Robuusteiken | “Wij zijn gezegend met ons fantastische huis”

Achter de dijk van Andijk is deze prachtige, pure woning te vinden. De buitenzijde verraadt nog niets van de sfeervolle inrichting en warme houtconstructie. Het eikenhouten gebint is binnen door de hele woning zichtbaar en daar zijn de bewoners – terecht – trots op. Het ontvangst door de bewoners is al net zo warm en liefdevol als deze woning.

Peter Kroes, eigenaar van het oer-Hollandse bedrijf Robuusteiken, attendeerde de redactie op deze pure en karaktervolle woning in het Noord-Hollandse Andijk. “De constructie is gebouwd met de robuuste, gebogen gebinten van Robuusteiken. Ook in de woonkamer is te zien hoe prachtig de gebinten staan.” Kavel & Huis magazine gaat dus op naar Andijk.

Via een onverwachtse afslag bij de dijk komen we via een smal weggetje aan bij de woning van familie De Kroon. Voor wij aan kunnen bellen worden we alvast door de bekende muggen rondom het IJsselmeer welkom geheten. En dan doet Rozemarijn de voordeur open en vertelt niet veel later dat die muggen er gelukkig maar een korte periode zijn. Ze horen er rond deze tijd van het jaar een beetje bij in de omgeving van het IJsselmeer. Van de wind die over de dijk aan komt waaien heeft het gezin ‘meer last’. “Het waait hier soms behoorlijk. Tegelijk beseffen we ons hoe fantastisch het is dat wij zo over de dijk kunnen wandelen en over het IJsselmeer kunnen kijken, of een stukje zwemmen. De achterzijde van ons huis waar nu een fijne, houten veranda is, ligt wel vaak aangenaam uit de wind.”

Gezegend met kavel

De drie dochters zijn thuis en vader Bart komt speciaal voor ons gesprek even vanuit zijn hoveniersbedrijf naar huis. Op de vraag hoe ze aan deze ruime kavel zijn gekomen, legt hij uit: “Ik woon mijn hele leven al in Andijk en toen ik een jaar of 11 was, verkocht ik hier op deze plek al rotsplantjes. Ik dronk dan thee bij de mevrouw die in een huis op deze kavel woonde en ik zei dan dat ik híer wilde wonen. Een paar jaar geleden waren we met een woon-werk kavel bezig en werden we plots gewezen op deze kavel. Rozemarijn is met onze dochters op deze plek gaan kijken en ook zij voelden direct dat ze hier willen wonen. Wij zijn gezegend dat we deze kavel hebben bemachtigd en daarna ook zo ontzettend fijn met Peter van Robuusteiken samen onze woning hebben gebouwd.” Het echtpaar De Kroon had als woonwens een woning met houten gebint en via internet vonden zij Robuusteiken, waarna zij met de ambachtelijke bouwer in gesprek zijn gekomen. Rozemarijn: “Het eerste gesprek was meteen bijzonder. Eigenlijk is alles rondom ons huis zo mooi gelopen en was het voor meerdere mensen een zegen om hier bezig te zijn.”

Hout doet wat met je

Een belangrijke woonwens was dus om te bouwen met hout. “Hout doet wat met je, het is puur. Als hovenier werk ik natuurlijk al veel met en in de natuur, dus bouwen met puur hout was meteen onze wens. De bouwprojecten van Robuusteiken zijn duurzaam, eigentijds en bieden een gezond leefklimaat. Gericht op de toekomst. Dat vinden wij ook belangrijk. Bovendien was het contact met eigenaar Peter meteen persoonlijk, prettig en open. We hebben onze woonwensen aan de architect Willem verteld en ons huis samen ontworpen en later ook samen gebouwd”, vertelt Bart. Op de vraag wat de familie De Kroon in ieder geval op het wensenlijstje had staan, vervolgt Rozemarijn het verhaal: “We wilden een groot hoekraam in de keuken zodat wij van het uitzicht kunnen genieten én in onze moestuin kunnen kijken wat we die avond gaan eten (lachend), ik wilde per se een overkapping bij de voordeur zodat gasten niet in de regen hoeven te staan als zij aanbellen, we wilden veel houten inbouwkasten, een verbinding met de woonkamer en de boven verdieping en bovenal een kindvriendelijk huis.”

Rondleiding

De drie dochters staan te popelen om hun kamers te laten zien, dus starten we met de rondleiding door de woning. Via de lichte keuken komen we in de bijkeuken waar niet alleen apparaten als de wasmachine te vinden zijn maar ook een extra speelhuis is gebouwd. Opa Gerard is een ware kunstenaar als het om hout draait. Hij is de vader van Bart en heeft enorm veel geholpen in de woning. Voor zijn kleindochters heeft hij onder de trap een geheel eigen speelhuis met keuken gemaakt. Prachtig! Via de en-suite deuren (ook een woonwens) komen we in de sfeervolle woonkamer met extra hoog plafond met dakramen. Het sfeervolle gevoel ontstaat mede door het zichtbare hout én de prachtige kleurcombinaties die Rozemarijn aan de houten muren heeft gegeven. Blazer rood gecombineerd met ballroom blue en slipper satin met mizzle. En altijd het zichtbare gebint van eikenhout. “Wij wilden eigenlijk een vide in de woonkamer, maar er werd ons geadviseerd om dat vanwege het extra geluid van boven naar beneden en andersom niet te doen. We hebben gekozen voor een open en hoog deel in de woonkamer, met dakramen voor extra licht. Er is op de eerste verdieping een raam op de overloop zodat wij vanaf boven toch contact met de woonkamer hebben.”

De ruime hal heeft inbouwkasten en bij de voordeur zijn houten vensterbankjes. Allemaal erg sfeervol. Via de houten trap komen we op een ruime overloop, naar de drie kinderkamers en master bedroom. Trots laten Thamar, Thirza en Fieke hun kamers zien. De ene heeft een verrassing met een inloopkast waarbij de houten deur een poppenkast is, de ander heeft een prachtig houten bed. De meisjes zijn allemaal heel blij met hun vrolijke kamers.

Kraken

“De vele houten kasten zijn heel precies ingemeten door Chris. Het bouwen van traditionele eikenhouten gebinten was natuurlijk de klus van Robuusteiken, maar er is zo fijn met elkaar samengewerkt en er zijn mooie vriendschappen ontstaan. Wij hebben echt mét elkaar ons huis gebouwd”, vertelt Bart. Tussen neus en lippen door vertelt hij ook dat hij samen met enkele vrienden drie dagen naar de fabriek van Robuusteiken in Drenthe is geweest om zelf het kwaliteitshout te schuren. “Een bijzondere belevenis om zelf het hout van je huis te mogen bewerken!”

Dat hout kraakt overigens bij ons bezoek hoorbaar als wij boven zijn. “Hout werkt, het krimpt, het kraakt en soms knalt het zelfs. Wij vinden het leefklimaat heel fijn. Ja, er ontstaan in de loop van de tijd gleuven en plinten sluiten nu niet altijd even mooi aan. Maar dat weegt niet op tegen het genot van hout.”

Gebint

Door de hele woning heen zien wij het eikenhouten gebint. Sfeervol en stoer tegelijk. Op Robuusteiken valt te lezen hoe deze constructie precies in elkaar steekt: “Een gebint is een portaalvormige constructie. Of anders uitgelegd, twee of drie staanders met een ligger eroverheen of ertussen. De gebinten (minimaal twee) staan aan elkaar vast met andere balken, de zogeheten gebintplaten. Onze eikenhouten gebinten worden gebruikt als skelet voor nieuwe woningen. Door het gebruik van een eikenhouten gebint is het mogelijk de unieke sfeer in een boerderij, een grachtenpand of een herenhuis in ere te herstellen. Ook bij nieuwbouw draagt het eikenhouten gebint bij, aan een bijzondere warmte in een huis.” Er wordt hierbij gebruik gemaakt van ambachtelijke bouwmethodes, met pen-gatverbindingen en haaklassen. Deze zijn in de woning van Bart en Rozemarijn ook zichtbaar. “De haaklas kan zowel trekkende als dragende krachten aan omdat de balken ‘in elkaar gehaakt’ zitten. We gebruiken toognaalden om de pen-gatverbinding te borgen. De toognaald wordt door de gaten geslagen die in beide onderdelen van de pen-gatverbinding zitten. Deze gaten zitten ten opzichte van elkaar twee á drie mm versprongen. Daardoor trekt de verbinding heel mooi dicht als je de toognaald er doorheen slaat”, aldus Robuusteiken.

Persoonlijk huis

Als we na de rondleiding door dit fantastische huis weer aan de gezellige keukentafel zitten, krijgen we een fotoboek onder ogen. Van begin – dus het slopen van de oude woning op de kavel – tot het eind – de verhuizing, is vastgelegd. Een mooi overzicht! De familie De Kroon heeft een zeer persoonlijk en fantastisch huis en zij voelen zich volgens eigen zeggen zeer gezegend!

Meer over de aannemer

Robuusteiken
Oude Gracht 6
9341 AB Veenhuizen
(0592) 387075
www.robuusteiken.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis