Knaap Maatwoningen BV | Eenvoud in harmonie

Eenvoud en in harmonie met de omgeving, dat was het uitgangspunt voor het ontwerp van een huis in Berkel en Rodenrijs. Met uitzicht op een natuurgebied, vanuit de achtertuin. En dat te midden van de Randstad, even ten noorden van Rotterdam.

Een rechte smalle weg langs een vaart. Uitzicht op kassen in dit karakteristieke poldergebied. Bijna onopvallend staat het huis er. Beeld van eenvoud en harmonie met de omgeving. “Dat was ook het uitgangspunt voor het ontwerp”, vertellen de bewoners. “We hebben een aantal jaren in Rotterdam gewoond. We wilden graag buiten wonen, maar de stad moest wel goed bereikbaar blijven. Zelf een huis laten bouwen was niet onze eerste gedachte. Na lang zoeken naar een ander huis kwamen we er achter dat een verbouwing van bestaande woningen kostbaar zou zijn. En dan nog hadden we het gevoel dat het huis niet helemaal zou worden zoals we het graag wilden.”

Bouwkavel

“Deze plek vonden we bij toeval. Op een terrein waar vroeger kassen stonden, kwamen twee bouwkavels vrij. Eén daarvan stond nog te koop. Een plek waarbij je het gevoel hebt buiten te wonen, maar de bewoonde wereld ligt toch op korte afstand. We hebben niet lang geaarzeld en een optie op de bouwkavel genomen. Toen begon het proces van voorbereiding tot een ontwerp”.

Ontwerpfase

 “We hebben met verschillende architecten afspraken gemaakt en onze ideeën besproken. Maar de gesprekken bleven vaag, we kwamen er niet verder mee. Om ons beter te oriënteren gingen we naar de Bouwbeurs in Utrecht. Daar kwamen op de stand van ‘Knaap Maatwoningen’ terecht. We spraken over onze bouwplannen. Aan de hand van foto’s van de kavel, die we lieten zien, en op basis van onze ideeën werd er ter plaatse een schetsje gemaakt Dat vormde de ruwe basis voor de plattegrond en het ontwerp.”

Uitwerking van het plan

“Volgens de richtlijnen van de gemeente mocht het huis niet groter zijn dan 750m3. Dat is niet zo groot, zeker niet als je de ruimtelijke omgeving en de kavelgrootte van zo’n 1500m2 in acht neemt. Maar het was niet anders. Het moest een huis worden dat niet opvallend zou moeten zijn in de omgeving. Samen met architect Paul Tesser – die veel voor Knaap Maatwoningen ontwerpt – is het ontwerp vanuit het ruwe schetsje verder uitgewerkt. Het ontwerp heeft een ingetogen uitstraling. De basis is een rechthoekige vorm met een zadeldak, bijzonderheden zijn gevonden in de materiaalkeuze. De woonkeuken is dé centrale plek in het huis; dat was een grote wens van ons. Verder een woonkamer een werkkamer. In het bijgebouw een garage en een aparte ruimte voor logees en een sauna. De trap naar de verdieping ligt tussen de keuken en de woonkamer. Om ruimte op de verdieping te winnen is de overloop aan één zijde onder het schuine dak gesitueerd. Aan de andere zijde drie slaapkamers met twee badkamers. De energievoorziening wordt aangevuld met zonnepanelen op het bijgebouw. Een praktische beslissing was de aanschaf van een centraal stofzuigersysteem. Dat kunnen we iedereen aanraden die een huis laat bouwen”.

Huis op een bijzondere plek

“Het is een geweldige plek midden in de Randstad. We wonen eigenlijk midden in de natuur. Toch ben je snel in het centrum van Rotterdam. Wat wil je nog meer.”

De architect

Paul Tesser werkt op freelance-basis als architect voor Knaap Maatwoningen. Hij heeft het ontwerp voor dit huis gemaakt. “Het eerste contact was op de bouwbeurs in Utrecht, daar was ik ook. We hebben toen gesproken over de ligging van de kavel. Ik heb wat referentiemateriaal van eigen werk laten zien. Ter plekke heb ik een concept-schetsje gemaakt. Later heb ik opdracht gekregen om het ontwerp verder uit te werken-in overleg met het bouwteam van Knaap Maatwoningen. Het uitgangspunt voor het ontwerp is het karakter van ‘tuinderswoningen’ die je daar in de omgeving als lintbebouwing veel ziet staan. Voor het hoofdvolume is een eenvoudige basis gekozen: één bouwlaag met zadeldak. Aan de voorzijde de entree, aan de achterzijde de leefruimtes met de keuken als uitbouw. Het aparte bijgebouw – met garage en logeerruimte – is qua architectuur een verlengstuk van hoofdgebouw.

Het huis heeft een sobere uitstraling met eigentijdse detailleringen en materiaalkeuze. Samen met de opdrachtgevers heb ik intensief gezocht welke baksteen we zouden gebruiken. Uiteindelijk is het een ‘Bemmels blauwe’ steensoort geworden, een gesmoorde baksteen van een afwijkend formaat die stootvoegloos is gemetseld. Heel eigenwijs zijn de elementen op de top van de twee kopgevels. ‘Schoorsteentjes van een Hollands huisje’ zou je die kunnen noemen. De dakbedekking is een vlakke ‘leigrijze’ pan. De kozijnen zijn weggewerkt achter het metselwerk. Dat geeft het huis een nog strakkere uitstraling. De leefruimtes op de begane grond hebben een open verbinding met elkaar. De trap is tussen de keuken en woonkamer gesitueerd. Op deze wijze heb je min of meer een doorloop met de bovenverdieping. Een huis met een eigen identiteit. Eenvoud in harmonie, zou je kunnen zeggen.

Meer over de aannemer

Knaap Maatwoningen BV
Groeneweg 38 (showroom)
3059 LC Rotterdam – Nesselande
Postadres: postbus 24
2760 AA Zevenhuizen (ZH)
010 – 222 10 00
info@knaapmaatwoningen.nl
www.knaapmaatwoningen.nl

Tekst: Willem Smalen Fotografie: Jan van Esch

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.