Esbi Huis B.V | Degelijk, doorzon, design

De woning die het onderwerp is van deze reportage is vooralsnog voor ons een verrassing want dit witte, moderne woonhuis dat ons door Esbi Huis wordt aanbevolen is bij wijze van introductie opgenomen in een resort-achtige omgeving, nog wel in de lieftallige entourage van Uniq resorts. Om precies te zijn staat het huis nu op Harderwold, een luxe golfresort bij Zeewolde met volop fraaie recreatiewoningen in een groene en waterrijke omgeving. Maar er kan geen misverstand over bestaan: Esbi Huis bouwt diverse fraaie villa’s ook voor u als particulier en wel op elke plek in Nederland! We zijn dus benieuwd naar de buitenkant en nog meer naar de mogelijkheden in het interieur. We worden niet teleurgesteld, kijk mee en geniet.

Transparant en ruim

Er zijn op deze mooie plek mooie kavels en meerdere, beschikbare woningentypen, op dit moment is er uit drie woningtypen te kiezen. De namen doen al een boel vermoeden, ook over de omgeving, naast Villa Water noemen we Villa Zon en Villa Bloem. Daar waar Villa Zon bijvoorbeeld meteen duidelijk maakt dat de zon en het licht welkom zijn vanaf de eerste stap achter de voordeur door een aangenaam, fors entree passe-partout, daar is de Villa Water juist sterk in de connectie met het landschap. Hier is dat veel water maar natuurlijk kan dit woonhuis heel goed aan de rand van een bos met zo’n transparant design?

Binnen het kader van te kiezen woningen gaat onze voorkeur uit naar dit type; alle ontwerpen zijn onder architectuur maar natuurlijk valt ons oog precies op één van de ontwerpen waar ‘onze’ Jan des Bouvrie een overduidelijk aandeel in heeft gekend. Natuurlijk houden wij, net als Jan, van modern, strak, wit en opgeruimd maar ook van stijl en klasse. Villa Water heeft dat en dit woonhuis heeft niet alleen haar aangenaam witte verschijning maar valt op door het subtiele design van de ‘basic’ twee laags opzet.

Van buiten doet de woning door het rechttoe-rechtaan ontwerp al vermoeden dat er veel ruimte beschikbaar zal zijn, een tweede eyecatcher is de ruime hoeveelheid glas. De connectie tussen binnen en buiten moet welhaast enorm zijn; het zicht op het hier alom aanwezige water is evident. Bon, we nemen u mee in en om deze kubistisch aandoende Villa Water. In een oogopslag zijn de twee handige overstekken te herkennen, deels zonnekap, deels beschutting en buitengewoon welkom als het – zoals hier- gaat om zoiets fundamenteels als ramen lappen!

Met strakke lijnen en een verdiepingsvloer die feitelijk niet ondieper maar wel smaller oogt dan de grondvloer is de Villa Water een veelbelovende en eigentijdse woning geworden. Het front van de woning is meteen al voorzien van veel glaswerk. De entreehal baadt dan ook in het daglicht en heeft een open vide/verdiepingsvloer met plaats voor een ferme kroonluchter boven je hoofd. Eenmaal binnen is links een trap naar de verdiepingsvloer en de hal gaat als vanzelf over in overgangsruimte met links een slaapkamer met eigen badkamer, dat geldt voor alle drie slaapkamers in deze verrassende woning trouwens. Rechts bevindt zich een fors bemeten bijkeuken/ techniekkamer met zij-ingang. Voor eigen wensen in de indeling is uiteraard genoeg ruimte. De hal leidt vervolgens naar de uitnodigende woonkamer met rechts een fraaie, open keuken. De zowat 10 meter brede glazen wand met een lonkend terras erachter is overweldigend. Hier voel je direct de connectie met de natuur. Binnen is inderdaad ook buiten en met een diepte van zo’n zes meter is de living natuurlijk meteen de echte ‘hotspot’ in dit huis.

Snelle bouw, perfect geïsoleerd

We lopen nog even terug naar de entree. Vanuit de hal gaat de trap naar de overloop op de iets smallere maar ruime verdieping. Hier bevinden zich nog eens een gang, twee slaapkamers met eigen badkamer waarvan één een extra luxe badkamer is, plus een slim opberghok. Vanuit de zes meter brede slaapkamer, die ook weer een brede glazen pui met terras heeft, is het zicht naar buiten zo mogelijk nog mooier dan bij de woonkamer eronder. Aan ruimte dus geen gebrek, dat is meestal de bonus die geblokte woningen en kubusontwerpen in zich hebben; deze woning is door de indeling ook nog eens heel open en gezellig geworden, praktisch bovendien. De glazen schuifruiten zorgen voor de ideale verbinding met het brede terras en de tuin. Deze Villa Water had ook Villa Ruimte kunnen heten. Esbi Huis heeft met haar houtskeletbouw i.c.m. traditionele bouw een stel troefkaarten in handen: zeer goede isolatiewaarden, een prettig leefklimaat en natuurlijk een zeer snelle bouwtijd. De wanden zijn van Fermacell 12,5 mm vervaardigd. Aan de buitenkant wordt een 50 mm isolatieplaat aangebracht met een 10 mm afwerking van cementgebonden plaat. Een houtskeletbouwwoning staat al binnen dagen wind- en waterdicht overeind.

In max. 90 dagen wordt de complete woning gerealiseerd, onder voorbehoud van afwijkende wensen. Op het platte dak treffen we een bitumen bedekking aan, zonnecellen/panelen zijn mogelijk, in overleg uiteraard. Alle buitenramen, -deuren en -kozijnen zijn van aluminium in een standaardkleur antraciet. Binnenkozijnen zijn van plaatstaal en wit afgelakt. Uiteraard is het glas van HR++ kwaliteit. Het beslag van ramen en deuren en de algehele afwerking is op het niveau van een woning waar de naam Jan des Bouvrie aan is verbonden. We noemen nog een aantal zaken die het vermelden waard zijn: vloerverwarming overal mogelijk, alle slaapkamers een eigen badkamer, bruto woonoppervlak 228 m2, te bouwen op kavels vanaf 560 m2, houten trap naar de verdiepingsvloer. Wij zijn onder de indruk en aangenaam verrast. Esbi Huis bouwt hiermee een moderne, strakke en aantrekkelijke Villa Water, een woonhuis dat trouwens nergens misstaat, zelfs niet in de woestijn! Het blinkt uit in transparantie tot in alle hoeken, met een enorm ‘binnen = buiten’ gevoel. Over gevoel gesproken: wanneer kunnen we beginnen met de bouw? 

Meer over de aannemer

Esbi Huis B.V.
Vroomshoop
Tel. 0546-643907
www.esbihuis.nl

Tekst en fotografie: Peter Muller

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis