Robuusteiken, robuust eiken in strakke vorm

Boerderijwoning, Moderne bouwstijl, Rietgedekte villa
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Robuust eiken, gecombineerd met strak modern. Zo zou je het ontwerp van dit huis kunnen omschrijven. Voor de architect en bouwer was het een uitdaging. Voor Merel en Alexander werd het een huis zoals ze graag wilden.

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Peter Muller

 

Even voorbij Groningen de rondweg afrijden en je bent in het buitengebied van Eelderwolde. Nog net in de provincie Drenthe. Een laan met aan weerszijden bomen. Ontluikende knoppen geven de eerste tekenen van de lente. Het huis is te herkennen aan de prominente rieten kap. In de voortuin zien we jonge aanplant. De voordeur staat open, Alexander Oltrop komt ons tegemoet. “We hebben het huis zo goed mogelijk opgeruimd voor de foto’s, maar ja… met kinderen is dat soms lastig”, verontschuldigt hij zich. “We fotograferen wel om het speelgoed heen”, is ons gerustellend antwoord. De hal is hoog en licht. Zware eiken gebinten zijn markant aanwezig. Ook de trap is van eikenhout gemaakt. “De traptreden zijn massieve eiken delen’, vertelt Alexander. “Dat is heel bijzonder.” In het woongedeelte omlijsten eiken gebinten de witte muren. “We wilden graag een schuurwoning maar niet té rustiek. Mijn vriendin houdt van strak modern en ik meer van een boerderijstijl. Het ontwerp van dit huis is een mooie combinatie van deze twee. Het woongedeelte is in drieën gedeeld. Centraal de keuken, aan één zijde de eettafel en aan de andere zijde de zitruimte. We hebben gekozen voor grote glazen ramen die tot op de grond reiken. Zo heb je een optimaal ‘buiten-gevoel’”.

 

Wanneer ontstond het idee voor dit huis? “
We woonden in een hoekhuis in Groningen. We dachten al een tijdje aan een vrijstaand huis. Ongeveer vier jaar lang hebben we gekeken naar bestaande huizen. We keken elke dag op de website van Funda, maar vonden niet uit wat we zochten. De ligging van het huis moest buitenaf zijn maar dichtbij de stad Groningen. Het huis dat hier op deze plek stond, was te koop. Een oud boerderijtje. De grond er om heen is zo’n acht jaar geleden verkaveld. Toen kwam het idee naar voren om zelf te laten bouwen. Op een bouwbeurs bezochten we de stand van ‘Robuusteiken’. We waren onder de indruk van het prachtige vakmanschap van dit bouwbedrijf. Toen wisten we dat het gebruik van eikenhout een belangrijke basis zou worden voor ons nieuwe huis.”

 

Hoe ontstond het ontwerp?
“Het uitgangspunt was een schuurwoning. We wilden een constructie van eiken gebinten als basis voor het ontwerp. Met dit idee heeft de architect de eerste schetsontwerpen gemaakt. Samen met het bouwbedrijf ‘Robuuseiken’ is het uiteindelijke ontwerp tot stand gekomen. Hoewel het uitgangspunt een schuurwoning was, wilden we geen rustieke halfronde gebinten met schoren, maar rechte strakke zonder schoren. Voor de bouwer was dat een extra uitdaging. Zoals je kunt zien is het effect geworden zoals we graag wilden.”

 

Naast het eikenhout nog een bijzondere materiaal keuze ?
“We wilde een huis met een natuurlijke uitstraling. De keuze voor hardhouten kozijnen en red cedar gevelbekleding lag voor de hand. Het hout is onbehandeld. Op den duur zal het mooi vergrijzen. Voor de gevels kozen we een baksteen die goed passend is bij het hout. Het is een gemengd grijs-beige baksteen met terugliggende voeg.”

 

Jullie wonen nu zo’n half jaar hier. Is het huis geworden zoals jullie je hadden voorgesteld?
‘‘Van een idee tot aan de uiteindelijke oplevering is het een leuk maar ook een lang proces geweest. Het klinkt als een cliché, maar onze droom is uitgekomen.”


De bouwer aan het woord

“Het begon met het maken van een eikenhouten schutting. Deze schutting heb ik als voorbeeld op Marktplaats gezet. Ik kreeg daardoor meer opdrachten om schuttingen te maken maar ook landhekken’ vertelt Peter Kroes. “Later maakte ik ook tuinhuisje en schuurtjes. Zo is het bouwbedrijf ‘Robuusteiken’ in 2006 ontstaan. We werken nu met een team van vijftien. Alles wat we bouwen is gebaseerd op traditionele eikenhouten gebinten. Een gebint is een portaalvormige draagconstructie. Alles wat we bouwen is gebaseerd op deze draagconstructie. Of het nu schuren, tuinhuisjes of woningen zijn. Het technisch uitwerken van het ontwerp voor het huis van Merel en Alexander is een heel proces geweest. Voor ons was het de eerste keer dat we een aanvraag kregen om op die manier een draagconstructie van gebinten te maken. Een leuke opdracht, maar tegelijkertijd een uitdaging. Het eikenhout moest speciaal worden besteld. Omdat het rechte balken moesten worden, in plaats van half ronde, heb je een hele dikke boom nodig. Want je moet de rechte balken uit het midden van de boom zagen. Sommige balken zijn ook nog acht meter lang. Normaal worden de krachten van de overspanning bij een gebintenconstructie voor een deel opgevangen door schoren. In dit geval hebben we geen schoren gebruikt. Maar de constructie moest natuurlijk even sterk zijn als mét schoren. Het huis is gebouwd in houtskeletbouw met als basis de gebintenconstructie. Met de architect hebben we inspirerend samengewerkt. Soms met kleine aanpassingen in het ontwerp omdat de draagconstructie bepalend was. De balken hebben we in de werkplaats behandeld met een speciale coating. Dat is om tijdens de bouw het hout te beschermen. Eikenhout is nogal gevoelig voor vocht, cement en kalk. Er ontstaan dan lelijke vlekken in het hout. Het was voor ons ook de eerste keer dat we een trap maakten van massieve eiken balken. Inmiddels hebben we het ook bij andere huizen toegepast. Een huis bouwen op deze wijze was een uitdaging. Maar met een bijzonder mooi resultaat.”

Robuusteiken Kijk ook naar
Deze pagina delen