ScanaBouw Houtbouwsystemen B.V. | Vakantiegevoel in eigen huis

Of het komt door de groene omgeving met uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal of door de houtskeletbouw en dus de uitstraling van een houten woning. Eén ding is zeker, je krijgt in de woning van Rob, Renze, Matijs en Dieuwke meteen een fijn vakantiegevoel.

We rijden naar een vrijstaande woning in het nieuwbouwproject Droomzone. Het is gemeente Amsterdam, maar alles om ons heen doet landelijk aan. De groene natuur waar je vogels hoort fluiten, rijden over smalle dijkwegen en vooral ook veel water om ons heen. Portefeuillehouder Emile Jaensch is enthousiast over het project zo valt op de site zuidoost.nl te lezen: “Droomzone Driemond is een kleinschalig project met vrijstaande woning met uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor Amsterdamse begrippen echt een uniek locatie”. Logisch dat de kavels van dit project in 2016 snel verkocht waren. Een aantal ligt parallel aan het Amsterdam-Rijnkanaal met een waterrijke, landelijke groenstrook onderaan de dijk. “De ruime kavels bieden volop mogelijkheden om individuele woonwensen te realiseren. Daarbij is een werkruimte of atelier aan huis toegestaan”, aldus twee regels uit de projectomschrijving.

Kavel kopen

Inmiddels is er op de kavel een woning gebouwd en wonen Renze en Rob sinds het voorjaar van 2017 met veel plezier in de vrijstaande woning. “In eerste instantie waren wij op zoek naar een kavel in Weesp, maar daar was in 2016 niets te vinden. Tijdens onze zoektocht kwamen wij bij het project Droomzone. De kavels bleken allemaal al in optie, maar wij gaven toch aan interesse te hebben in een kavel aan het water. De gemeente belde ons de dag erna al dat de optie van de kavel waar wij interesse in hadden af was gezegd en zo konden wij hier gaan bouwen. Het moest echt zo zijn”, legt Renze uit. De grond is overigens in erfpacht van de gemeente Amsterdam, dus moet er huur voor de kavel worden betaald.

 

Stappenplan

Begin maart 2016 konden Rob en Renze plots een woning gaan bouwen en moest het oriënteren en uitzoeken gaan beginnen. Rob: “Op het bord bij het nieuwbouwproject staat ‘in 5 stappen naar je droomhuis’, nou reken maar op 5000 stappen. Er komt zoveel kijken bij het zelf laten bouwen van een huis. Natuurlijk is het leuk om je eigen droomhuis te maken, maar je loopt tegen zoveel keuzes aan.” Zij gingen bijvoorbeeld naar de bouw- en woonbeurs om inspiratie op te doen. Daar kwamen Rob en Renze in gesprek met onder andere ScanaBouw. “Wij hadden er een goed gesprek en het klonk vooral ook realistisch. Het stond vast bij de welstand dat de woning een houten uitstraling en een zadeldak moet hebben. Wij wilden zelf ook graag duurzaam bouwen met hout. Na een aantal gesprekken en een schetsplan zijn wij met ScanaBouw Houtbouwsystemen in zee gegaan”, vertelt Rob.

Eigen indeling

De indeling is naar eigen ontwerp. Renze: “Wij hadden al veel voorbeelden bekeken via Google en op Pinterest. Onze woonwensen waren al snel duidelijk en architect Guido Nobbenhuis maakte een schetsplan.” Frappant was het dat in het ontwerp de keuken aan de achterzijde – waar juist het mooie uitzicht op de tuin is – werd geplaatst en de living aan de voorkant. Dat wilden Renze en Rob andersom, zodat er vanuit de living naar buiten wordt gekeken. Voor een optimaal vakantiegevoel. Op het lijstje van woonwensen stond niet alleen dat er veel licht binnen moest vallen, maar ook open ruimtes. Zo loopt de keuken mooi over in de living. “De indeling van de binnenruimte hadden wij precies in gedachten. Andere woonwensen waren een optimaal uitzicht vanuit de living, dus wij hebben voor twee openslaande deuren aan de achterzijde gekozen. Zo halen we buiten naar binnen, en binnen weer naar buiten. Het balkon aan de achterkant maakt het mogelijk om een veranda te creëren zodat wij in de zomermaanden in de schaduw zitten en bij regen een droog plekje hebben. Wij leven graag en veel buiten. Verder is er in houtskeletbouw gebouwd en dat mag gezien worden. Zowel buiten als binnen is er houtwerk te zien. De eikenhouten constructie is in de woonkamer zichtbaar en in het plafond van de slaapkamers zijn de houtenbalken ook te zien.”

Tegelvloer

Tijdens de rondleiding door de woning zien wij bij de voordeur de gewenste vide en schitterende lichtinval door het dakraam. Het tegelwerk op de vloer geeft een extra gezellige sfeer. De tegels in Portugese sfeer mogen gezien worden, en dat gebeurt ook. Want Renze heeft praktijk aan huis. Zijn haptonomiepraktijk – GZHaptotherapie-Amsterdam.nl – ligt aan de voorzijde van de woning, meteen naast de hal met het mooie tegelwerk. “Het is prettig om vanuit huis te werken, zeker omdat wij jonge kinderen hebben. De praktijkruimte is een fijne, rustige plek en de hal doet op mijn werkdagen dienst als wachtruimte.”
De houten trap naar de verdieping brengt ons bij de slaapkamers van de kinderen, een kamer voor de wasmachine en droger, een ruime badkamer met ligbad waar vanuit er naar de bomen aan het kanaal gekeken kan worden en de master bedroom met balkon. In deze slaapkamer met hoog plafond tot in de nok zijn de houten balken van de constructie mooi zichtbaar. Via een vlizotrap is de zolder bereikbaar. Hier zal nog een logeerkamer en bergruimte worden gerealiseerd.

Houtskeletbouw

Zoals gezegd moest de woning een houten uitstraling hebben en kozen de bewust voor houtskeletbouw. Renze: “Het is duurzaam en de isolatiewaarde is hoog. ScanaBouw gaf ons goede adviezen bij de keus voor bouw- en isolatiematerialen. De muren zijn extra dik en voorzien van larix wol. Dat zorgt voor blijvend lage woonlasten. Wat voor ons ook fijn was bij ScanaBouw, ze zijn flexibel en de woning is semi casco opgeleverd. Wij moesten toen wel zelf flink aan de klus. Het hout aan de buitenkant wordt in de grondverf opgeleverd, dus wij gingen zelf met verf en kwast aan de slag. Eerst dachten wij aan zwart, maar dat vonden wij bij nader inzien te donker, dus is het antracietgrijs geworden… De kozijnen, de windveren, de bording… alles hebben wij zelf geschilderd en Rob heeft in de tuin een houten schuur geplaatst.”

 Natuurlijk krijgen zij vaak de vraag of hout niet veel bewerkelijker is dan baksteen of kunststof. ScanaBouw legt hierover op de site uit: “Over het onderhoud hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat is bij een houten huis beslist niet tijdrovender dan bij een stenen huis. Als u kiest voor een buitenafwerking die u op een natuurlijke manier kunt laten ‘vergrijzen’, is het onderhoud zelfs vrijwel nihil. Hout leeft, hout straalt warmte uit en hout geeft rust. Samen met de ademende eigenschappen, zorgt dat voor een gezond en plezierig leefklimaat. Met ons systeem voor houtskeletbouw zijn woningen eenvoudig en extreem goed te isoleren. Zo goed zelfs, dat wij in houtskeletbouw ook moeiteloos een zogenoemde energie-neutrale woning of een passiefhuis realiseren.”

Afwerking

Dat hout lang nawerkt, is ook een eigenschap en daar kunnen Rob en Renze over meepraten. Het stucwerk heeft daar met name last van en vertoont in de naden soms scheurtjes. Dit ontneemt ze, gelukkig, niet het woongenot in hun droomhuis. Op de vraag of ze het bouwen van een eigen huis over zouden doen, zeggen ze volmonding “Ja”. Renze: “Het neemt niet weg dat het zelf laten bouwen van een woning veel energie en tijd kost, maar ik zou het zo weer doen. Je maakt je eigen droomhuis. Wat ik wel als tip mee kan geven is, calculeer ook kosten in om werkzaamheden (denk aan verven) uit te kunnen besteden.” 

Meer over de aannemer

ScanaBouw Houtbouwsystemen B.V.
Nijverheidsstraat 2
6851 EJ Huissen
Tel. 026 – 325 51 60
www.scanabouw.nl

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Tim Bilman

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis