Livingstone B.V. | Bijna een ééneiige tweeling…

De ervaring leert ons dat wanneer een fotograaf de camera richt op een onderwerp, de omstanders ook allemaal willen weten wat daar toch te zien is…! Hier bij deze- zo op het oog- volmaakte tweelingwoning lijden statief en camera nog bijna tot een ongeval als een voorbij fietsende moeder ook gefascineerd raakt en iets te lang kijkt naar deze fraaie, dubbele woning van Livingstone…. Zij raakt pardoes bijna onder een zware vrachtwagen maar …gelukkig gaat het allemaal weer net goed, pfff! Inderdaad: er is hier nog flink wat bouwverkeer maar ook: wat een mooi duo glimt hier in de voorjaarszon en trouwens: ook deze prachtig gelegen kavel aan een fors, open water mag niet onvermeld blijven. De fietsster gaat alweer door en ook wij maken de fotosessie ongeschonden af…

Eén onder twee kappen

Wat op het eerste gezicht een volmaakte spiegelbouw lijkt te zijn komt door diezelfde camera gezien ineens heel anders uit de mouw. We zien subtiele verschillen maar het grootste verschil, een totaal anders geplaatste voordeur is meteen al een zoekplaatje. De linker woning met dezelfde inhoud van ca. 900 m3 heeft de voordeur met bijbehorende ruimtes erachter precies tussen de twee woningen in gekregen. De rechterwoning, van Gaby en Wim, doel van ons bezoek, heeft de entree juist aan de rechterkant van het gezamenlijke gebouw! Natuurlijk zijn de overeenkomsten groter dan de verschillen en is landelijk opererend bouwbedrijf Livingstone verantwoordelijk voor de twee woonhuizen en zelfs voor het in de achtertuin (under construction) nog geplaatste tuinhuis/schuur. In de praktijk van het moment blijken de bewoners goede relaties met elkaar te hebben; het is dus meer “één onder twee kappen” dan “twee-onder–een kap”.

Trotste eigenaars Gaby en Wim met hun drie kinderen vertellen er zelf over: “Wij woonden hier al een tijdje in de gemeente en keken al een paar keer naar nieuwbouw of in elk geval naar een iets ruimer woonhuis en trouwens ook met ‘iets’ meer uitzicht. Door een wonderlijk toeval van een gesprekje tussen ouders op een schaatsmiddag van onze dochter kregen we plots de mogelijkheid om de ‘andere helft’ van deze dubbelwoning te bemachtigen. Een vorige partner van onze buren had op het laatste moment afgehaakt door omstandigheden. Het toeval wilde dat wij dus echt op zoek waren naar zoiets en dat de tekeningen grofweg overeen kwamen met wat wij wilden! Dit is snelle systeembetonbouw met een bouwtijd van minder dan 6 maanden. De plek is subliem met een beschut stuk groen voor de deur, aan de rand van een mooi open water, de stand van de zon is ideaal. Wij hadden inderdaad gekozen voor de voordeur aan de zijkant, de tuin zijn we nog mee bezig en de indeling was geheel naar onze wensen al hebben we toch nog wel wat dingen aangepast. We zijn destijds naar Breda gegaan om erover te praten met Richard Martens, al schetsend voelde hij onze wensen heel goed aan en al snel was het balletje aan het rollen. Ter plekke konden wij heel visuele informatie krijgen, zo weet je precies wat je te wachten staat!”

Toch genoeg daglicht

Ofschoon deze dubbelslag dus heel subtiel de indruk wekt dat het twee gespiegelde woningen zijn, is dat in de praktijk iets anders. Wim: “het interieur is sowieso heel verschillend maar wij hebben aan de voorzijde bijvoorbeeld geen uitbouw bij de woonkamer, zoals de buren wél. Wij hebben daarentegen weer een Frans balkonnetje, ook de gemeente vond die kleine nuances prima. De geheel andere ingang is overduidelijk, al nemen wij als bewoners toch vaak de ‘artiesteningang’ aan de achterkant van de woningen.” Gaby voegt toe: “Verder hebben wij in het interieur toch nog
wat zaken kunnen aanpassen, zoals de strakke tussen-schuifdeuren bij woonkamer en woonkeuken en een leuke bijkeuken uitbouw aan de achtertuin-zijde.

Wij hebben vlak voor de bouw bovendien nog een mooie prefabkelder- een oude wens van Wim- kunnen plaatsen. Met de vlizozolder boven de tweede verdieping, die helemaal van voren naar achteren over de woning loopt hebben we nu echt een enorme ruimtewinst kunnen boeken. Oh ja, dan hebben we ook het tuinhuis in dezelfde stijl natuurlijk!” Die stijl lijkt zich het best te omschrijven als klassiek met een moderne twist. Zo zijn er aan de voorzijde direct de leuke, gemetselde oortjes te bewonderen, weliswaar niet getrapt zoals je overal ziet maar nu juist weer strak en recht gemetseld. De steen is van een bijzondere, gemêleerde grijstint, gesinteld lijkt het soms bijna. Iets terugliggend gevoegd met grijze specie en als trasraam is dat een donkerder steen met dito voeg. Half matte keramische dakpannen en bij de versie van Gaby en Wim is de schoorsteen geschrapt in het ontwerp. Verder is nergens op bezuinigd; we zien chique zinken regenwaterafvoer, toepassing van zink ook op de schuine afdekplaten en Belgisch hardsteen, o.a. bij de raamdorpels en de voordeur. Met de HeBo kozijnen ramen en deuren is de wens om ‘lekker onderhoudsarm’ te bouwen ook een heel stuk dichterbij gekomen.

Opvallend is dat deze woning bij binnengaan toch overal heel veel daglicht tot haar beschikking heeft. Dit is een licht huis van binnen en dat is met de zekerheid van één dichte wand (de buurtjes) toch een mooie prestatie. In de keuken zien wij afgezien van de strakke tussen deuren nog iets bijzonders. Gaby: “er moet nog een mooie, houten omlijsting op komen maar ik had bedacht dat een keukeneiland van de zelfde buiten-baksteen misschien wel wat ‘leven’ zou kunnen brengen op de mooie maar geheel strakke, gegoten betonvloer. Het is bovendien nog heel praktisch geworden, de keuken zelf is naar de binnenmuur gegaan, de keukentafel staat nu mooi in het licht en heeft goed uitzicht.” Zo komt bij deze allerminst volmaakte tweeling ‘buiten’ toch ook een beetje naar binnen! Een ruimere woning was de wens, een ‘beetje meer uitzicht’ is de superbonus. Hoe een middagje schaatsen je leven compleet kan veranderen, in zeer positieve zin welteverstaan.

Meer over de aannemer

Livingstone B.V.
Diverse vestigingen met o.a. met showroom te Breda.
Tel. 076-5735735
www.livingstone.org

Tekst en fotografie: Peter Muller

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.