Presolid Home B.V. | Omringd door grote eiken

Een rieten kap. Dat was één van de eisen die Yvonne en Jan stelden aan het ontwerp van hun nieuwe huis. Het werd een klassiek huis met een moderne uitstraling. Gebouwd op een kavel, omringd door grote eiken.

Eigenlijk zijn we terug waar we oorspronkelijk vandaan komen. We hebben heel lang in het westen gewoond. Na dertig jaar zijn we weer terug in het oosten van het land”, vertellen Yvonne en Jan. We zitten aan een grote tafel in de keuken. “Dat was één van onze wensen voor dit huis, een keuken met een grote tafel waar je met veel mensen aan kunt zitten.”

Waarom weer terug naar het oosten?

“Door ons werk moesten we verhuizen. In het westen hadden we ook een vrijstaand huis. Met minder grond dan nu, maar wel met een vrij uitzicht op de polders. Het huis verkochten we met het idee om ons te oriënteren op bestaande bouw in deze omgeving. Daarin konden we niet slagen. De huizen stonden te dicht op elkaar. Vaak moest er veel aan gebeuren. We waren een comfortabel huis gewend met een ruime tuin. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie om te laten bouwen. Om ons te oriënteren gingen we kijken naar huizen die net waren gebouwd. Veel in deze wijk. Een bepaalde bouwstijl viel ons op. Die stijl sprak ons aan. Bij navraag bleken deze huizen van dezelfde architect te zijn. Gebouwd door het bouwbedrijf Presolid Home.”

Hoe ging het verder?

“We zijn met ons wensenlijstje naar de architect gegaan waarmee het bouwbedrijf samenwerkt. Een prettig gesprek van een paar uur. Daarna zijn we een aantal kavels gaan bekijken. Deze kavel is omringd door grote eiken. Dat vonden we aantrekkelijk. Het ligt aan de rand van een kleine woonwijk. Even verder begint het buitengebied. Daardoor is het ook een beetje buiten wonen.”

De kavel was er, nu een ontwerp. Wat waren de wensen?

“Het moest in elk geval een huis met een rieten kap worden. En een klassieke bouwstijl. Daar waren we het snel over eens. De architect heeft een aantal schetsontwerpen gemaakt. De basis van deze ontwerpen was hetzelfde. In detail waren er variaties. Bijvoorbeeld de roedeverdeling van de ramen. Die is wat strakker geworden door alleen voor een horizontale roedeverdeling te kiezen. Het is een huis met een open structuur tussen verschillende leefruimtes. De grote keuken is verbonden met de woonkamer. De praktijkruimte heeft een eigen ingang. Boven drie slaapkamers en een badkamer. Een veranda, die doormiddel van open slaande deuren, aansluit op de woonkamer was ook één van onze wensen. Vanuit het grote dakraam in de slaapkamer kunnen we in ons bed naar de sterren kijken. ’s Nachts is het hier nog echt donker.”

Een korte bouwperiode?

“Het is houtskeletbouw. Daardoor stond het huis als casco binnen een aantal dagen. Bijna alle elementen zijn prefab in de fabriek gemaakt. We werden uitgenodigd om te komen kijken toen ons huis in onderdelen klaar was. Dat was een bijzondere ervaring. De bouw ging verrassend snel. Op de bouwplaats stond een soort theater van steigers. Een grote bouwkraan zette alle bouwelementen vanaf een dieplader op z’n plek. Een fascinerend gezicht. Het is door een buurman op video gezet.”
hoe bevalt het na een jaar Wonen? “Het is een fijn huis met een prettig binnenklimaat. De energiekosten zijn dankzij de goede isolatiewaarden laag. Het is ruimtelijk met een praktische indeling. Een huis waarin we nog lang kunnen wonen. Als we ouder zijn is de praktijkruimte beneden vrij eenvoudig te verbouwen tot een slaapkamer met badkamer. Levensloopbestendig dus. Maar zo ver is het nog lang niet.”

Het bouwbedrijf

Ruud ten Brinke is adviseur bij bouwbedrijf Presolid Home. “Het huis is ontworpen samen met Building Design. Dat is het architectenbureau waarmee wij al vijftien jaar samenwerken. Yvonne en Jan hadden een aantal huizen bekeken die door dit bureau waren ontworpen en door ons gebouwd. De bouwstijl hiervan sprak hen aan. Na een eerste oriënterend gesprek bij ons op kantoor is er uiteindelijk een definitief ontwerp gemaakt. Het huis heeft een landelijk karakter dat past in de omgeving van de woonwijk. Wij bouwen in houtskeletbouw. Dat heeft een aantal voordelen: energiezuinig, comfortabel binnenklimaat, snelle bouwtijd. Door de, in onze fabriek gemaakte, prefab bouwelementen konden we in drie dagen wind- en waterdicht opleveren. De hardhouten buitenkozijnen zijn van hardhout met een ‘draaikiep-systeem’. Wanden en plafonds zijn naadloos afgewerkt. Het huis heeft een landelijke stijl met een moderne uitstraling. We zijn er trots op.”
 

Meer over de aannemer

Presolid Home B.V.
Vonderweg 6
7468 DC Enter
0547 – 38 40 77
info@presolidhome.nl
www.presolidhome.nl

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis