WnS, ruim herenhuis met opvallende trap

Herenhuis
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Een statig herenhuis, met een mooie symmetrie. Dát is het geworden voor de familie Van Zijl. Op zich was dat niet vanzelfsprekend, want zij switchten van landelijk met rietenkap, naar een bungalow. Maar na het zien van het robuuste herenhuis in Kwintsheul, stond het vast dat er op hun kavel zo’n villa zou komen. Eigenares Debora ontvangt ons gastvrij en vol trots geeft zij ons een kijkje in de sfeervolle woning. Via de eigen oprijlaan – waarover we later horen dat deze is aangelegd met behulp van vrienden en familie – parkeren we voor de deur van een fraai herenhuis. De eerste aanblik van deze schitterende, symmetrische woning leert ons gelijk uit welk jaartal de woning is: op de natuurstenen gevelsteen in het midden pronkt namelijk ‘Anno 2016’. Bewoonster Debora opent de klassieke deuren en meteen zien wij de parel van het huis: de Sissi trap. Lachend: “De vide kost qua ruimte een kamer, maar ik ben zo blij dat mijn droomwens om zelf een Sissi trap te hebben in vervulling is gegaan.” Niet veel later rolt dezelfde zin over haar lippen als wij de ‘waskamer’ bekijken. Heerlijk om alles rondom de dagelijkse was in één kamer te hebben én dat alle apparatuur op werkhoogte staat. “Het kost inderdaad weer een kamer, maar we hebben de ruimte”, voegt zij er aan toe.

 

Trappenhuis
We krijgen meteen een rondleiding en we zien dat er inderdaad veel ruimte in het herenhuis zit. Via het ruime en prachtige trappenhuis komen we bij drie slaapkamers en een badkamer. Wat telkens opvalt, is de hoeveelheid daglicht en dus het uitzicht… in dit geval over diverse kascomplexen. “In het Westland is het nooit donker, vandaar dat wij rolluiken in de gevel hebben verwerkt.”
De zolder is voor de dochter in huis. Een waar puberwalhalla! Veel ruimte en licht (mede dankzij de dakkapel), met een eigen badkamer en inloopkast. We staan nog even stil bij de installatiekamer, met hybride systeem luchtwarmtepomp met cv.

 

Zoals op tekening
Op de begane grond, komen we via de ruime hal in de woonkamer waar ons een zee aan licht tegemoet stroomt. Een lange eettafel pronkt in de erker, links treffen we de moderne keuken met kookeiland en rechts de living met klassieke openhaard. De fijne symmetrie die we aan de buitenzijde al zagen, zien we binnen ook terug. Ook in de raampartijen met roedeverdeling.
Tussen de woning en de berging mét eigen bar is een veranda geplaatst. “Wij zijn vaak buiten en dat kan ook zo goed met een overkapping.” We lopen het grote, groene grasveld op, waar de elektrische grasrobot aan het werk is. Op het terras staan twee ligbedden waarover Debora niet veel later vertelt: “We hebben alles zoals het op tekening staat precies uitgevoerd. Ook de ligbedden staan op de plek waar WnS Architecten ze ingetekend heeft. Ze hebben letterlijk alles tot in detail uitgewerkt.”

 

Kavel kopen
Debora weet nog goed dat haar man Edwin haar midden in de nacht wakker maakte om haar te overtuigen dat ze ‘een verkeerde optie’ op de kavel hadden. “We zijn toen geswitcht van kavel. Onze kavel is anders van vorm, inclusief een eigen weg. Natuurlijk waren er allerlei welstandsregels over hoever we van de weg mochten bouwen, maar deze kavel past beter bij onze keus voor een herenhuis.” In eerste instantie was het plan om een landelijk huis met rietenkap te bouwen, maar dat viel door diverse redenen af. Ook het idee voor een bungalow hield geen stand en toen de familie Van Zijl in Kwintsheul een statig herenhuis zag, waren ze verkocht. Dit moest het worden!

 

“We hebben internet afgestruind, door magazines gebladerd en door het land gereden om ideeën op te doen. We gingen offertes opvragen en dat liep de spuigaten uit. Uiteindelijk gingen we naar de architecten van het herenhuis wat wij als voorbeeld zagen. Wat bleek? De kosten voor een architectonische tekening vielen ons mee, wij dachten dat het veel duurder zou zijn. Zo kwamen wij bij WnS Architecten.” Op dit moment stapt Edwin binnen en voegt nuchter toe: “Ik had bedacht: ik bouw alleen een huis wat al gebouwd is, en een huis waar ik omheen kan lopen. In Kwintsheul dachten we meteen: dit wordt het. Toen we met Dave en Jörg van WnS Architecten rond de tafel gingen, was het meteen goed. Ik had het werk van een architect echt onderschat, want zij zijn echt de spil in het web. Zowel voor de bouw – bij het ontwerpen van de tekening – als tijdens de bouw, voor de controle. De driehoek samenwerking met WnS, Bouwbedrijf Van Leent en ons was goed!”

 

Advies en tips
Debora haalt een herinnering op over de keuken. “Ik had een landelijke keuken in L-vorm uitgezocht en met trots liet ik dat aan WnS zien. Met zijn architectonische oog, adviseerde hij een ander ontwerp te kiezen. Dat was wel even schrikken. Hij gaf het advies om de keuken moderner te maken en een kookeiland toe te passen in verband met de looproute, ook naar de veranda. Ik ben blij met de feedback die ik destijds gehad heb, want onze keuken is nu tijdlozer en oogt – mede dankzij een horizontale lijn in de keukenkasten – rustig.” Midden op het kookeiland is een uitschuifbaar stopcontactenpaneel geplaatst, waar de bewoners heel blij mee zijn. Debora: “In een keuken zijn altijd te weinig stopcontacten en dat ‘probleem’ is hiermee verholpen. Sowieso hebben we veel stopcontacten laten plaatsen. Net als inbouwspots. Dát is echt mijn advies: laat genoeg lichtpunten en stopcontacten plaatsen. Oh, en blijf praktisch nadenken! Zo is het voor ons niet nuttig om in de muur bedrading voor boxen te plaatsen. Wij hebben boxen op bluetooth. Ook een terras-heater is voor ons niet van belang. Als het koud is ga ik binnen zitten! Maar, bezuinig in je bestek niet op zaken waar je later spijt van kunt krijgen doordat het niet meer (goed) is toe te passen als de woning er staat. Wij hebben bijvoorbeeld drainage aan laten leggen.”

 

Leiendakje
Het robuuste herenhuis met een chique kleurstelling en materialisatie wordt naar alle tevredenheid bewoond. Debora en Edwin zijn heel tevreden over hoe alles is verlopen, op de moeizame gang van zaken op kabeltv en een internetaansluiting te krijgen na dan. Zij merken dat er regelmatig mensen hun straatje in komen rijden om de woning te bewonderen. “Vast ook om keuzes te maken. Wij hebben óók zoveel woningen bekeken, want welke kleur baksteen ga je kiezen. Wat voor voeg wil je. Wat voor kozijnen. Ga zo maar door. De verfijnde detaillering hebben we daar aan te danken, omdat we precies konden aangeven wat we wilden. Ik vind het prima als mensen onze villa als voorbeeld gebruiken. Wij zijn heel tevreden, alles liep (ook letterlijk) van een leiendakje. Precies waar ons huis voor bedoeld is, de ultieme plek om te leven met ons gezin en te genieten met vrienden en familie. Na oplevering hebben wij ook gezellig met iedereen die heeft meegewerkt een bbq-feestje gevierd”, besluit zij.

 

Architect aan het woord

Jörg Wartewig van WnS Architecten vertelt:

“De werkwijze van WnS is er één van begeleiden en ontzorgen. Van eerste schets tot oplevering en nazorg. Wij zijn altijd op zoek naar de beste prijs kwaliteit verhouding en het beste in onszelf om onze klanten te verrassen met ontwerpen die passen als die oude jas. Vertrouwt en volledig afgestemd op de wensen conform de laatste eisen en met de modernste materialen en installaties. Bij de familie Van Zijl is er o.a. gewerkt met een baksteen buitengevel met isolatie van Minerale wol, een leien dak en hardhouten kozijnen van Lambert kozijnen. Om tot een lagere EPC te komen is er gebruik gemaakt van een luchtwarmtepomp, vloerverwarming en screens en rolluiken. De wens van de familie voor de woning was een natuurlijk ventilatiesysteem waarbij de roosters zo minimaal mogelijk zichtbaar zouden zijn. We hebben Ducotop roosters toegepast boven de kozijnen. Deze zijn onzichtbaar achter de buitengevel geplaatst. We hebben ze verder zoveel mogelijk in de zij- en achtergevels geplaatst, zodat eventueel geluidoverlast door de weg nu niet ervaren wordt.Debora liet mij het ontwerp van de keuken zien en daar heb ik tips voor gegeven: Door niet te kiezen voor hoekkeuken maar een eiland ontstaat de situatie dat er tijdens het koken veel meer contact is met de andere bewoners in het huis en met bijvoorbeeld de tuin. Bij een hoekkeuken had Debora tijdens het koken met haar gezicht naar de binnenmuren gekeken en weinig contact gehad met de rest. Verder is de routing in het huis nu beter doordat er om het eiland heen gelopen kan worden en de keuken dus van meerdere kanten benaderd kan worden.”

WnS Architecten Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis