een ontwerp. Later is één en ander uitgewerkt. Het definitieve ontwerp voldeed aan de wensen van ons en ook aan die van de gemeente.”

 

Het huis staat aan de bosrand. Heeft deze locatie invloed gehad op de indeling?
“Ja, dat heeft het zeker. Uitzicht op de bosrand was een belangrijk uitgangspunt voor de indeling. Dankzij de grote glazen pui aan één zijde heb je het gevoel buiten te wonen. De grote schoorsteen van de binnen en buiten open haard is een karakteristiek element in het ontwerp. Het interieur moest ruimtelijk worden. Woonkeuken met aansluitend een eetkamer, woonkamer plus een kantoorruimte – die kunnen we later ombouwen tot slaapkamer met badkamer. Een levensloopbestendige indeling voor de begane grond. Boven drie slaapkamers en een ruime badkamer.”

 

Hoe zou je het wonen in jullie nieuwe huis omschrijven?
“We hebben elke dag een beetje een vakantiegevoel. Als we ‘s morgens vroeg naar buiten kijken zien we reeën grazen aan de bosrand. Heel bijzonder. Dit deel van Nobelhorst is eigenlijk een dorp op zich. Je hebt niet het idee dat je in Almere woont. Het is ons huis op een droomplek.”

 

De architect aan het woord Architect Folkert Bijlsma heeft het huis van Ronald en Nancy
ontworpen. “Ontwerp een huis dat qua sfeer past bij de plek aan de bosrand van Nobelhorst. Een ‘boswachterwoning’. Zo luidde de omschrijving van de bouwstijl die de gemeente aangaf. Ronald en Nancy hebben in een eerste gesprek aangegeven wat zij ongeveer wilden. Zij toonden verschillende voorbeelden van landelijke bouwstijlen. Op basis van deze voorbeelden heb ik de eerste schetsontwerpen gemaakt. Een huis met lage gootlijnen en een verspringende kap – met riet gedekt. Het uiteindelijke ontwerp heeft de stijl van een landelijke villa in combinatie met het aanzien van een schuurwoning. Landelijk van karakter – mede benadrukt door het gebruik van een gevelbekleding van hout in combinatie met metselwerk van donkere baksteen. Vanuit een 3D-model werden alle bouwelementen prefab gemaakt. Binnenwanden zijn gemaakt van keramische elementen. Deze bouwwijze wordt toegepast bij alle huizen die door Groenveste worden gebouwd. Door een hoge isolatie – Rc-waarde van 5 tot 6 – en triple glas in combinatie met een luchtwarmtepomp en met een optie voor zonnepanelen – is het huis energieneutraal. Het ontwerp werd ook door de gemeente positief ontvangen.
Een huis passend op de plek zoals men voor ogen had.”

 

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Rob Kater

Groenveste B.V.
Groenveste B.V. Achthoevenweg 34
7951sk Staphorst

0522 701 016

www.groenveste.nlBezoek website bedrijf
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis