De zachte ‘G’ van VarexHuis

We zijn overduidelijk in het ‘zachte G’ gebied aangekomen. Als we de weg vragen, verstaan we het nog maar nét al komen we er wel precies mee tot aan de voordeur van een fraaie woning! Dit woonhuis is gerealiseerd door VarexHuis met o.a. vestigingen in Borne en Barneveld maar ook zij hebben in deze regio dus hun weg kunnen vinden. Die onmiskenbare ‘G’ is even onvermijdelijk als vermakelijk als we de namen van de trotse bewoners vernemen: Geertrui en Gijs, zij zijn met hun drie kinderen de trotse bewoners van dit ruime woonhuis op een rustige nieuwbouwplek in Zuid-Limburg. Het is een frisse maar zonnige oktoberdag en het eerste dat ons opvalt is de ruime opzet en natuurlijk: het ‘two-tone’ uiterlijk.

Aanbevolen door vrienden

Als een woning zo lekker op de zon is geplaatst, in dit geval met de woonkamer/ uitbouw recht op de zon, dan is het onvermijdelijk dat de andere kant zich vol in de schaduw bevindt. Maar nog steeds is het twee kleuren karakter effectief, de wit gekeimde delen contrasteren sterk met de sintel-achtige baksteen en geven dit woonhuis een onmiskenbaar eigen karakter. Links bevindt zich een binnendoor bereikbare garage, achter zijn nog de fraaie uitbouw met openslaande tuindeuren maar er zijn nog veel meer leuke details te ontdekken, zo heeft het dak met platte, keramische pannen een opvallende ‘kraag’ en natuurlijk aan de zon-kant nog een stuk of dertig pv-cellen. Hoe het is begonnen weet Gijs maar al te goed: “wij woonden hier enkele honderden meters vandaan in een woning die ook nieuw gebouwd was. Dat was wel iets anders, een twee-onder-één-kap maar helemaal happy werden wij daar niet. We misten een beetje de ruimte binnen en buiten. Nadat we eerst nog zijn gaan zoeken in bestaande bouw kregen we wel steeds beter een idee van wat we wilden. Wij hechten veel aan snelle bouw en aan ruimte in de woning. Plus: we wilden veel licht, rondom!

Een stel vrienden van ons hadden overigens al gebouwd met VarexHuis, hier dichtbij. Van hun aanbevelingen werden we echt enthousiast en toen zijn we maar eens gaan praten met VarexHuis in vestiging Barneveld. Pas daar werd het ons duidelijk dat wat als een ‘basis-ontwerp’ begint, kan eindigen in iets dat er totaal anders uitziet. Werkelijk, die flexibiliteit is enorm! Zo begon dit huis als basiswoning B21, dat kwam ons eerst nog wat vreemd voor maar na een tijdje samen aanpassen werd het precies zoals wij het wilden. Wij hadden een prima ‘klik’ met Thijs Kamers van VarexHuis die ons werkelijk overal mee geholpen heeft. Omdat het eigen beton-systeembouw is, zijn we later ook in de fabriek te Borne gaan kijken. Dan krijg je echt feeling met wat je eigen woning zal worden! Uiteindelijk zijn bijna alleen de muren hetzelfde gebleven en al het andere is aangepast. Flexibiliteit is echt hun allersterkste punt en dan bedoel ik in het ontwerp maar dat geldt zeker ook voor hun eigen bouwploeg die in alles met je wilde meedenken! We kunnen niet anders zeggen dan dat we erg tevreden zijn. Ik heb VarexHuis nu bijvoorbeeld ook weer bij een stel nieuwe buren warm aanbevolen!”

Snelle bouw

Als we vragen hoe de systeembouw is verlopen, je kunt tegenwoordig immers ook kiezen uit metselwerk of houtskeletbouw, is Gijs andermaal enthousiast. “Wij hebben zeer bewust gekozen voor dit systeem. Het casco dat in delen uit de fabriek komt, staat werkelijk in 2/3 dagen overeind. De delen zijn van lichtbeton en dat bevalt ons uitstekend. Daartegen wordt dan gemetseld. Gelukkig kun je bij VarexHuis ook andere dingen regelen, boodschappen doe je toch liefst in één winkel, tenminste wij wel. Zo konden wij de badkamer/inrichting maar ook een lastige staande radiator in de woonkamer, een doorkijk open haard of de uitbouw gewoon bij hen in orde maken. Natuurlijk hebben wij ook onze eigen wensen kunnen realiseren. De twee kleuren bijvoorbeeld en de huisarchitect heeft bijv. weer een gedeelte van het witte keimwerk verdiept laten metselen om de balans in het aanzicht te waarborgen.

De sintelkleurige baksteen hebben we zorgvuldig gekozen maar we kregen wel goede tips. De meerprijs krijg je gelukkig ook direct te horen en als het duurder wordt adviseren ze niet eens direct ‘tegen het randje’ maar wel iets goeds. Uiteindelijk waardeer je dat des te meer, het is immers geen kleinigheid, een eigen huis laten bouwen. Vanwege het licht in huis hebben we extra ramen laten plaatsen en natuurlijk de welkome uitbouw aan de tuinkant. Andere voorbeelden: we mochten zelf de ruimtes indelen, zodoende hebben we nu een apart zithoekje bij de haard maar ook een open kinderkamertje naast de keuken, een bijkeuken naast de garage en een extra kamer op de tweede verdieping. Het is echt ruim en licht geworden, precies wat we wilden! Voor wat betreft de energie, dit huis is heel goed geïsoleerd maar die 30 pvcellen op het dak helpen ook goed, zeker met deze zonnige nazomer! “

Mag gezien worden

Technisch gezien heeft deze two-tone woning een blokvorm tot en met de tweede verdieping, dat betekent ruimte! De twee extra woonlagen zijn via een houten trap te bereiken, de trap loopt uiteraard door tot en met de zolderverdieping. Links is de garage binnendoor bereikbaar. Als hier iets aan de krappe kant lijkt zou het wat ons betreft misschien de bouwkavel zelf zijn met ca. 600 m2. Dit woonhuis mag immers gezien worden! De ruimte van de woning kan geschat worden op 900 m3, er is geen kelder. De afwerking is uitstekend te noemen, spierwit keimwerk, fraaie baksteen, gepast donker voegwerk, zinken regenwaterafvoer, een huis dat stáát als een huis en waarmaakt wat het belooft: licht en ruim. Dan

Meer over de aannemer

VarexHuis
Borne
Tel. 074-2657711
www.varexhuis.nl

Tekst en fotografie: Peter Muller

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis