Van der Padt & Partners, zelfvoorzienend wonen

Eigen ontwerp, Individuele architectuur, Vrijstaand, Vrij ontwerp, Eigen architectuur
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

In het Noord-Hollandse Heiloo is een bijzonder woningbouwproject met 19 zeer energiezuinige vrijstaande woningen gerealiseerd. De vrijstaande woningen zijn allemaal anders en persoonlijk, maar passen qua uitstraling prima bij elkaar. Op zich logisch, want voor project Het Oosterzand is architectenbureau Van der Padt & Partners ingeschakeld om vier verschillende typen woningen te ontwerpen. Droomhuis mag een kijkje nemen bij een opvallende woning in het project. Opvallend doordat het een asymmetrisch zadeldak heeft, maar óók doordat de woning méér dan zelfvoorzienend is. Eigenaar Ruud Storms weet álles over de woning. Hij is namelijk niet alleen de bewoner, hij is ook de ontwikkelaar van het energiezuinige project.

 

Bij aankomst zien we direct de enorme hoeveelheid geïntegreerde zonnepanelen op het dak. Niet dat de panelen zo erg in het oog springen. Nee, juist niet want esthetiek was bij project Het Oosterzand wellicht nog belangrijker dan techniek. De PV-panelen zijn egaal zwart van kleur en geïntegreerd en volledig vlak in het dak aangebracht.
Met een gladde, zwarte keramische pan er naast, geeft dat een schitterend resultaat. Er valt natuurlijk nog veel meer op aan de buitenkant van de woning, zoals het asymmetrische zadeldak, de houten uitbouw met op de eerste verdieping zichtbare zonwering in de vorm van aluminium lamellen, de natuurstenen raamdorpels en de zwarte, slanke aluminium kozijnen.

 

Gebroken glas
Bewoner Ruud opent de voordeur en we bewonderen de ruime en lichte (dankzij een lang dakraam) centrale hal en het trappenhuis met zwarte, stalen trap en schitterende staalkabels. Wat een binnenkomst. Maar oeps, wat is er met het glas in de taatsdeuren gebeurd? “Dat hoort zo, wij hebben bewust gekozen voor crushed glas. Ieder moment van de dag oogt de lichtinval anders”, legt Ruud uit.

 

Akoestisch plafond
We zitten aan tafel en bekijken de doorkijkhaard die de sfeervolle hoek in de woonkamer scheidt van de eettafel en de open keuken. Deze woning voelt fijn! En daar zijn diverse verklaringen voor, zoals de ademende binnenwanden van poriso, de goede isolatie en het akoestische plafond. Ruud: “Ik raad iedereen zo’n akoestisch plafond aan. Het dempt het geluid waardoor het net lijkt of je in een vers sneeuwlandschap loopt én je kunt fraaie details maken, zoals gordijnrails integreren in het plafond en schaduwlijsten langs de muren.” Het is ons duidelijk dat de bewoners niet over één nacht ijs zijn gegaan bij het samenstellen van deze woning. Niet dat we dat ooit wel eens horen, want alle bewoners denken goed na over de vele keuzes. Toch is het duidelijk dat Ruud en zijn vrouw ruim de tijd hadden om alle ingrediënten voor de woning bij elkaar te zoeken én Ruud heeft bouwervaring. Hij is zelf de projectontwikkelaar bij Amante Vastgoed in Heiloo. In ‘Het Oosterzand’ zijn 19 zeer energiezuinige vrijstaande woningen op ruime kavels gerealiseerd. Met respect voor de historische waarden en de kenmerkende landschappelijke kwaliteiten van deze bijzondere locatie heeft Amante Vastgoed in samenwerking met de Gemeente Heiloo en Van Haneghem Tuin en Landschap het nieuwbouwplan op deze fantastische locatie uitgewerkt. De woningen zijn in feite op een natuurlijke wijze ingepast in het landschap, met respect voor de bestaande natuurhistorische waarden. In dit project was het niet de vraag of de toekomstige woningeigenaren energiezuinig gingen bouwen, er was geen keus, er werden hoe dan ook een bodem-warmtepomp, zonnepanelen en andere duurzame oplossingen toegepast.

 

Energieneutraal
Storms kocht dus een kavel in zijn eigen project en is buitengewoon tevreden met deze keus. “Wij wonen hier fantastisch. Niet alleen de locatie is geweldig, wij zijn geheel zelfvoorzienend. Met o.a. vijftig zonnepanelen, een warmtepomp en een waanzinnig hoge isolatiegraad hebben wij geen kosten voor energieverbruik. Sterker nog, wij zijn meer dan energieneutraal. Daarnaast is de woning met alle mogelijkheden op de begane grond levensloop bestendig, dus wij hoeven hier nooit meer weg!”, legt Ruud uit.

 

Detaillering
In opdracht van Amante Vastgoed heeft Van der Padt & Partners Architecten de vier typen woningen ontworpen. Exterieur was er keus uit verschillende materialen, maar ook binnen was er een maximale indelingsvrijheid. “We hebben bewust gekozen voor deze architect, vanwege de fijnere detaillering, fraaiere details en daardoor een lust voor het oog met bijvoorbeeld stompe deuren, een gevel met dimensie en optimale daglichttoetreding. Voor een beheersbaar binnenklimaat zijn er in de spouw screens geïntegreerd. Een detail waar je samen met de architect ruim van te voren over na moet denken.

 

Duurzaam
“Duurzaam en energiebewust bouwen zijn de sleutelwoorden voor de toekomst”, benadrukt Ruud. Amante Vastgoed is bezig met een vervolgtraject op naastliggende grond. Het streven is om nóg duurzamer te gaan bouwen! Op zolder staan de technische installaties, voor het terugdringen van energieverbruik. “De woning voelt comfortabel. In de winter werkt de warmtepomp als verwarming en in de zomer wordt er passief gekoeld. In de keuken is in een nis wel een CO2-gestuurd ventilatiesysteem geplaatst, wat de hele woning voorziet van een aangenaam binnenklimaat. Ik vind dat mooier dan overal van die doppen in het plafond.” Ruud vertelt over de opvang van regenwater: “In België is dat verplicht en het is eigenlijk van de dolle dat we in Nederland schoon drinkwater door het toilet spoelen. Wij vangen het regenwater op met een ondergronds regenwaterreservoir. Het water wordt gezuiverd en via een gescheiden waterleidingstelsel de woning ingevoerd. Wij spoelen er het toilet mee door en de wasmachine draait met dit water.” Het duurzame verhaal sluit hij af met het tonen van het Bora afzuigsysteem met recirculatie en plasmafilter (waarom zou je warme lucht laten verdwijnen) en de mededeling dat overal Ledverlichting is gebruikt. Hier dus geen energienota! Maar wel een duurzaam, energiezuinig huis met aangenaam en beheersbaar binnenklimaat.

 

Architect aan het woord
In opdracht van Amante Vastgoed heeft ons architectenbureau een woonlandschap mogen creëren. Het inmiddels gerealiseerde woningbouwplan aan de Hoogelaan/Oosterzijdeweg was de eerste stap in de ontwikkeling van het Heilooër deel van de Zandzoom. Bijzonder aan het project was onder andere het energieneutraal bouwen.. Alle woningen in dit project zijn gasloos en energieneutreaal (nul-op de meter). Dit is gerealiseerd door het toepassen van individuele water-water warmtepompen. Iedere woning heeft zijn eigen warmtepompsysteem met bronnen in de bodem. De zonnestroom wordt opgewekt met PV-panelen die afhankelijk van het type woning de ene keer met in-dak panelen en de andere keer met op-dak panelen wordt opgewekt. Het gasloos bouwen is sinds half 2018 verplicht bij nieuwbouw, dus alle nieuwe woningen waarvan de vergunning na half 2018 is/wordt verleend dienen aan deze eis te voldoen. Dit project is voor die tijd gerealiseerd en dit initiatief is genomen in samenspraak tussen ontwikkelaar en architectenbureau.
Het energieneutraal bouwen is nog geen vereiste maar uiteraard wel een goed initiatief. De woningen wekken dan net zo veel energie (stroom) op als dat ze verbruiken. Een stukje bewustwording en energiezuinigheid van de bewoners is hierbij wel van belang. De investeringskosten zijn op deze manier wel hoger, maar de maandlasten door een lage energierekening (alleen vastrechtgebruik) lager. Tevens spaart dit het milieu en vermindert de CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van onze aarde. We zien dat bij woningen in het lagere segment het nog wel eens lastig is om energieneutraal te bouwen. De bouwkosten worden behoorlijk duurder, en dat past niet altijd binnen het budget. Wat erg belangrijk is, is om vanaf het ontwerp al heel goed rekening te houden welke installaties/systemen er toegepast gaan worden. De afmetingen van de installatieruimte, leidingverlopen, de ligging- en oppervlakte van de daken zijn ook erg van belang. Uiteraard moet dit allemaal esthetisch fraai in het ontwerp van de woning worden meegenomen. Feitelijk begint het dus met de keuze van de juiste architect die de nodige kennis en ervaring hiermee heeft. Wij maken spraakmakende projecten die uitblinken in de vorm van mooie ontwerpen met fraaie detaillering en materiaalgebruik en welke nauw aansluiten op de wensen van de opdrachtgever.

Van der Padt & Partners Architecten B.V.
Van der Padt & Partners Architecten B.V. Bovenkerkseweg 96
3381 KC GIESSENBURG

0184 -651845

www.padtenpartners.nl
Bekijk deze woning op PinterestBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis