Lofthome | Wonen in staal

“De weg naar ons huis is nog een beetje modderig vanwege het bouwverkeer”, zegt Daan Fröger verontschuldigend. We doen uit voorzorg onze schoenen uit in de hal. Op kousenvoeten treden we binnen. Ruimtelijk is onze eerste indruk. Binnen is het veel ruimer dan je van buiten zou verwachten. Daan en Carla Fröger wonen nu ruim twee maanden in hun Lofthome-huis. Zij zijn niet alleen bewoners van deze stalen bungalow maar ook de medebedenkers van het concept Lofthome.

Hoe kwam het idee voor staalbouw tot stand?

Daan: “Als ik in een bedrijfshal kwam, dan keek ik naar de stalen constructies. Daar werd ik door geïnspireerd. Waarom zou je niet in een huis kunnen wonen waar je de stalen constructie gewoon laat zien. Dat was het begin van het idee voor Lofthome.”
van idee naar uitwerking. Hoe verliep dat? “Carla en ik waren in 2010 op een architectuurbeurs, we zijn altijd geïnteresseerd geweest in architectuur. Daar kwamen we in contact met architecten waarmee we ons idee bespraken. Dat klikte. Zo is het Lofthome-concept ontstaan. Een woonconcept in staalbouw. Geen cataloguswoningen, elk huis is uniek. Op maat, onder architectuur ontworpen. De eerste Lofthome werd in 2011 gebouwd. Nu staan er meer dan veertig Lofthomes.”

Met verschillende architecten en bouwbedrijven?

We werken samen met BKKV Architecten. Voor de bouw met Hardeman Systeembouw. Samen met onze zoon Ernst doen we de de klantcontacten en marketing.”

Wat zijn de mogelijkheden?

“Heel veel. Wat je wilt, groot of klein, een zadeldak, plat dak of een bungalow. Alles wordt onder architectuur, op maat gemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar de constructie is altijd van staal. De buitenmuren zijn gemaakt van sandwich-panelen. Die kunnen worden bekleed met diverse soorten materialen zoals metaal, hout of kunststof. Wat men wil.”

Hoe staat het met de afwerking binnen?

Carla: “Sommige mensen die bij ons op bezoek komen stellen – als ze naar het plafond kijken – wel eens de vraag: ’Blijft dat zo, komt er geen plafond in?” Dan moet ik altijd lachen. Nee dat hoort zo, zeg ik dan. Wij vinden dat mooi. Je kunt binnen de constructie zien, dat is prachtig. Het huis is eigenlijk één grote leefruimte. Er zijn maar vijf deuren. De ruimtes zijn voor een groot deel gescheiden door losse wanden. Die kun je verplaatsen. Op die manier kun je de indeling flexibel houden.”

Energie-zuinig?

Daan: “Dit huis is energie-neutraal. Sterker nog, de energieprestatie (EPC) is met 0,16 onder energie-neutraal. Het huis heeft vijfentwintig zonnepanelen, een lucht/water warmte-pomp, hemelwater-opvang, individuele behandeling van afvalwater met een rietfilter en een waterontkalker. De rc-waarde van de wanden is 6,3, en voor het dak ruim 8. In de aluminium kozijnen zit driedubbel glas. Alles bij elkaar een hele optelsom van energiebesparing.”

Voor de bouw van jullie huis is gekozen voor het gebied Oosterwold bij Almere. Waarom juist hier?

“Omdat het een uniek ontwikkelingsgebied is. Je hebt hier alle vrijheid om te bouwen wat je wilt. Zonder welstandscommissie. Er zijn geen vast omlijnde kavels aangegeven. Je kunt zelf bepalen hoe groot je kavel moet zijn. Om hier te kunnen bouwen moet je zelf alles voorbereiden. Zoals de infrastructuur, toegangswegen, beheervereniging en aansluiting door nutsbedrijven. Dat doe je natuurlijk op een slimme manier, samen met andere bewoners. Er is een beheer-vereniging opgericht waarin we collectief besluiten nemen.”

Een huis bouwen in Oosterwold. Is dat pionieren?

Carla: “ Ja dat is het wel. Maar op een positieve manier. Je hebt hier een geweldige vrijheid. Als ik uit het raam kijk, dan zie ik de lucht en het ruime landschap. Aan de andere kant het bos dat beschutting geeft. Ik kan ontzettend genieten van dit huis en van het wonen op deze plek. Wat wil je nog meer.”

Meer over de aannemer

Lofthome
Auguste Comteweg 15
1349 CD Almere
info@lofthome.nl
www.lofthome.nl

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Peter Muller

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis