Presolid Home BV | Een visioen van vijf schaapjes

Het zijn koude nachten soms in november. Het heeft gevroren dat het kraakt, maar het moderne landhuis van Hilde, Dirk en hun drie kinderen geeft krimp noch kraak. Het gloort in de warme zonnestralen en toont duidelijk haar karakter: een landhuis naar de vorm van bijvoorbeeld een forse schuur. Maar een echte schuurwoning is het ook weer niet. We zien een ferm rieten dak maar de typische Brabantse knik zit er juist niét in. Presolid Home en Building Design zijn er weer in geslaagd om een woning te realiseren die wel degelijk in de regio thuishoort en toch van deze tijd is. Hilde en Dirk zijn erg tevreden, hebben er inmiddels een zomer op zitten en tonen ons deze frisse woning op een milde terp, die binnenkort vijf schaapjes(!) rijker zal zijn. Dit is bijna letterlijk ‘schaapjes op het droge hebben…’

Eigen signatuur

De terp waarop deze woning staat en de bomenrijke omgeving als het ware vanaf die verhoging overziet, kwam er niet vanzelf. De bewoners vertellen het zelf, eerst Dirk aan het woord over het begin: “Wij kwamen nota bene uit Schotland, Edinburgh! Toen we voor ons werk weer in Nederland kwamen, zochten we eerst een bestaand huis in de buurt van Den Bosch. Op zeker moment kwamen we fietsend hier vlakbij deze kavel terecht en gingen we even uitblazen op een bankje. Zo keken we uit over dit landschap en als in een visioen zagen we onze schaapjes al lopen, inclusief een grote schuur! De woning bleek nu niet helemaal wat we in gedachten hadden, donker en aan ernstig onderhoud toe. De kavel bleek echter toch een juiste keuze: met ca. 3300 m2 kun je al je ‘grote’ plannen verwezenlijken. Vervolgens zijn we bij meerdere architecten geweest maar we kregen bij de eerste tekeningen geen goed gevoel… Uiteindelijk kwamen we via een paar foto’s uit Kavel & Huis magazine terecht bij Building Design architecten uit Zenderen. We hebben dus echt een architect gezocht bij een paar foto’s!

Na eerst nog op een ander spoor te zijn gestart kwamen ze ineens met precies het ontwerp dat we voor ogen hadden! We wilden zeker geen naburige woning nabouwen maar iets met een eigen signatuur. Een soort forse schuurwoning met open vertrekken en lekker veel glas. Deze omgeving mag van alle kanten gezien worden, toch? Wij wilden best een paar zichtbare elementen aan de buitenkant, steen, riet, houten potdekselwerk, beetje karakter. Ook wilden we graag witte kozijnen. Met ons ‘moodboard’ dat we op de muren van de vorige woning hadden geklad, kwamen we uit bij ons droomhuis: veel licht dus veel ramen, van alle kanten. Verder graag open ruimtes waarbij nog contact tussen de vertrekken mogelijk is en we wilden eigenlijk heel graag een soort ingebouwde ‘gezelligheid’ en ingebouwde warmte. In het interieur maar ook aan de buitenkant. Mede gezien de wensen van de lokale welstand een landelijke uitstraling maar niet té. En ook graag moderne looks maar niet té. Dat hebben ze goed begrepen, terecht dat de architect gecharmeerd was van bouwpartner Presolid Home.”

Goede keuze voor houtskelet

Het moge duidelijk zijn dat Presolid Home uit Enter, een oosterse bouwer in het Brabantse land, verantwoordelijk is voor de snelle bouw van dit ‘warme’ woonhuis. Ook voor de bouwer en de bouwploeg heeft Hilde complimenten: “Wij voelden al rap voor deze prefab werkwijze, houtskeletbouw is erg snel en overigens zeer flexibel. Wij konden echt van alles bedenken en de bouwploeg was zelfs tijdens de bouw nog bereid om ons te helpen met tips en adviezen, ook als dat in het nadeel van hun werkzaamheden bleek. Heel prettig vonden wij dat je met elke verandering of elke stap precies weet wat het gaat kosten en meestal ook de planning doorkrijgt. Logistiek is Presolid Home echt enorm sterk. De woning stond dan ook, zonder heiwerk dat niet nodig bleek, binnen twee dagen wind- en waterdicht overeind! Dat was echt een feestje, ook voor de buurtjes die niet wisten wat ze zagen. De totale afbouw duurde dan nog slechts een maand of vier. Vooraf zijn we nog naar de fabricage in de fabriek te Enter gaan kijken. Alle credit dus nogmaals voor de meedenkende bouwploeg en de snelle financiële inzichtelijkheid, dat is toch wat je als opdrachtgevers/ leken op het gebied van bouwen erg op prijs stelt!

We konden tot kort voor fabricage eigenlijk nog ‘a la carte’ bestellingen doorgeven en trouwens ook toezicht houden op de vorderingen. Wij zaten immers op het terrein in een noodgebouw, zo leer je die jongens van de bouw echt een beetje kennen. De snelheid heeft ons toch nog aangenaam verrast, omdat door Presolid Home steeds op het juiste moment de juiste mensen worden ingezet. We hebben op advies de bouwplaats inderdaad een beetje laten ophogen, daarna nóg een beetje gesmokkeld bij de gemeente haha en nu staat het huis min of meer op een bescheiden terp. Verder zijn we dik tevreden met de isolatie, dat wil zeggen de warmte/koude waarden zijn erg gunstig. We hebben een speciale leemkachel die de warmte lekker vasthoudt, met veel glas komt er in de koude dagen toch flink wat gratis warmte naar binnen. De ramen, kozijnen en deuren hebben we ook zelf uitgezocht in Hengevelde, Hebo. Straks gaan we nog PV-cellen installeren om de groene gedachte iets meer uit te dragen.”

Bouwen in Schotland?

Een trotse schuurwoning met de praktische indeling van een forse notariswoning met een gestuukt trasraam rondom. Eén verdieping met drie dakkapellen en een vliezozolder. De inhoud is ruim 700 m3. De houtskeletbouw constructie stond ook hier binnen vier maanden, compleet sleutelklaar, inclusief rieten dak. De flinke schoorsteen links is vooral ‘functioneel’ als sierschoorsteen. Dit gezin heeft ze nog nét niet, maar krijgt hoe-dan-ook die ‘schaapjes op het droge’. Wie weet gaat de familie nog eens terug naar Schotland, zou Presolid Home daar ook willen bouwen?… Als het aan Hilde en Dirk ligt: “nou graag!” 

Meer over de aannemer

Presolid Home BV
Enter
Tel. 0547-384077
www.presolidhome.nl

Tekst en fotografie: Peter Muller

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis