WoonSubliem binnen-buiten wonen

Landhuis, Schuurwoning
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Buitenaf wonen was al heel lang een wens van Bernadet en Fons Bouwmeister. Moest het een boerderijtje worden dat ze zelf zouden verbouwen, of zouden ze op een kavel zelf laten bouwen? Uiteindelijk kozen ze voor nieuwbouw. Het werd een schuurwoning in het buitengebied, niet ver van Doetinchem. Helemaal in stijl, passend in de omgeving.

 

Een zeer warme, zomerse dag. De luiken van het huis zijn gesloten. Geen teken van leven te zien als we door de glazen voordeur naar binnen kijken. We tikken op het glas. Er komt beweging in binnen, de deur gaat open. “We hebben nog geen bel, die moeten we nog uitzoeken”, zegt Bernadet lachend. Binnen is het aangenaam koel. We staan in een hoge lichte ruimte. Door de grote glazen pui zien we het omliggende landschap. “De plek met dit uitzicht vinden we fantastisch. Daar waren we vanaf het begin verliefd op.”

 

Wens

“Wonen buitenaf was voor ons al jaren een wens. Maar hoe we dat moesten realiseren, wisten we niet. We dachten er eerst aan om een boerderijtje zelf te verbouwen. Maar dat zou een lastige optie zijn, want we hebben beiden twee linkerhanden. We hebben dertig jaar met veel plezier in Doetinchem gewoond.

Toch kwam steeds het verlangen op om onze wens te realiseren. De optie van het boerderijtje hadden we intussen uit ons hoofd gezet. Zelf laten bouwen leek ons een veel beter idee, ook omdat we dan energieneutraal wonen konden realiseren. We gingen naar bouwkavels kijken. Deze kavel stond al een tijdje te koop. Het betrof een zogenaamde ‘rood voor rood-regeling’, er hadden op deze plek grote schuren gestaan. Toen Fons en ik op de bewuste plek stonden, keken we elkaar aan; ‘dit is het’ zeiden we bijna gelijktijdig. Daarna werd het spannend, want zou het financieel haalbaar zijn? Het ging niet alleen om de aankoop van de kavel, maar er moest natuurlijk ook nog worden gebouwd.”

 

Het ontwerp

“Het ontwerp stond voor ons vast, het zou een schuurwoning moeten worden. Dat type huis zou ook heel goed op de bouwlocatie passen. Op internet gingen we ons oriënteren op een architect, die ontwerpt in de stijl die wij voor ogen hadden. We kwamen bij Woonsubliem terecht. Meteen al in het eerste gesprek op het kantoor in Vorden klikte het. Er werd door ontwerper Jarno Huisstede verteld wat je ongeveer kwijt bent aan het laten bouwen van een schuurwoning. Op basis van onze wensen is daarop een ontwerp gemaakt. Op een paar details na waren we met het ontwerp helemaal tevreden, eigenlijk zoals we het in ons hoofd hadden. De bouwkavel hadden we inmiddels gekocht en ons oude huis verkocht. Op de kavel mocht van de gemeente een huis worden gebouwd van zo’n 700 m3. Het ontwerp moest passend zijn in de omgeving. Met het ontwerp van een schuurwoning was dat geen probleem. We konden gaan bouwen.”

 

Indeling

‘De indeling is vrij eenvoudig. Beneden een grote leefruimte, gecombineerd met een keuken en kookeiland. Het is een hoge lichte ruimte met aan één zijde een glazen pui. Verder op de begane grond een slaapkamer met badkamer en een bijkeuken. Via een vide bereik je op de verdieping de tweede slaapkamer met eigen badkamer.”

 

Energieneutraal

“Dankzij de goede isolatie en energievoorziening – via een grondwarmtepomp en zonnepanelen – is het een energieneutraal huis. Toen we hier net woonden, wisten we nog niet wat ons elektriciteitsverbruik zou zijn. Na een half jaar konden we ons verbruik aflezen. We hebben toen zestien zonnepanelen laten plaatsen. Meer dan voldoende om onze eigen elektriciteit op te wekken.”

 

Binnen-buiten wonen

”Wonen in dit huis is heel comfortabel. Dat merken we zowel in de winter als in de zomer. Zeker met deze warme zomer is het binnen behaaglijk koel. Dat komt door de goede isolatie in combinatie met de grondwarmtepomp die bij warm weer als een koelelement gaat werken. Elke dag genieten we van het landschap. Reeën en hazen zijn een onderdeel van onze ‘view’ als we uit het raam kijken. Het is voor ons binnen ook buiten wonen.”

Info: WoonSubliem | Netwerkweg 5  |  7251 KV Vorden  |

Tel.:0575 – 84 60 52 | www.woonsubliem.nl

Bekijk andere woningen op eigenhuisbouwen.nl

 

WoonSubliem Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis