Weeber architecten | Open ruimtes en uitzicht, in de WoonSchuur

de WoonSchuur

Een WoonSchuur is gebaseerd op de eenvoud en systematiek van agrarische schuren: stalen of houten spanten voor de constructie”, zo laten Yvonne en Sandra van Weeber architecten op de site www.dewoonschuur.nl. weten. De twee architecten hebben al heel wat ervaring met het ontwerpen en laten bouwen van dit type woning waarbij de WoonSchuur volledig is afgestemd op de persoonlijke wensen van de klant. In dit geval, eigenaar Reinier. Hij heeft op Texel een schitterende WoonSchuur laten bouwen op de plek waar een oude boerderij stond.

de WoonSchuur

We verlaten het vasteland van Noord-Holland en pakken de veerboot naar het Waddeneiland Texel. Lekker even uitwaaien. Aan boord bedenken wij ons dat alle bouwmaterialen en wellicht ook de aannemer en medewerkers ook (telkens) deze veerboot hebben moeten nemen. Van de architecten Yvonne en Sandra weten wij dat ze zo nu en dan naar Texel zijn gekomen, en dat nu ook doen. Zij reizen mee met de Teso-veerdienst.

De Vooruitgang

Op het eiland rijden we tussen de weilanden met schapen en de typische Texelse schapenboet door. Op weg naar de WoonSchuur. Verscholen achter een houten schuur en begroeiing doemt het bijzondere bouwwerk opeens op. Op het houten bijgebouw hangt nog het boerderijbord ‘de Vooruitgang’, verwijzend naar de naam van de boerderij die hier voorheen stond. Eigenaar Reinier wacht ons buiten op en neemt ons mee zijn droomhuis in. Wat natuurlijk direct opvalt, is het uitzicht aan de achterzijde over het vlakke landschap met in de verte de duinen. Schitterend!

Formaat in balans

In de ruime keuken zet hij koffie en bewonderen wij de fijne lichtinval en het mooie hardstenen keukenblad. Wij vragen ons hardop af hoe Reinier bij dit type woning is gekomen. “In 2010 heb ik deze kavel met oude boerderij al gekocht. We waren op zoek naar een fijne plek met een boerderij. Deze locatie, waar De Vooruitgang stond, sprak ons meteen aan. In de Volkskrant had ik over de WoonSchuur gelezen en de ruimte plus het uitzicht wat je met dit type woning creëert spraken mij aan.

Toen al is er contact gelegd met Weeber architecten uit Rotterdam. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van WoonSchuren. Ik heb wel direct gezegd dat wij de tijd hadden zodat we rustig plannen konden maken. De woning wilden wij zo ver als mogelijk van de weg plaatsen en er is gekozen om de woning in de breedte te plaatsen. Op die manier is de raampartij omgedraaid en is er vanuit de meeste ruimten uitzicht op het panoramalandschap. Na een bezoek aan Sandra en Yvonne op een woonbeurs zijn ze echt gaan schetsen. In eerste instantie een grotere woning, maar in de loop van de tijd kwamen wij uit op een ‘kleiner’ formaat. Dit formaat is in balans, binnen en buiten. Het gaat, zeker van een afstand gezien, prachtig op in het landschap”, vertelt de bewoner.

Staalconstructie

Tijdens ons gesprek zijn we met vijf mensen binnen en het valt op dat de akoestiek, ondanks de grote open en industriele ruimte, prima is. De klankkast wordt door de architecten, die nu voor het eerst in de ingerichte woning van Reinier zijn, als prettig ervaren. Er volgt een rondleiding, via de thermisch verzinkte trap naar de bovenverdieping. Ook dit is een grote en open ruimte. “Ik wil altijd uitzicht hebben”, verklaart Reinier. Vandaar dat er geen gordijnen hangen, ook niet in de slaapkamer. “Wij worden in het licht wakker. Vanuit bed kijken wij zo over de weilanden. Ach, inkijk heeft het dan misschien maar van een afstand… er is hier veel ruimte.” Zelfs vanuit de open badkamer, gescheiden door een glazen wand, kun je al douchend naar buiten kijken.

Kavel

Er vallen zoveel dingen op, je komt ogen te kort. De staalconstructie, inclusief dwarsbalken en windverbanden, is zichtbaar en geeft een mooie look en feel, de grote woonkamer met kantoor loopt door in de slaapkamer en badkamer (okay, er is een schuifdeur), de lichtstroken (in de vorm van vier ramen) in het dak zorgen voor extra daglicht, er staat een design bad voor het raam én de raampartij over de volledige breedte heeft schuifdeuren. “Wij hebben deze aluminium schuifdeuren op de eerste verdieping heel vaak open.”

Genoeg muuroppervlakte? De twee architecten, het blijkt een tweeling te zijn, zijn zichtbaar tevreden over het afgeleverde werk. Sandra informeert of er genoeg muuroppervlakte is om iets op te hangen. Op de verdieping begint het hellende dak vrij snel dus daar kun je niet echt iets ophangen. Maar aan de hoeveelheid kunstwerken op de binnenmuren en beneden te zien, is het voor de bewoners genoeg. Sandra geeft aan dat het stoere industriële karakter goed samengaat met de mooie kunstobjecten en de keuze van de inrichting.

De constructiepunten zijn zichtbaar gebleven en zorgen voor die bijzondere sfeer. Een ‘rauw’ randje aan de woning waarbij natuurlijk de industriële trap en de monoliet beton vloer (met vloerverwarming) in het oog springen.

Eternit golfplaten

We bekijken de WoonSchuur van buiten en de architecten vertellen: “Deze WoonSchuur heeft zwarte eternit golfplaten als gevel- en dakbedekking. Wij vinden een WoonSchuur als monoliet (gevel en dak hetzelfde materiaal) erg fraai. De gevel- en dakbekleding is aan te passen aan persoonlijke voorkeur of welstandseisen.” Deze WoonSchuur heeft geen dakgoot, het water loopt zo de grindkoffer in. Reinier: “Het onkruid moet ik wel regelmatig verwijderen.” Door het gebruik van golfplaten wordt er naar de agrarische sector verwezen. De WoonSchuur is gebaseerd op de eenvoud en systematiek van agrarische schuren: stalen of houten spanten voor de constructie.

Patchwork gevel

De woning is in de breedte op het kavel geplaatst, mede vanwege het panoramische uitzicht aan de achterzijde. Aan de voorzijde loopt dus – op een afstand – een doorgaande weg. De voorgevel is daarom redelijk ‘gesloten’ gehouden. “We hebben gebruik gemaakt van hout en een patchwork gevel, een voorstel van Reinier. De ramen zijn van verschillend formaat, maar wel alleen vierkant en passend bij de ruimte achter de gevel”, vertelt Sandra. Klein praktisch puntje is nog wel even het ramen lappen…

“De WoonSchuur is een uniek woonconcept voor mensen die op zoek zijn naar een speciale manier van wonen in het landelijk gebied waarbij vrijheid en ruimte op de eerste plaats staan”, verklaart Yvonne. We staan inmiddels aan de achterzijde, met over de totale breedte een glaspui. Het dakoverstek geeft geborgenheid en zorgt er voor dat de ramen langer schoon blijven. De bewoner toont hoe de schuifpui beneden in twee delen open kan, zodat hij het geluid van het land binnen kan horen en binnen en buiten in elkaar overlopen. Dit wordt mede versterkt door het betonnen buitenterras. Hij woont op deze locatie naar alle tevredenheid en is zeer tevreden met de WoonSchuur.

Eigenschappen van een WoonSchuur

Weeber architecten ontwerpt en realiseert al sinds 2010 WoonSchuren. “De WoonSchuur is flexibel en volledig af te stemmen op de woonwensen en kavel. Er zijn dus brede WoonSchuren of smalle en lange. Wat alle WoonSchuren gemeen hebben zijn de grote en open ruimtes maar ook de meer intieme plekken, de eenvoud in het uiterlijk maar bovenal allen uniek en afgestemd op de bewoner. Grote overspanningen waarbij de constructie doorgaans zichtbaar blijft (dit kan ook in hout) en waardoor het een industriële en ruimtelijke look krijgt. Door de WoonSchuur aan te passen aan persoonlijke voorkeuren kunnen ook andere sferen worden gecreëerd. Deze WoonSchuur heeft een industriële sfeer, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een wit interieur, warme houten spanten, houten vloeren maar ook een compleet gladde binnen afwerking (geen spanten in het zicht) behoort tot de mogelijkheden. Wij zijn pas content als de bewoners blij en tevreden zijn”, besluiten Yvonne en Sandra.

de WoonSchuur

10 stappenplan bij Weeber architecten

Stap 1 – Volume en afmeting. Er wordt naar wens van de klant gebouwd, met de restricties van het bouwkavel in acht nemend en afgestemd op het beschikbare bouwbudget.

Stap 2 – De constructie. De constructie van een WoonSchuur is van stalen of houten spanten.

Stap 3 – Indeling en ontwerp. Samen met bewoner en architecten wordt op basis van persoonlijke wensen, programma en de locatie een indeling/ontwerp op maat gemaakt.

Stap 4 – Dakmateriaal. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en/of welstandseisen is de gewenste dakbekleding bespreekbaar, van zwart eternit golfplaten tot zinken dak.

Stap 5 – Gevelmateriaal. Hiervoor geldt hetzelfde als bij het dakmateriaal en is persoonlijk af te stemmen. Grote ramen gericht op uitzicht en bezonning.

Stap 6 – De vloerafwerking. Er zijn diverse mogelijkheden voor de afwerking van de vloer. Weeber architecten stelt vaak een monoliet betonvloer voor vanwege de industriële uitstraling, maar een gecoate zand-cementdekvloer, gietvloer of houten vloer is ook mogelijk.

Stap 7 – Installatie en isolatie. “De WoonSchuur voldoet aan de eisen die door het bouwbesluit worden gesteld aan de Rc-waarde (warmteweerstand van de buitenschil). Op verzoek is het ook mogelijk een hogere RC-waarde toe te passen (alternatieve isolatiematerialen EPS) of alternatieve materialen toe te passen (schapenwol), of geheel energieneutraal”, aldus Weeber architecten.

Stap 8 – De binnen afwerking. In de basisuitvoering zijn stalen spanten, witte wanden en een betonnen(giet) vloer ingetekend maar de architecten gaan altijd op zoek naar de gewenste sfeer.

Stap 9 – Dak specials. Om voor voldoende daglicht in de WoonSchuur te zorgen worden er, naar wens, dakramen geplaatst.

Stap 10 – Tuin en erf. Weeber architecten: “De juiste positie van een WoonSchuur op een kavel is erg belangrijk in verband met de tuinbeleving en zon oriëntatie.”

Meer informatie

Weeber architecten, Graaf Florisstraat 37a, 3021 CB Rotterdam
www.weeberarchitecten.nl / www.dewoonschuur.nl

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Jan van Esch

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis